«Τοκετού Δίκη» 
της Ursula Werdenberg (Ελβετία)
Μετάφραση: Σμαρώ Κώτσια
Σκηνοθεσία: Χρυσάνθη Κορνηλίου

Ηθοποιοί: Γιάννης Λαμπρόπουλος, Χάρις Συμεωνίδου, Νίκος Χαλδεάκης, Ελένη Τζιάκα, Τάσος Αντωνίου, Γιάννης Κωσταράς

Το έργο
Η ιστορία βασίζεται σε δικαστικά έγγραφα του 1827, των αρχείων της πόλης της Βασιλείας. Πρόκειται για την ερωτική ιστορία μεταξύ ενός πλούσιου νέου και μιας φτωχής κοπέλας σ’ ένα χωριό της Ελβετίας. Η κοπέλα μένει έγκυος και ο νέος αναγκάζεται να την εγκαταλείψει, καθώς ο πατέρας του απειλεί να τον αποκληρώσει, εάν την παντρευτεί και δεν τον υπακούσει. Η κοπέλα κινείται δικαστικά εναντίον του νεαρού, απαιτώντας να την παντρευτεί και να αναγνωρίσει το μωρό. Ο νεαρός όμως αρνείται. Εκείνη την εποχή, σε αυτές τις περιπτώσεις, η εκκλησία και το δικαστήριο συνήθιζαν να ακολουθούν μια τρομερή διαδικασία: κατά τη διάρκεια του τοκετού, η μέλλουσα μητέρα υποβαλλόταν σε εξαντλητική ανάκριση έως ότου ομολογήσει με ποιόν έκανε έρωτα. Σκοπός της ανάκρισης ήταν να διασφαλιστεί πως η τοπική κοινωνία δεν όφειλε να πληρώσει για το παιδί. 

Αποσπάσματα
ΔΙΚΑΣΤΗΣ: Εσείς είπατε ότι φύγατε μαζί με τους άλλους. Τώρα λέτε ότι μείνατε ένα τέταρτο. Ποιά από τις δύο απαντήσεις σας είναι ακριβής;
HEINRICH: Όταν ο αδελφός της Anna μπήκε στο δωμάτιο, μίλησα για λίγο μαζί του και έπειτα έφυγα.
ΔΙΚΑΣΤΗΣ: Τότε λοιπόν ποτέ δε μείνατε μόνος με την Anna Weibel.
HEINRICH: Όχι, ο αδελφός της ήταν εκεί. Αν ήταν δικό μου το παιδί δε θα άφηνα τα πράγματα να φτάσουν σε αυτό το σημείο, θα την είχα παντρευτεί.
ΑΝΝΑ: Είναι το παιδί σου.
ΔΙΚΑΣΤΗΣ: Δεσποινίς Weibel, ο Heinrich Müller επιμένει ότι δεν είχε σχέση μαζί σας.
ΑΝΝΑ: Και βέβαια είχε σχέση μαζί μου. Και επιπλέον με διαβεβαίωσε ότι εάν συνέβαινε ο,τιδήποτε, θα στεκόταν στο πλάι μου και ότι θα ερχόταν να με ζητήσει. Μόνο που δεν έγινε.
HEINRICH: Στο πανηγύρι του Liestaler δε γύρισες σπίτι μόνη σου, αλλά με το Johannes Kestenholz και το Josef Socin.
ΔΙΚΑΣΤΗΣ: Τί λέτε γι’ αυτό δεσποινίς Weibel;
ANNA: Είναι ψέμα. Στο πανηγύρι του Liestaler γύρισα σπίτι με τον αδελφό μου. Το παιδί είναι δικό σου Heinrich.
ΔΙΚΑΣΤΗΣ: Έχω τη γνώμη ότι η υπόθεση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Οι καταθέσεις αντιφάσκουν μεταξύ τους. Θα διακόψουμε τη δίκη και θα συνεχίσουμε την ακροαματική διαδικασία σε μια εβδομάδα, στις 15 Ιανουαρίου 1827.

Ursula Werdenberg
Γεννήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας. Σπούδασε φιλολογία και θέατρο στη Nouvelle Sorbonne στο Παρίσι, υποκριτική και γερμανική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Υπήρξε σπουδάστρια στο σεμινάριο του Max Reinhardt στη Βιέννη. Επί 30 χρόνια, εργάστηκε ως δραματουργός στο θέατρο, το χορό και την όπερα σε διάσημα θέατρα στην Ελβετία, τη Γερμανία και την Αυστρία. Τα τελευταία 15 χρόνια υπήρξε Υπεύθυνη .Δραματολογίου καθώς και μέλος του Καλλιτεχνικού Συμβουλίου στο Θέατρο της Λουκέρνης, στην Ελβετία και στη Γερμανία, στο Θέατρο της πόλης Heilbronn και στο «Staatstheater» της πόλης Breunschweig. Το 1996 ίδρυσε το «Lesebühne Autorenwerkstatt», ένα στούντιο για νέους, σύγχρονους Ελβετούς συγγραφείς στο Θέατρο της Λουκέρνης. Υπήρξε μέλος σε αρκετές κριτικές επιτροπές διαγωνισμών σύγχρονης θεατρικής γραφής σε Ελβετία και Γερμανία. Τα θεατρικά της έργα για παιδιά και οι διασκευές τους έχουν παρουσιαστεί σε Ελβετία και Γερμανία. 
Από το 2007 έως το 2012, διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Ελβετικού Θεάτρου ΙTI (International Theatre Institute) και από το 2008 είναι Γενική Γραμματέας του Διεθνούς Φόρουμ Θεατρικών Συγγραφέων (IPF)/ Unesco του ITI. Επίσης, εργάζεται ως μέλος της κριτικής επιτροπής στα διεθνή φεστιβάλ του ITI καθώς και στα διεθνή θεατρικά εργαστήριά του. Συμμετέχει με διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια και διευθύνει πολλά εργαστήρια στην Ελβετία και το εξωτερικό. Επίσης, είναι μέλος της διεθνούς πλατφόρμας «URBAN NOMADS/ NOMADS CITIZEN», η οποία ιδρύθηκε το 2011 από Γερμανούς και Μογγόλους καλλιτέχνες. Το τελευταίο θεατρικό της έργο Τοκετού Δίκη, είναι βασισμένο στη νουβέλα της Linda Stibler και παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2014 στην πόλη Liestal της Βασιλείας, στην Ελβετία. 

Χρυσάνθη Κορνηλίου
Αποφοίτησε το 1971 από την Ελληνογαλλική Σχολή «Jeanne d’Arc». Σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, Θεατρολογία στο προπτυχιακό Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στην Πάτρα και στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στο Αρχαίο Δράμα. Δούλεψε στην τηλεόραση, σε παιδικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και δίδαξε θέατρο στη Μέση Εκπαίδευση σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Παράλληλα, ήταν εθελόντρια σε κατασκηνώσεις για σεισμόπληκτα παιδιά και συνεργάστηκε με εθελοντικές οργανώσεις και ομάδες, παίρνοντας μέρος σε ανθρωπιστικές αποστολές στην Αιθιοπία. Το 2011 ιδρύει με το σύζυγό της την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Διέλευσις πολυχώρος πολιτισμού», όπου παρουσιάζει σε δική της δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία έργα παγκόσμιου και ελληνικού ρεπερτορίου.

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν-Φρυνίχου.  
Φρυνίχου 14, 10558, Πλάκα.  τηλ: 2103222464
Εισιτήρια: Γενική είσοδος για κάθε παράσταση: 5 €. Για όλες τις παραστάσεις: 20 €