Αφιέρωμα: Αρχαιόθεμη Δραματουργία
ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ

Ο μπαμπάς ο πόλεμος

Ανώτερη Δραματική Σχολή «Νέο Ελληνικό Θέατρο»

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 21:45

Θέατρο Αλίκη, Πεδίον του Άρεως

Απόσπασμα

ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ: Διψώ να μάθω κι άλλα, διψώ…!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Τότε μη σταματάς τον πόλεμο, έχεις πάρα πολύ ταλέντο, διαβολεμένο ταλέντο! Έχεις κάτι καινούριο που δεν είχα εγώ, είσαι πρακτικός, προοδευτικός, συνθετικός, προέρχεσαι από τον οικονομικό κλάδο, είσαι ιδιαίτερα προικισμένη φύση… Αλλά μόνο το ταλέντο δε φτάνει, θέλει διαρκή εξάσκηση, νέα όπλα, θέλει συνεχή πόλεμο, μικρό ή μεγάλο, δεν έχει σημασία…! Μη μένεις ούτε μια μέρα άμαχος, γιατί θα φθαρείς κι είναι κρίμα να σπαταλήσεις τέτοιο θείο ταλέντο, δεν έχεις το δικαίωμα…!

Περίληψη

Αρχαιόθεμη κωμωδία εμπνευσμένη από το ιστορικό γεγονός της πολιορκίας της Ρόδου από τον Μακεδόνα Δημήτριο τον Πολιορκητή, το 305 π.X. Η πολιορκία μετατρέπει τους φιλήσυχους επιχειρηματίες και υποστηρικτές της πολιτικής ουδετερότητας Ροδίους σε φανατικούς πολεμιστές. Ταυτόχρονα, σαμποτάρουν την πολεμοχαρή διάθεση του Δημητρίου μαθαίνοντάς του τη χαρά της ζωής. Μέσα από σπαρταριστά επεισόδια, καταλήγουν στην ιστορικά τεκμηριωμένη συνθήκη, με την οποία ο ηττημένος Δημήτριος θα αναδείξει τους Ρόδιους σε διαδόχους του. Ξεκαρδιστικοί διάλογοι και απίθανα συμβάντα και παρεξηγήσεις οδηγούν υποκριτές και κοινό στην αποδοχή της ρήσης του Ηράκλειτου «πατήρ πάντων πόλεμος».

Πρώτη παρουσίαση: 1980, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Λαϊκή Σκηνή

Συντελεστές

Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ανώτερη Δραματική Σχολή «Νέο Ελληνικό Θέατρο»

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης

Ερμηνεία: Μάρθα Βαϊοπούλου, Ανδρόνικος Κόρακας-Κοντός, Ειρήνη Μητροπούλου, Γιώτα Μιχαλακοπούλου, Ελίνα Παντελεμίδου, Μαρία-Χριστίνα Παπαναστασίου, Αντωνία Παυλέα, Ινώ Πικιώνη, Σαββίνα Σωτηροπούλου, Χρήστος Φιλόπουλος, Ρημ Χατίμπ

Μοιραστείτε τη δημοσίευση