Αφιέρωμα: Αρχαιόθεμη Δραματουργία
ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ

Πάροδος Θηβών

Ανώτερη Δραματική Σχολή Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης»

Σκηνοθεσία: Μάξιμος Μουμούρης

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:15

Θέατρο Αλίκη, Πεδίον του Άρεως

Απόσπασμα

ΦΥΛΑΚΑΣ: […] είναι, όμως, και κάτι άλλο… μπορεί και το πιο σοβαρό… αυτό δεν το ’πα στη μάνα σου, αυτή δεν καταλαβαίνει, σε σένα, όμως, θα το πω… υπάρχει ένας φόβος που δεν ξέρεις από πού έρχεται και που σου λέει αυστηρά «μείνε στ’ αυλάκι που σε βάλανε να τρέχεις και μην κοιτάς αλλού, αυτά δεν είναι πράματα του χεριού σου…! ούτε αυτοί που νομίζουν πως είναι δικά τους δεν μπορούν να τ’ αλλάξουνε, ποιος είσαι συ που σου περνά τέτοιο πράμ’ απ’ το νου…;»

**

ΘΕΡΑΠΩΝ: …(ερεθισμένος)… εδώ, ορίστε, απαντήστε μου, σας ρωτώ…! μου φέρανε ένα μωρό να το σφάξω και δεν το ’σφαξα…! είναι κατηγορία αυτό…; απαντάτε

μου ένας ένας… (στη ΓΥΝΑΙΚΑ) …εσύ θα το ’σφαζες…;

ΓΥΝΑΙΚΑ: …εγώ είμαι γυναίκα…

Περίληψη

Η υπόθεση του έργου αποτελεί μια πιθανή εξέλιξη της τραγωδίας Αντιγόνη, από την πλευρά, όμως, δύο δευτερευόντων προσώπων του δράματος, που δεν διαθέτουν τον ηρωισμό και το ήθος των τραγικών: του Θεράποντα, που είχε αναλάβει την εγκατάλειψη του Οιδίποδα για να αποφευχθεί η πατροκτονία, και του Φύλακα, ο οποίος είχε φέρει στον Κρέοντα την είδηση για την ταφή του Πολυνείκη. Ο μύθος διαδραματίζεται μετά την ταφή του Πολυνείκη και τις αυτοκτονίες της Αντιγόνης, του Αίμονα και της Ιοκάστης, όταν ξεσπούν ταραχές στη Θήβα ανάμεσα στους οπαδούς του Κρέοντα και του Οιδίποδα.

Συντελεστές

Κείμενο: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ανώτερη Δραματική Σχολή Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης»

Σκηνοθεσία: Μάξιμος Μουμούρης

Ερμηνεία: Εύα Καρακαξά, Άρτεμις Κυβέλου, Χρυσάνθη Μαρκέτου, Γαρυφαλιά Μαρίνη, Βάσω Παγιοπούλου, Αφροδίτη Σαραντέα

Μοιραστείτε τη δημοσίευση