«Μητέρα Πατρίδα»
του Θοδωρή Τσαπακίδη

Σκηνοθεσία: Χρήστος Τζιούκαλιας
Ηθοποιοί: Κώστας Γαλανάκης, Μιχάλης Ψαλίδας

Το έργο
Όπως κάθε απόγευμα, ο εγγονός δακτυλογραφεί τα απομνημονεύματα του παππού. Σήμερα, μετά από μήνες, κοντεύουν να τελειώσουν. Ο ηλικιωμένος αναζητά δικαίωση. Ο εγγονός όμως, δεν του χαρίζεται: αμφισβητεί, σχολιάζει, ειρωνεύεται. Μία σχέση αγάπης, με τις απαραίτητες δόσεις τρυφερότητας, εκνευρισμού, υπομονής και έντασης, γίνεται το φόντο για μια ζωή που τελειώνει. Ο εγγονός θέλει να επισκεφθεί την ετοιμοθάνατη μητέρα του στο νοσοκομείο, μα ο παππούς δεν τον αφήνει. Δεν θα αφήσει το οικογενειακό δράμα να συνθλίψει τη ζωή του. Τον κρατά κοντά του, να τελειώσουν τα απομνημονεύματα. Και, μέσα από την καταγραφή του σκληρού παρελθόντος, ανιχνεύουν στο παρόν τον θυμό, τις μνήμες, το βάρος της Ιστορίας, τις παρενέργειες και τα σημάδια που προκαλούνται από τις συνθήκες ή τις επιλογές των άλλων, την εμμονή ή την ψυχική απελευθέρωση. Συναντώνται στην απώλεια, συντελεσμένη ή μέλλουσα, και οργανώνουν την επικείμενη «αναχώρηση», το τραπέζι του αποχαιρετισμού, τα ρούχα για το ταξίδι… 
Σε όλες τις δύσκολες στιγμές, υπάρχει μέσα μας ένας παππούς, που μπορεί να δει τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις και να τα ξαναβάλει στη θέση τους.

Αποσπάσματα
ΕΓΓΟΝΟΣ: Να το διαβάσω;
ΠΑΠΠΟΥΣ: Ναι, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα να το ακούμε, για να διαπιστώσουμε αν ρέει ομαλά....
ΕΓΓΟΝΟΣ: Ναι, εσύ και η ομαλότητα... Το βρήκα, "Θυμάμαι που κτυπούσαν οι καμπάνες των εκκλησιών και των τριών χωριών, σαν σύνθημα να πάνε όλοι οι άνδρες να παρατάξουν τα στήθεια τους στην ένοπλη μέχρι τα δόντια τσαρική αστυνομία, να προστατέψουν το ψωμί των παιδιών τους. Οι έφιπποι αστυνομικοί κτυπούσαν με λύσσα, βάρβαρα, ετραυμάτισαν πάρα πολλούς. Με γυμνά σπαθιά, πυροβολισμούς, κτυπήματα με βούρδουλα. Κοντά στα καλοκαιρινά καλύβια, λίγο παραπέρα από το συνοριακό φυλάκιο. Οι περισσότεροι φαντάροι βγήκαν και παρακολουθούσαν τη βάρβαρη επίθεση κατά των φτωχών αγροτών".

Θοδωρής Τσαπακίδης
Γεννήθηκε το 1970 στις Βρυξέλλες από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες. Ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα, οκτώ ετών. Μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο και σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στην Πάτρα. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ασχολήθηκε με τη λογοτεχνική μετάφραση και το θέατρο, και στη συνέχεια με τη διδασκαλία στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει μεταφράσει θεωρητικά κείμενα για το θέατρο, φιλοσοφικά και επιστημονικά έργα, καθώς και λογοτεχνία. Έχει γράψει θεατρικά έργα και έχει εκδώσει ποίηση (Ο τρίτος από αριστερά κωπηλάτης, 2003, Ουρανός δωματίου, 2017), ένα μυθιστόρημα (Belladonna, 2001) και ένα παραμύθι (Ο πρίγκιπας της Μένουα, 2005). Αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό τύπο για πολιτιστικά θέματα και κάνει εκπομπή στο ραδιόφωνο.

Χρήστος Τζιούκαλιας
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος της κατεύθυνσης Σκηνοθεσίας του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο θέατρο έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα στους Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρη Λιγνάδη, Δαμιανό Κωνσταντινίδη, Γλυκερία Καλαϊτζή κ.ά., ενώ από το 2014 εργάζεται ως υπεύθυνος σκηνής στο Εθνικό Θέατρο. Ήταν επιμελητής στο «Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Εθνικού Θεάτρου», με διδάσκοντες τη Λυδία Κονιόρδου και τον Μιχαήλ Μαρμαρινό. Έχει σκηνοθετήσει τα έργα: Sarah Kane, Καθαροί πια «Θέατρο Κλειώ», Pedro Calderon de la Barka, Η ζωή είναι όνειρο, «Θέατρο ΑΣΚΤ», ενώ ανέλαβε την σκηνοθετική επιμέλεια στην Ραψωδία λ' της Οδύσσειας (Νέκυια) με την Ρούλα Πατεράκη και των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας το Φεβρουάριο του 2019. Τον Οκτώβριο του 2018, μαζί με την συνεργάτριά του και δραματολόγο, Τζίνα Κανελλοπούλου, ίδρυσαν την «Ομάδα Θεατρικής Έρευνας», καρπός της οποίας είναι το Λαχταρώ της Sarah Kane, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο «Ροές» τον Ιούνιο του 2019.

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν-Φρυνίχου.  
Φρυνίχου 14, 10558, Πλάκα.  τηλ: 2103222464

Εισιτήρια: Γενική είσοδος για κάθε παράσταση: 5 €. Για όλες τις παραστάσεις: 20 €
Προπώληση: 
https://www.viva.gr/tickets/theatre/texnis-karolou-koun/festival-analogio-2019/