Αφιέρωμα: Αρχαιόθεμη Δραματουργία
ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ

Η τελευταία πράξη
Ανώτερη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών
Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 22:15

Θέατρο Αλίκη, Πεδίον του Άρεως

Απόσπασμα

ΣΜΑΓΔΑ: […] ξαναλέω εγώ «Κάτσε γράψε τις περιπέτειές σου, ποιος άλλος τις ξέρει πιο καλά από σένα», και μου λέει, «δε θα ’θελα να τις γράψω, να τις ξαναζήσω θα μου άρεσε και ειδικά εκείνες που θέλανε φαντασία για να τις βγάλεις πέρα… η φαντασία κάνει τη νύχτα μέρα, είναι η πιο μεγάλη εφεύρεση… να, ορίστε, πάρε μου λέει για παράδειγμα αυτήν εδώ την περιπέτεια του γυρισμού μου…! τι θα ήταν χωρίς τη φαντασία μου, τη φαντασία σας…; ένα συμβάν ανάξιο λόγου….!».

Περίληψη

Περνούν τα χρόνια, αλλά ο Οδυσσέας δεν επιστρέφει στην Ιθάκη. Στην πραγματικότητα βρίσκεται στην Ιθάκη, άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Έχει την έμμονη ιδέα ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι συνωμοτούν για να τον εξοντώσουν. Όμως, κανείς πλέον δεν ασχολείται μαζί του, όλοι τον έχουν σχεδόν ξεχάσει. Μέχρι τη στιγμή που μια δαιμόνια δημοσιογράφος πληροφορεί τον Τηλέμαχο και την Πηνελόπη ότι ο ήρωας έχει γυρίσει κρυφά στο νησί και δεν θ’ αργήσει να φανεί στο σπίτι. Τότε, η οικογένειά του θέτει σε εφαρμογή ένα παράτολμο σχέδιο: να προσλάβουν έναν θίασο μπουλουξήδων, οι οποίοι θα υποδυθούν τους υποτιθέμενους πολιτικούς αντιπάλους, καθώς και τα αγαπημένα πρόσωπα του απόντος, με την ελπίδα ότι το σοκ θα τον συνεφέρει. Ο θίασος εισβάλλει στο αρχοντικό, αλλά η συνέχεια είναι απροσδόκητη. Ο Οδυσσέας αποφασίζει να υπηρετήσει τον δικό του μύθο. Ξαναζεί τις ηρωικές του στιγμές. Με μια διαφορά: οι ηρωικές πράξεις επαναλαμβάνονται ως θεατρική πράξη. Ο Οδυσσέας υποδύεται τον εαυτό του στη σκηνή και αισθάνεται ευτυχής. Έχει βρει σκοπό στη ζωή του, τώρα που η ηρωική εποχή έχει τελειώσει οριστικά.

Πρώτη παρουσίαση: Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», Θέατρο Αμαλία (Θεσσαλονίκη)

Συντελεστές

Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ανώτερη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης

Ερμηνεία: Μαρίτα Γαγάνη, Βασίλης Δημητριάδης-Παλιάγκας, Λίλυ Καραπασιά, Αγνή Καρβουντζή, Ντέμη Κλεφτάκη, Νεφέλη Παντερμάλη, Παναγιώτης Παυλίδης, Μαργαρίτα Στραβουδάκη, Εύα Τζανακάκη, Γιάννης Χριστοφορίδης

Μοιραστείτε τη δημοσίευση