Επιμέλεια: Ναταλία Κατσού.

Ολονύκτιο Αφιέρωμα στη Χρύσα Σπηλιώτη
Το Φεστιβάλ Αναλόγιο 2019 διοργανώνει ένα συγκεντρωτικό αφιέρωμα στο συγγραφικό έργο της Χρύσα Σπηλιώτη. Σε μία ξεχωριστή βραδιά παρουσιάζονται όλα τα έργα της συγγραφέως*, σκηνοθετημένα από επτά εξέχουσες σκηνοθέτιδες: Μιχαέλα Αντωνίου, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Χρύσα Καψούλη, Μαρία Ξανθοπουλίδου, Ρούλα Πατεράκη, Αναστασία Ρεβή και Δήμητρα Χατούπη.
Οι θεατές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα θεατρικά κείμενα της Χρύσας Σπηλιώτη, που διακρίνονται για τον γήινο και τον άμεσο χαρακτήρα τους, ενώ συνδιαλέγονται με το όνειρο και τον μύθο, γεμάτα δραματική ένταση και χιούμορ, και μία διαρκώς υποφώσκουσα αισιοδοξία. Τα έργα πραγματεύονται σύγχρονα θέματα, όπως το τραύμα, οι προσωπικές σχέσεις, η κοινωνική έκπτωση, ο εξτρεμισμός, η μετανάστευση, η φιλία, η επανάσταση. Η αισθητική της συγγραφέως χαρακτηρίζεται από την ίδια ευγένεια και την ίδια διαύγεια που χαρακτήριζε το πρόσωπό της, χαρίζοντας ένα ρεπερτόριο αξιοθαύμαστο.
Έναν χρόνο μετά την αιφνιδιαστική απώλεια της Χρύσας Σπηλιώτη, ανάμεσα σε δεκάδες άλλους ανθρώπους, στην τραγική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής, το Φεστιβάλ Αναλόγιο παρουσιάζει το συγγραφικό της έργο και μας προσκαλεί όλους να τιμήσουμε τη δημιουργία και να γιορτάσουμε τον πολιτισμό και το σύγχρονο ελληνικό θέατρο. Αυτή η ολονυκτία παραστάσεων δεν αποτελεί ελεγεία, αλλά διθύραμβο για το πνεύμα και την τέχνη.

* Πλην των διασκευών και των έργων της για παιδιά και εφήβους, καθώς και του μονολόγου «Με διαφορά στήθους».

 
«Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;»
Σκηνοθεσία: Νικόλ Δημητρακοπούλου.
 
«Αγκά- σφι και φι»
Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου.
 
«Σκοτσέζικο Ντους»
Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη.
 
«Φωτιά και Νερό»
Σκηνοθεσία: Αναστασία Ρεβή.
 
«Ποιος κοιμάται απόψε;»
Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη.
 
«Το μάτι της Τίγρης»
Σκηνοθεσία: Δήμητρα Χατούπη.
 
«Πόρτες»
Σκηνοθεσία: Μιχαέλα Αντωνίου.
 
Αποσπάσματα από τη βιντεοσκοπημένη παράσταση του τελευταίου έργου της συγγραφέως «Ο γιος μου, Νικόλαος Μάντζαρος», σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, θα παρουσιάζονται στα διαλείμματα μεταξύ των παραστάσεων.

 Φιλοξενούμενη καλλιτέχνις - Επιμέλεια Αφιερώματος στη Χρύσα Σπηλιώτη: Ναταλία Κατσού.

Βοηθοί Σκηνοθεσίας - Διεύθυνσης Σκηνής: Τατιάνα Αγγελάκογλου, Ίλια Γιακουμάκη, Στεφανία Διαμαντοπούλου, Αμέλια Ελευθεριάδου, Λένα Μποζάκη, Νίκος Άγγελος Παγώνης, Άρτεμις Παπαδάκη, Αλεξάν Σαριγιάν, Εύα Τριανταφυλλάκη, Εύα Τσίγκανου.

Σκηνική επιμέλεια Ολονύκτιου Αφιερώματος: Αφροδίτη Αναστοπούλου.

Σύνθεση Συνόψεων υπερτιτλισμού: Αργυρώ Βώβου.

Μετάφραση υπερτιτλισμού στα αγγλικά: Αγγελική Μπούρα Τατιάνα Αγγελάκογλου

Φωτογραφίες / Βιντεοσκόπηση / Post production / Trailer: Ελένη-Μαρία Χρυσικού.

Πηγή για τις συνόψεις του προγράμματος: Greek Play Project.

Ευχαριστούμε την κυρία Τζέμμα Σπηλιώτη για την υποστήριξή της.

Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, 10437, Μεταξουργείο, τηλ.: 210.5230267.

Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων στο τηλέφωνο του θεάτρου ή / και στο ticketsanalogio@gmail.com


Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; (1996)
Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Νικόλ Δημητρακοπούλου.
Δύο πρόσωπα: Λίζα, Καίτη.
Ώρα 18:00.
Ένα παιχνίδι με τον χρόνο. Η αναζήτηση και η προσπάθεια για την κατάκτηση της εσωτερικής ηπείρου δύο κοριτσιών που μεγαλώνουν μαζί. Η Λίζα και η Καίτη. Σταθμοί της ζωής ή απλά στιγμιότυπα τόσο άναρχα, όσο μόνο η μνήμη ξέρει να επαναφέρει. Από τα οκτώ ως τα ογδόντα οκτώ τους χρόνια. Δράματα, έρωτες, προσδοκίες, ματαιώσεις, προδοσίες, εμμονές για επιτυχία και ανελέητο χιούμορ για το φευγαλέο παιχνίδι της ζωής από το ξεκίνημα ως το θάνατο.

Αγκά-σφι και φι (2003)
Σάτιρα σχέσεων
Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου.
Έξι πρόσωπα
Ώρα 19:00.
Τρία ζευγάρια διαφορετικών ηλικιών συναλλάσσονται με τον έρωτα. Με τόσες δυσκολίες που δεν μπορούν καν να αρθρώσουν ολόκληρες τις λέξεις. Αγκά-λιασέ με, Σφί-ξε με και φί-λησέ με. Αγοραφοβικοί, μελαγχολικοί, παντρεμένοι που νιώθουν καταδικασμένοι, ευαίσθητες μπαργούμαν, άτολμοι, στιγματισμένοι, συναντιούνται, έλκονται, συγκρούονται και ελπίζουν για αληθινή επαφή. 

Σκοτσέζικο Ντους (2000)
Σάτιρα
Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη.
Έξι πρόσωπα
Ώρα 20:00.
Οι εσωτερικές σχέσεις ενός θιάσου (επαγγελματικές και ερωτικές) που επιχειρεί να ανεβάσει με σύγχρονο τρόπο τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Η σκηνοθέτις φιλοδοξώντας να ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και να εξαγάγει αρχαιοελληνικό πνεύμα, αναζητά το κλειδί της παράστασης. Την απάντηση τής την δίνουν οι γυναίκες του θιάσου που, σαν ανεστραμμένες Λυσιστράτες, προσφέρουν αφειδώς σεξ σε όλους, ενώ ταυτόχρονα τους στερούν παντελώς το συναίσθημα.

Φωτιά και Νερό (2007)
Κοινωνικό δράμα με χιούμορ
Σκηνοθεσία: Αναστασία Ρεβή.
Τρία πρόσωπα: Σαϊντ, Χαγιάτ, Ξένος (Ευρωπαίος)
Ώρα 21:00.
Ο Ιρακινός Σαϊντ ζει στο κέντρο μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας με τη Χαγιάτ, την Ιρανή σύντροφό του. Αιχμαλωτίζει έναν Ευρωπαίο που μπαίνει κατά λάθος στον χώρο του. Τον κρατάει όμηρο και τα βασανιστήρια στα οποία τον υποβάλλει συνίστανται στο να τον διδάξει αραβική ιστορία και σκάκι. Ζουν μαζί επτά μέρες και νύχτες. Αρχικά παγιδευμένοι στη μεταξύ τους σύγκρουση, βρίσκουν για λίγο δρόμο επικοινωνίας. Η Χαγιάτ τούς ενώνει με ιστορίες από τις «Χίλιες και μία Νύχτες» και τους χωρίζει επαναφέροντας τον ανταγωνισμό με τον έρωτα. Όλα παίζονται σαν μια παρτίδα σκάκι, απρόβλεπτη ως το τέλος. Ένα έργο όχι για την διαφορετικότητα, αλλά για την ομοιότητα. 

Ποιος κοιμάται απόψε; (2010)
Δραματική κωμωδία
Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη.
Τέσσερις ηθοποιοί ερμηνεύουν δεκάδες ρόλους
Ώρα 22:00.
Το έργο εκτυλίσσεται στη διάρκεια μιας νύχτας στην Αθήνα. Μια ακτιβίστρια ρωτάει από το μικρόφωνο σε κεντρική πλατεία: «Ποιος κοιμάται απόψε;». Εικόνες των αγανακτισμένων, της ρατσιστικής βίας, των ναρκωτικών, διασταυρώνονται με την αδιαφορία και τον φόβο. 
Κατά τη διάρκεια των 21 σκηνών του έργου, το βλέμμα του θεατή περιφέρεται από σοκάκια του αγοραίου έρωτα σε βίλες των βορείων προαστίων, από παιδικά δωμάτια στα υπαίθρια ψυχιατρεία των δρόμων. Το ιστορικό κέντρο και η Ακρόπολη κατακλύζονται αποκλειστικά από τους νέους μόνιμους κατοίκους της πόλης. Τους μετανάστες, τα πρεζόνια και τους τρελαμένους εθνικιστές που ονειρεύονται τη σωτηρία της πατρίδας. Μια κωμωδία χωρίς στοιχεία χαλάρωσης ή φυγής, που κοιτάζει όχι λοξά, αλλά κάθετα την πραγματικότητα. Το χιούμορ επιστρατεύεται για να εκτονώσει το βάρος της αίσθησης αδιέξοδου. Η ελπίδα έρχεται μόνο μέσα από αυτό που οι ενήλικοι δεν μπορούν πια να φανταστούν. 

Το μάτι της Τίγρης (2012)
Δράμα με χιούμορ
Σκηνοθεσία: Δήμητρα Χατούπη.
Έξη πρόσωπα
Ώρα 23:00.
Η ιστορία διαδραματίζεται σ’ ένα παλιατζίδικο κάπου στο μέλλον. Σε ένα φανταστικό μέλλον που έχει οπισθοχωρήσει σε ένα πολύ μακρινό χθες. 
Ανάμεσα σε σπασμένα αγάλματα-θραύσματα του παρελθόντος, μέσα από θρύλους και ιστορίες, ζωντανεύει σαν όνειρο ή σαν εφιάλτης η ιστορία μιας ομάδας Ελλήνων. Η γλώσσα ξεχνιέται, η χώρα είναι διαλυμένη από καιρό ανεπανόρθωτα, οι άνθρωποι οπισθοδρομούν σε προλήψεις, δεισιδαιμονίες και μαγικές πρακτικές, ενώ κάποιοι επιδίδονται σε αιματηρές τελετουργίες που θυμίζουν αρχέγονα έθιμα. Ένα ταξίδι στον χρόνο, με αποσκευές αναγνωρίσιμα προβλήματα του σήμερα.

Πόρτες (2012)
Ψυχολογική κωμωδία
Σκηνοθεσία: Μιχαέλα Αντωνίου.
Τρεις ηθοποιοί ερμηνεύουν έντεκα ρόλους
Ώρα 00:00.
Μια νεαρή επιτυχημένη επαγγελματίας που νιώθει κυρίαρχη σε όλους τους τομείς της ζωής της, πάσχει από μια αξιοπερίεργη φοβία. Παθαίνει πανικό όταν πρόκειται να διασχίσει μια πόρτα μαζί με άλλους. Αυτό το μπλοκάρισμα την οδηγεί σε έναν ψυχαναλυτή στου οποίου το ντιβάνι, εκτός από την ίδια, ξαπλώνουν σιγά σιγά, μέσω των αναμνήσεων, κι όλα τα πρόσωπα της οικογένειάς της. Οι πόρτες όμως για το παρελθόν είναι αμφίσημες και η μνήμη παίζει διπλά παιχνίδια. Μια αλληγορία για τις πολλές όψεις της αλήθειας, με επίκεντρο τον μύθο της Σπηλιάς του Πλάτωνα. 

Ο γιος μου, Νικόλας Μάντζαρος (2018)
Video
Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος.
Αποσπάσματα από τη βιντεοσκοπημένη παράσταση του τελευταίου έργου της συγγραφέως θα παρουσιάζονται στα διαλείμματα μεταξύ των παραστάσεων.
Η Ρεγγίνα Μάντζαρου, μητέρα του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, συνθέτη του Εθνικού Ύμνου, μας οδηγεί σε μονοπάτια γεμάτα στροφές και σημαντικές ανατροπές, μέσα από το σταυροδρόμι της Γαλλικής και της Ελληνικής Επανάστασης. Μας μιλάει με πάθος για τη ζωή και τον έρωτα, μα κυρίως για την αγάπη για τον γιο της. Γίνεται η πρώτη του δασκάλα στο πιάνο, ενώ προσπαθεί να σώσει το παιδί της και τον εαυτό της από τη μέγγενη των κοινωνικών περιορισμών και της υποκρισίας που εκφράζει και επιβάλλει ο άντρας της Γιάκωβος. Θα εμφυσήσει στον γιο της αγάπη για τη ζωή και την ελευθερία. «Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να τον αφήνω λεύτερο να χαίρεται μέχρι τις πατουσίτσες του.» Και θα δώσει τα εφόδια σ’ έναν αριστοκράτη να γράψει τη μουσική για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

Ο μονόλογος αυτός είναι το τελευταίο έργο της Χρύσας Σπηλιώτη, το οποίο και ερμήνευσε η ίδια, υπό τη σκηνοθεσία του Αυγουστίνου Ρεμούνδου, τη θεατρική σαιζόν 2017-2018 στο θέατρο Vault και σε φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. 


† Χρύσα Σπηλιώτη
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Aπόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός έχοντας ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου, σε σκηνοθεσίες των Γιώργου Σεβαστίκογλου, Μίνωα Βολανάκη, Γιώργου Μιχαηλίδη, Γιάννη Χουβαρδά, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, Νικαίτης Κοντούρη, Γιάννη Μαργαρίτη κ.ά. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη και του «Θεάτρου της Άνοιξης». Συνεργάστηκε επίσης με το «Αμόρε Θέατρο του Νότου», με το «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», το «Εθνικό Θέατρο», την «Ελεύθερη σκηνή» και πολλά άλλα. Συμμετείχε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Από το 1996 στράφηκε κυρίως στη συγγραφή θεατρικών κειμένων. Το έργο της Το μάτι της Τίγρης παραστάθηκε στο ΑΝΑΛΟΓΙΟ το 2008. Το έργο της Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; έχει ανεβεί σε 30 διαφορετικές παραστάσεις, έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, πολωνικά, γερμανικά, κροατικά, ολλανδικά, πορτογαλικά) και εμπεριέχεται στα πολωνικά στην επίτομη ανθολογία ελληνικών κειμένων «Z Parnasu I Olimpu», ενώ το Φωτιά και Νερό έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και έχει παρουσιαστεί στο «Tristan Bates Theatre» στο Λονδίνο. Διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Ι.Τ.Ι. (Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου) και μέλος του ΔΣ του (2012- 2014). Είχε πολύχρονη εμπειρία παράδοσης σεμιναρίων θεατρικής γραφής στο «Θέατρο των Αλλαγών», στο ΙΤΙ, στο Σύλλογο θεατρολόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον «ΘΟΚ» και στο «Ανοιχτό Θέατρο» της Κύπρου. Σπουδαστές των σεμιναρίων της έχουν παρουσιάσει επαγγελματικά τα έργα τους σε σκηνές της Αθήνας και της Λευκωσίας. Έχει εργαστεί για χρόνια στο ραδιόφωνο ως παραγωγός εκπομπών λόγου και κειμενογράφος, κυρίως στο κρατικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ, αλλά και στην ιδιωτική ραδιοφωνία. Έχει γράψει σενάρια για τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές, καθώς και τα κείμενα πολλών παιδικών εκπομπών για την τηλεόραση της ΕΡΤ. Ασχολήθηκε με το εφηβικό θέατρο και εργάστηκε με θεατρικές ομάδες εφήβων.

Ναταλία Κατσού
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομική, Υποκριτική, και Θεατρικές Σπουδές. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό (MFA) στη Σκηνοθεσία Θεάτρου στο «East 15 Acting School» ως υπότροφος «Αλέξη Μινωτή» από το Μ.Ι.Ε.Τ. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Π. Πεφάνη. Πρώτη συγγραφική και σκηνοθετική δουλειά της ήταν Το νυφικό (2006) στον Άδειο Χώρο Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Διδάσκει Δράμα και Θέατρο στο Λονδίνο. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας σύγχρονης όπερας «Operaview». Έχει εκδώσει θεατρικά έργα, με πιο πρόσφατο Το Αγαθό και ποίηση, με άρτι εκδοθείσα τη συλλογή Ειδωλολάτρες. 

Νικόλ Δημητρακοπούλου
Ηθοποιός και σκηνοθέτις. Σπούδασε υποκριτική στη  Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και στη συνέχεια απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα με τίτλο «Performance Making» στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου, όπου και ασχολήθηκε με το θέατρο στις φυλακές. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει δουλέψει ως σκηνοθέτις και ηθοποιός στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Η τελετουργική διάσταση του θεάτρου, η αλληλεπίδραση και ο διάλογος μεταξύ των τεχνών, η λειτουργία του χώρου και η παρουσία του performer σε διαλεκτική σχέση με τον θεατή είναι δομικά στοιχεία της πρακτικής της. Είναι Αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής επί Καλλιτεχνικών Θεμάτων και Συντονίστρια Πολιτιστικής Κοινωνικής Διάδρασης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Μαρία Ξανθοπουλίδου
Απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Τμήματος Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου, New York College, Αθήνα. Στο θέατρο έχει σκηνοθετήσει το δικό της θεατρικό έργο Pet City και έργα των: Αριστοφάνη, Δημουλά, Φλουράκη, Kane, Racine, Τολστόυ, Woolf, Ionesco. Ως σκηνοθέτις ήταν υποψήφια για το «Βραβείο Κάρολου Κουν Νέου Δημιουργού». Ως παραγωγός έχει συνεργαστεί με πολλές αθηναϊκές θεατρικές  σκηνές και ΔΗΠΕΘΕ, μέσω της εταιρείας της «Kart Productions». Την περίοδο 2016-2019, η εταιρεία στεγάστηκε στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Κεφαλληνίας και επιχορηγήθηκε τρεις φορές από το Υπουργείο Πολιτισμού για τα έργα Αμπιγιέρ, Φαλακρή Τραγουδίστρια σε δική της σκηνοθεσία, και Ρίττερ Ντένε Φος. 

Χρύσα Καψούλη
Ηθοποιός, σκηνοθέτις. Απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, της Δραματικής Σχολής «Πέλου Κατσέλη» και της Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Συνέχισε σπουδές θεάτρου, φωνητικής και κινησιολογίας στο Freie Universität του Βερολίνου. Εργάζεται ως ηθοποιός από το 1982 και από το 1987 διδάσκει υποκριτική. Το 2002 δημιούργησε την εταιρεία χοροθεάτρου «DameBlanche». Σκηνοθέτησε και έπαιξε σε έργα των Heinrich Müller, Διονυσίου Σολωμού, Margerite Duras, Έλενας Πέγκα, Δημήτρη Δημητριάδη κ.ά. Στο ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2013 παρουσίασε με την ομάδα της «DameBlanche» το έργο της Μαρίας Λαϊνά Το Δέντρο. Ως ηθοποιός, συμμετείχε στο ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2015 στο έργο του Μάνου Λαμπράκη Pferdetanz/Xορός Αλόγων σε σκηνοθεσία Σίσσυς Παπαθανασίου (το οποίο παρουσιάστηκε και το 2016 στο Μουσείο Άγγελου και Εύας Σικελιανού στους Δελφούς) και στο ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2016 στο Φιλοθέου Πάρεργα του Νικόλαου Μαυροκορδάτου, σε σκηνοθεσία-διδασκαλία Σπύρου Βραχωρίτη και Σίσσυς Παπαθανασίου. 

Αναστασία Ρεβή
Σκηνοθέτις. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο τα τελευταία 22 χρόνια. Έχει σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της βραβευμένης ομάδας «Theatre Lab Company». Έχει διακριθεί με βραβεία και υποψηφιότητες σε σημαντικούς θεσμούς όπως το «Greek International Women Awards, Γυναίκα της Χρονιάς» το 2017, βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για την παράσταση Μάκμπεθ στο ΚΘΒΕ. Στο ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2015 είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια στο έργο της Τζένης Δάγλα Time, please!.

Ρούλα Πατεράκη
Σκηνοθέτις, ηθοποιός, μεταφράστρια, δασκάλα υποκριτικής. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ζει στην Αθήνα. Απόφοιτος της Αγγλικής Φιλολογίας, σπούδασε θέατρο στη «Δραματική Σχολή Κυριαζή Χαρατσάρη» και υπήρξε μέλος του επαγγελματικού θιάσου «Ελεύθερο Θέατρο». Ιδρυτικό μέλος του «Θεατρικού Εργαστηρίου Θεσσαλονίκης». Ίδρυσε την «Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης» (1978-1985), όπου και δίδαξε. Το 1990 ίδρυσε το Δραματικό Θέατρο «Ρούλα Πατεράκη» και ανέβασε έργα μεγάλων κλασικών αλλά και σύγχρονων συγγραφέων, σε πολλά από τα οποία πρωταγωνίστησε. Έχει σκηνοθετήσει έργα του παγκόσμιου δραματολογίου σε φεστιβάλ, κρατικές σκηνές και στο ελεύθερο θέατρο. Το 2004 τιμήθηκε με το βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη» για το σύνολο του έργου της. Το 2006 κέρδισε το βραβείο «Ερμηνείας Ηθοποιού σε ελληνικό έργο», για το ρόλο του Μιχαήλ Ψελλού στον Φιλόσοφο από το βιβλίο του Γιάννη Πάνου Η Ιστορία των Μεταμορφώσεων, και το 2009 τιμήθηκε με το «Βραβείο Κάρολος Κουν» για τη σκηνοθεσία της στο Puerto Grande του Μάνου Λαμπράκη που πρωτοπαρουσιάστηκε στο ΑΝΑΛΟΓΙΟ το 2005. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στην παρουσίαση του έργου της Αύρας Σιδηροπούλου Εποχικό (Seasonal ή Ο χρόνος της Ίριδος). Στη συνέχεια, συμμετείχε στο ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2008 στο έργο των Όλεγκ και Βλαντιμίρ Πρεσνιακόφ Τρομοκρατία, που παρουσιάστηκε σε μετάφραση Γκόσα Νικολοπούλου-Σίσσυς Παπαθανασίου και σε σκηνοθετική επιμέλεια Μάνου Λαμπράκη. Στο ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2014 σκηνοθέτησε και ερμήνευσε το έργο Μάθε με να φεύγω του Άκη Δήμου και στο ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2015 είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια του έργου Σπόροι παπαρούνας του Γιώργου Ψάλτη. 

Δήμητρα Χατούπη
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο στις σχολές Θεάτρου Τέχνης και «Πέλου Κατσέλη». Απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει κάνει σπουδές κλασικού χορού και φωνητικής. Έχει διδάξει το μάθημα της Σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 2003 ίδρυσε τη Σχολή Θεάτρου «Δήλος», στην οποία διδάσκει Υποκριτική και Αυτοσχεδιασμό, καθώς και Ιστορία του Κινηματογράφου. Συμμετείχε σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ, του Θεάτρου Τέχνης, του Αμφιθεάτρου του Σπύρου Ευαγγελάτου κ.ά. Πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτικές σειρές και σε κινηματογραφικές ταινίες, αποσπώντας για την ερμηνεία της σημαντικές διακρίσεις στο «Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης»: Μια τόσο μακρινή απουσία, του Σταύρου Τσιώλη, (Β’ γυναικείου ρόλου, 1986), Η άλλη όψη, του Τάσου Ψαρρά (Α’ γυναικείου ρόλου, 1991), Η ζωή ενάμισι χιλιάρικο, της Φωτεινής Σισκοπούλου (Α’ γυναικείου ρόλου, 1995), Χώμα και Νερό του Παναγιώτη Καρκανεβάτου (Β’ Γυναικείου ρόλου, 2000).

Μιχαέλα Αντωνίου
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και αριστούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Συνέχισε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του ΙΚΥ στο Goldsmiths University στο Λονδίνο, με τίτλο: «ΜΑ – Performance and Culture - Théâtre du Soleil: a community’s establishment of a new theatrical language» και τη διδακτορική της διατριβή «PhD – Acting Tragedy in Twentieth-Century Greece: The Case of Electra by Sophocles», όπου και στη συνέχεια δίδαξε και συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα. Είναι μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και μέλος της Θεατρικής Σκηνής, όπου συνεργάζεται ως ηθοποιός, δραματολόγος και βοηθός σκηνοθέτης. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο και στο θέατρο και έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα.

Αυγουστίνος Ρεμούνδος
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική σχολή «Μ. Βογιατζή- Τράγκα» το 1995 και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και θεατρικής κίνησης για τέσσερα χρόνια με τη Νίκη Τριανταφυλλίδη. Είναι ιδρυτικό μέλος της κινηματογραφικής εταιρίας «DEKARA TSAKISTI PRODUCTIONS» και της θεατρικής ομάδας «ΌΝΟΜΑ?». Έχει παίξει σε τηλεοπτικές σειρές και σε κινηματογραφικές ταινίες. Το 2008 στο 49ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προτάθηκε για το «Βραβείο Α' αντρικού ρόλου» στην ταινία Carousel του Σ. Τσαρουχά και το 2003 στις «Νύχτες πρεμιέρας» έλαβε το Α΄ βραβείο αντρικού ρόλου στην ταινία Το πουλί του Ν. Χάσκα. Τρία σενάριά του έχουν γίνει ταινίες, που διακρίθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ.

Αργυρώ Βώβου
Θεατρολόγος, συγγραφέας, απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Το έργο της Κλειστό άσπρο παραστάθηκε στο ΑΝΑΛΟΓΙΟ το 2016 στο πλαίσιο ενός επιμελητικού προγράμματος συγγραφής, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Αγγελική Μπούρα
Σπούδασε Νομική στο ΕΚΠΑ Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης Μετάφρασης-Μεταφρασεολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ και Ευρωπαϊκού Δικαίου και Πολιτικής από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δικηγόρος Αθηνών και μεταφράστρια. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και ρωσικά. Μεταφράζει για την Εθνική Λυρική Σκηνή και σπουδάζει στο «Θέατρο των Αλλαγών».

Αφροδίτη Αναστοπούλου
Γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στο «Costume Design», στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας, απ’ όπου αποφοίτησε με έπαινο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σκηνογραφίας με τον Γιάννη Μετζικώφ καθώς και σεμινάρια σωματικού θεάτρου. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αμβέρσα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει δουλέψει ως ενδυματολόγος και βοηθός της Marijs Boulogne στις Βρυξέλλες.

Ελένη-Μαρία Χρυσικού 
Γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Άφησε τη μηχανολογία για να σπουδάσει φωτογραφία στο «ΙΕΚ Ακμή», αποφοιτώντας με υποτροφία και αργότερα σπούδασε σκηνοθεσία στη «Σχολή Σταυράκου». Έχει λάβει υποτροφία στις Καλές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Από το 2010 είναι μέλος του «Φωτογραφικού Κύκλου» και η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη (το 2012 και το 2014). Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς, και έχει συμμετάσχει σε 25 ομαδικές εκθέσεις. Από το 2016 είναι σκηνοθέτις, οπερατέρ και μοντέζ στην εκπομπή «Κοινωνία και Πολιτισμός» που προβάλλεται σε όλη την Ελλάδα μέσω περιφερειακών σταθμών.