Άκης Δήμου «Ανδρομάχη ή τοπίο γυναίκας στο ύψος της νύχτας»

Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Εσπίριτου

Τετάρτη 23/9, ώρα 20:00

ώρα προσέλευσης κοινού: 19:00

Στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

(Ερμού 134, Θησείο)

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο 2020, ο συγγραφέας Άκης Δήμου παρουσιάζει το έργο «Ανδρομάχη ή τοπίο γυναίκας στο ύψος της νύχτας» σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Εσπίριτου. Το έργο θα ανέβει την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 στις 20:00 (ώρα προσέλευσης 19:00) στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο).

Ερμηνεύει επί σκηνής η βραβευμένη με το βραβείο Κάρολος Κουν ηθοποιός, Δέσποινα Σαραφείδου.

Είναι απολύτως απαραίτητη η προκράτηση θέσεων (αναφέροντας ονοματεπώνυμο, τίτλο έργου/ ημέρα και αριθμό θέσεων) στο email ticketsanalogio@gmail.com

Περίληψη του έργου

Η Ανδρομάχη, χήρα του Έκτορα, μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου, σκλάβα των Ελλήνων πια, ακολουθεί τον Πύρρο, γιο του Αχιλλέα, στην πατρίδα του ως αιχμάλωτη κι ερωμένη του. Μετά από τη δολοφονία του Πύρρου από τον Ορέστη, παραδίνεται στον Έλενο, αδελφό του Έκτορα, για να καταφύγει στο τέλος στην Ήπειρο, μοναδική «κάτοικος» ενός τεχνητού τρωαδίτικου τοπίου, απομίμηση της πόλης της, που διατρέχει ένας επίσης τεχνητός Σιμόεις, παραπόταμος του Σκάμανδρου. Εκεί, αρχίζει να θυμάται…

Ο μονόλογος Ανδρομάχη ή τοπίο γυναίκας στο ύψος της νύχτας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του προγράμματος μονολόγων της Πολιτιστικής Ολυμπάδας τον Οκτώβριο του 2003 στην Αθήνα, σε σκηνοθεσία Πάνου Σκουραλιάκου, με την Ελένη Ζιώγα στον ρόλο της Ανδρομάχης.

Απόσπασμα του έργου

Αυτή η πόλη είμαι εγώ. Ολόκληρη ένα ασύλητο τοπίο: τα κτίρια και τα ερείπια, οι κατακόμβες κι οι εξώστες, οι δρόμοι των περιπάτων και η πλατεία των εκτελέσεων, το παλάτι και το νεκροταφείο, οι θυρεοί και τα ικριώματα… Στο θερμοκήπιο ζεσταίνω ένα ποτάμι και μες στον τάφο έχω σπείρει του κορμιού του τον αφρό. Αυτή η πόλη είμαι εγώ μακριά απ’ τις πόλεις. Θαμμένη μες στης ιστορίας μου το πρόσχημα, ξαναχτισμένη με της φαντασίας μου τις λάσπες, θεμελιωμένη κάτω απ’ του μυαλού μου τα τσιμέντα.  Γλώσσα μου, σβησμένη πόλη της χαράς μου!… Με κλειδωμένο ουρανό πώς να μιλήσω!

Άκης Δήμου

Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Στην ίδια Σχολή, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του με αντικείμενο το Ποινικό Δίκαιο και την Εγκληματολογία.

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο το 1995 με τον μονόλογο …και Ιουλιέττα.  Έργα του, πρωτότυπα και διασκευές, έχουν ανέβει σε κρατικά και ιδιωτικά θέατρα, έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ισπανικά, στα πορτογαλικά και στα ρουμανικά και έχουν παρουσιαστεί στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στο Βέλγιο και στη Ρουμανία.  Ζει στη Θεσσαλονίκη.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Μία γυναίκα, που της έχουν στερήσει τα πάντα (πατρίδα, οικογένεια, αξιώματα, τιμή, και ταυτότητα), έρχεται από τα βάθη του χρόνου και προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας με εικόνες και λέξεις μιας γλώσσας που δεν είναι η δική της.

Αλλά η τέχνη είναι μία παγκόσμια γλώσσα. Με αβέβαια σχέδια και χρώματα, με λέξεις αμφίβολες θα ξεδιπλώσει μπροστά μας σπαράγματα μνήμης και αμυδρών εντυπώσεων σαν επανάσταση ενάντια στη λήθη.

Μοιραστείτε τη δημοσίευση