Φεστιβάλ Αναλόγιο 2018
«Ποιητική και πολιτική στο σύγχρονο θέατρο»

Pai Sam –Shik
«1945»
Έργο εν εξελίξει

Μετάφραση: Ελένη Μητσάκου || Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα: 19:00-20:30
Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου

Μετάφραση: Ελένη Μητσάκου
Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη
Δραματουργική επεξεργασία: Χρύσα Καψούλη, Γιάννης Τσαπαρέγκας
Μουσική-Performer: Χρήστος Καρανάτσης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Σπύρος Γκέκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Μπέτσης
Ηθοποιοί – performers: Ιωάννης Αθανασόπουλος, Σπύρος Βάρελης, Έφη Βενιανάκη, Βαγγέλης Βογιατζής, Πολυξένη Θάνου, Χρήστος Καρανάτσης, Ευανθία Κουρμούλη, Νίκη Σερέτη, Ηλίας-Άρης Τοπάλογλου, Γιάννης Τσαπαρέγκας.

Το έργο:
Τον Αύγουστο του 1945, μετά την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, η Ιαπωνία αναγκάζεται να συνθηκολογήσει και έτσι ουσιαστικά τερματίζεται ο Β παγκόσμιος πόλεμος. Η ηττημένη Ιαπωνία εγκαταλείπει τις κατακτήσεις της, μεταξύ αυτών τη Μαντζουρία και την Κορέα. Η Μαντζουρία την περίοδο 1945-1946 περνά στους Ρώσους ενώ υπάρχουν σε πολλές περιοχές της και Κινεζικά στρατεύματα. Μετά το 1946 η Μαντζουρία ανήκει οριστικά στη Β. Κίνα.
Το έργο του Κορεάτη συγγραφέα Pai Sam-Sik εκτυλίσσεται τέλη φθινοπώρου του 1945 μέχρι το καλοκαίρι του 1946, αρχικά σε ένα κορεάτικο κέντρο επανεγκατάστασης σε μια πόλη της Μαντζουρίας και στο τέλος στην Σεούλ. Κορεάτες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μετά την απελευθέρωση της χώρας τους, περιμένουν στην πόλη Τσανγκτσούν το τρένο της επιστροφής στην πατρίδα. Μετά την απάνθρωπη μεταχείριση των Ιαπώνων κατακτητών, τους εξευτελισμούς και την στέρηση της γλώσσας τους, τώρα, οι Κορεάτες δουλεύουν σκληρά για τους Ρώσους για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν το εισιτήριο της επιστροφής.
Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο της αναμονής, η ανάγκη της επιβίωσης, η ανασφάλεια, η εξαθλίωση, η σκληρή δουλειά, το κρύο, η πείνα, οι αρρώστιες, τα προσωπικά προβλήματα και η επιτακτική ανάγκη της επιστροφής στην ελεύθερη πατρίδα αποκαλύπτουν το σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων αλλά και την τρυφερότητα και την αλληλεγγύη που γεννιούνται μέσα στον πόνο και τη δυστυχία. Ξημερώνει για όλους μια καινούργια ζωή στη Σεούλ;

Pai Sam –Shik, συγγραφέας
Ήδη με το πρώτο του έργο ‘The Tale of the White Circle’ (1998,) έγινε ένας από τους πλέον δημοφιλείς θεατρικούς συγγραφείς στην Κορέα. Τα έργα του, πρωτότυπα ή διασκευασμένα, κινούνται από την Παραδοσιακή Κορεατική Όπερα ως το μιούζικαλ και εστιάζουν σε θέματα φιλοσοφικά, υπαρξιακά, στις τραυματικές εμπειρίες και την επούλωσή τους. Με λόγο απλό, επιδρούν ιδιαίτερα στο κοινό. Το 2007 με το έργο του ‘Yeolha llgi Manbo’ κέρδισε δυο βραβεία, το Daesan Literary Award και το Dong-A Theater Award. Το 2008, το έργο του ‘Gertrude’ τού χάρισε το Βραβείο KIM Sang-yul Play Awards. Το 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Dong-A Theater Awards για το έργο του ‘The White Cherry’ και το 2015 το Βραβείο Cha Bum-suk Play Awards για το έργο του ‘Τhe Woman from Far Away’. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Dongduk Women’s University.

Μοιραστείτε τη δημοσίευση