«Luar de Contos»(Moonlight Tales)
Σκηνοθεσία: Nitza Tenenblat
Coletiva Teatro, Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια (Βραζιλία)

Αύλειος χώρος Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών –
Παλαιό Πανεπιστήμιο
Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου
Ώρα 21:30

 

«Είσαι ευτυχισμένος, Goldsmith;»
«Τι είδους ερώτηση είναι αυτή;» Φυσικά και είμαι ευτυχισμένος. 
Είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Και μη διστάσετε να με καλέσετε, 
αν χρειαστείτε οτιδήποτε, παρακαλώ. Καληνύχτα σας.» 

 

Διαδραστική παράσταση πάνω σε παραδοσιακούς Βραζιλιάνικους μύθους 
Σύλληψη & Υλοποίηση: «Coletiva Teatro».
Μετάφραση: Ελένη Βλάχου.
Ηθοποιός & Αφηγητής: Jorge Marinho.
Βοηθός Σκηνοθέτη: Pedro Lopesi.

Το έργο
Από την απαρχή του κόσμου -με σχέδια σε σπηλιές, αφηγήσεις, βιβλία ή οθόνες κινηματογραφικών ταινιών και smartphones- η ανθρωπότητα διδάσκει, στοχάζεται και μεταμορφώνεται από τις ιστορίες που δημιουργεί και αφηγείται. Κάτω από το φως του φεγγαριού, σε μια παιχνιδιάρικη και ζεστή ατμόσφαιρα στην ύπαιθρο, η διαδραστική performance «Luar de Contos» (Moonlight Tales) προσφέρει στιγμές ψυχαγωγίας και προβληματισμού, μέσω της τέχνης της αφήγησης, με ένα μοναδικό πρόγραμμα παραδοσιακών λαϊκών μύθων κατάλληλο για ενήλικο ακροατήριο. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει τις ιστορίες «Ο Ψαράς» και «Ούτε ο Θεός δεν είναι αρκετά ώριμος να πιάσει μια ερωτευμένη γυναίκα». 

Πεποίθηση της Coletiva Teatro είναι ότι η ενεργή συμμετοχή της κοινότητας στη δημιουργία και την παραγωγή καλλιτεχνικών και θεατρικών προσπαθειών, κάνει την ίδια πιο ευαίσθητη, δημιουργική και συναισθηματική. Ως αποτέλεσμα, σε αυτήν τη διαδραστική performance, το κοινό προσκαλείται να συνεισφέρει στην οικεία ατμόσφαιρα. Πριν από την παράσταση θα προσφέρονται ποτά και σνακ. 
Το «Luar de Contos» (Moonlight Tales) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία στο Cultural Center of the Bank of Brazil (CCBB) από τις 4 Μαΐου ως τις 9 Ιουνίου 2019. 

Αποσπάσματα
Μια μέρα, ενώ βρισκόμουν στο εργαστήριό μου και δούλευα ένα δύσκολο περιδέραιο, ξάφνου ένα γλυκό και δυνατό άρωμα ξεγλίστρησε κάτω από την πόρτα. Η πόρτα άνοιξε διάπλατα και εμφανίστηκαν τρεις πεπλοφορεμένες γυναίκες. Μπήκαν μέσα στο σπίτι και με μια φωνή μίλησαν και οι τρεις μαζί κάτω από τα πέπλα τους. 
«Είσαι ευτυχισμένος, Goldsmith;»
«Τι είδους ερώτηση είναι αυτή;» είπα. «Φυσικά και είμαι ευτυχισμένος. Είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Και μη διστάσετε να με καλέσετε, αν χρειαστείτε οτιδήποτε, παρακαλώ. Καληνύχτα σας.» 
Εκείνες γέλασαν πίσω από τα πέπλα τους: «Αφού είσαι ευτυχισμένος λοιπόν…»
Και με μια γρήγορη στροφή, έφυγαν κλείνοντας την πόρτα, αφήνοντας πίσω τους την ερώτηση και το γλυκό άρωμα να αιωρούνται.

Nitza Tenenblat
Καλλιτέχνις και ερευνήτρια, με έμφαση στην πρακτική και στη μεθοδολογία του θεάτρου. Ως ερευνήτρια διδάσκει από το 2011 σκηνοθεσία και υποκριτική στο προπτυχιακό, καθώς και στο μεταπτυχιακό Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια στη Βραζιλία. Εκεί ιδρύει και την συλλογική θεατρική ομάδα «Criação em Coletivo para a Price Research Group», η οποία διερευνά αισθητικές, πολιτικές και ηθικές πτυχές συλλογικών τρόπων παραγωγής. Τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάζονται, αναπτύσσονται και αισθητικοποιούνται από την «Coletiva Teatro», της οποίας και είναι ιδρυτικό μέλος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια. Στο πλαίσιο της συλλογικής αυτής ομάδας, συντονίζει και διευθύνει δραστηριότητες όπως καλλιτεχνικές επεμβάσεις, παρουσίαση άρθρων και διαδηλώσεων, θεατρικά εργαστήρια, συναντήσεις story-telling και θεατρικές παραστάσεις. Πρόσφατες σκηνοθεσίες της με την «Coletiva Teatro» είναι οι παραστάσεις: «O Amor Que Habito», «Uma Sonata Familiar» (συν-σκηνοθετημένο με τον Michael Rau), «Luar de Contos». Υπήρξε μέλος, σύμβουλος και διευθύντρια της θεατρικής ομάδας «Cia Zouhar». Η δουλειά της παρουσιάζεται με επιτυχία σε τοπικά, εθνικά και διεθνή συνέδρια και θέατρα.