Φεστιβάλ Αναλόγιο 2018
«Ποιητική και πολιτική στο σύγχρονο θέατρο»

Άκης Δήμου
«Αλμυρός Ουρανός»
σκηνοθεσία Έφη Θεοδώρου
Έργο εν εξελίξει

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 19:00–20:00
Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου

«Κάθε έρωτας έχει τη στιγμή του.
Όταν περάσει αυτή η στιγμή, ξεθωριάζει.
Μετά γίνεται μόχθος. Σα να σκάβεις ένα χωράφι άγονο.
Σε κάθε κίνησή σου μια καινούργια πέτρα.
Ούτε μια παπαρούνα».

Σκηνοθετική επιμέλεια: Έφη Θεοδώρου
Ερμηνεύουν: Θανάσης Δόβρης, Πηνελόπη Τσιλίκα
Σκηνική επιμέλεια: Ζωή Μολυβδά- Φαμέλη
Μουσική σύνθεση: Παύλος Κατσιβέλης
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά- Φαμέλη

Το έργο
Ένας άνδρας και μια γυναίκα, μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο με θέα τη θάλασσα, ένα αυγουστιάτικο βράδυ, σ’ ένα νησί που κλείνει και ανοίγει σαν όστρακο, συζητούν για ποίηση, έρωτες, πάθη, αδυναμίες… Μια φανταστική συνάντηση του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και της λυρικής ποιήτριας Σαπφούς στο χωροχρόνο της αθανασίας και της συγγραφικής δημιουργίας.
«Ποια πραγματικότητα; Είμαστε ολομόναχοι, εσείς κι εγώ, μπροστά σ’ ένα παράθυρο, ένα αυγουστιάτικο βράδυ, σ’ ένα νησί που ανοίγει και κλείνει σαν όστρακο. Νεκροί αλλά πάμφωτοι. Κι όσοι και όσες αγαπήσαμε έχουν πεθάνει. Δεν υπάρχει πια τίποτα, μονάχα ο κόσμος που συνεχίζει να στροβιλίζεται κι ένας ουρανός που τον κολυμπάμε σαν θάλασσα».

Σημείωμα σκηνοθέτη
Ένας Άντρας, μια Γυναίκα
Ή
Ο Ποιητής, η Ποιήτρια-Μούσα του
Ή
Ο Οδυσσέας Ελύτης, η Σαπφώ
Ένα Δωμάτιο στο σπίτι του Χρόνου.
«Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να φανταστείτε τον κόσμο διαφορετικό απ’ ό,τι τον ξέρετε. (…) Ψάρια στα κλαδιά και τζιτζίκια πιασμένα στα δίχτυα των ψαράδων. Φύκια ανθισμένα στα λιβάδια και κατακόκκινες βιολέτες στο βυθό. Αστερίες στον ουρανό και αστέρια στα κύματα. Ένας ουρανός αλμυρός και μια θάλασσα στρωμένη σύννεφα. Αγόρια με βαμμένα μάτια και κορίτσια με χνούδι στα μάγουλα». Γρήγορα. Προτού ξεθωριάσουν οι εικόνες. Ή σταματήσουνε άξαφνα – κι η ταινία η φθαρμένη κοπεί, που λέει κι ο ποιητής.

Η πρώτη μορφή του «Αλμυρού Ουρανού» γράφτηκε στις αρχές του καλοκαιριού του 2010 ύστερα από ανάθεση του Θεατρικού Αναλογίου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με σκοπό την παρουσίαση του έργου στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Ταξίδι Τεχνών». Παρουσιάστηκε, με τη συμμετοχή της Ναταλίας Δραγούμη και του Νίκου Ψαρρά, στην Ερεσό της Λέσβου στις 10/8/2010. Η αρχική εκείνη εκδοχή βρίσκεται δημοσιευμένη στον τόμο «Άκης Δήμου, Άπαντα τα Θεατρικά, τόμος δ΄», εκδόσεις Αιγόκερως, 2011. Το έργο πήρε την τελική του μορφή τον Απρίλιο του 2017.

Άκης Δήμου
Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Στην ίδια Σχολή, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του, με αντικείμενο το Ποινικό Δίκαιο και την Εγκληματολογία. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο το 1995 με τον μονόλογο «…και Ιουλιέττα». Έργα του (πρωτότυπα και διασκευές) έχουν ανέβει σε δημόσια και ιδιωτικά θέατρα. Έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και ρουμανικά και έχουν παρουσιαστεί στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και τη Ρουμανία. Ζει στη Θεσσαλονίκη.

Μοιραστείτε τη δημοσίευση