Ανδρέας Στάικος «Άλκηστις και γλυκά όνειρα»

Σκηνοθεσία: Ανδρέας

Παρασκευή 9/10, ώρα 20:00

ώρα προσέλευσης κοινού: 19:00

Στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

(Ερμού 134, Θησείο)

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο 2020, ο συγγραφέας Ανδρέας Στάικος παρουσιάζει το έργο «Άλκηστις και γλυκά όνειρα» σε σκηνοθεσία του ιδίου. Το έργο θα ανέβει την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 στις 20:00 (ώρα προσέλευσης 19:00) στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο).

Είναι απολύτως απαραίτητη η προκράτηση θέσεων (αναφέροντας ονοματεπώνυμο, τίτλο έργου/ ημέρα και αριθμό θέσεων) στο email ticketsanalogio@gmail.com

Περίληψη του έργου

Πηγή έμπνευσης του έργου είναι η αινιγματική Άλκηστις του Ευριπίδη.  Ο Άδμητος, βασιλιάς των Φερών, παντρεύεται την Άλκηστη για να τη χρησιμοποιήσει ως εξιλαστήριο θύμα, προκειμένου να παραμείνει αυτός στη ζωή.

Μήπως, από μια άλλη οπτική γωνία, η φιληδονία, η ακολασία, η ζήλια, η προδοσία, το πάθος της ερωτικής εκδίκησης, η πονηριά, σκοτεινές ίντριγκες και δολοπλοκίες, αλλά και ένα ελάχιστο ίχνος ευαισθησίας και μεταμέλειας, μπορούν να ανατρέψουν το κλασικό έργο του Ευριπίδη;

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 10 Μάιου 2012 στην Αρχαία Ολυμπία με την ευκαιρία της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Επίσης, στο θέατρο «Απόλλων» στην Πάτρα σε σκηνοθεσία Ανδρέα Στάικου.

Απόσπασμα του έργου

ΑΔΜΗΤΟΣ: Τί λές, Ἰόπη, τί λές; θὰ πεθάνουμε μαζί! Τὸ ὁρκίστηκε καὶ τὸ ὁρκίστηκα.

ΙΟΠΗ: Ἄλκηστις, οἱ ὅρκοι νὰ τηροῦνται πρέπει μόνο ἀπ᾿ τὶς γυναῖκες καὶ νὰ μὴν τηροῦνται ἀπὸ τοὺς ἄνδρες.

ΑΛΚΗΣΤΙΣ: Ὄχι, ὄχι, δὲν θὰ πεθάνω μονάχη.

ΙΟΠΗ: Ἄλκηστις, δὲν θὰ χαθεῖ κι ὁ κόσμος ἂν πεθάνεις μονάχη.

ΣΜΑΡΩ: Καὶ συμβουλὲς δίνεις τώρα; Ἐσὺ θὰ τῆς πεῖς πῶς θὰ πεθάνει;

ΙΟΠΗ: Ὁ κόσμος ὅμως, οἱ Φερὲς ἰδιαίτερα, θὰ χαθοῦν, ἂν χαθεῖ ὁ βασιλιάς τους!

ΑΔΜΗΤΟΣ: Ἰόπη, οἱ ὅρκοι τηροῦνται ἀπὸ ἄνδρες καὶ γυναῖκες.

ΙΟΠΗ: Τί νὰ πῶ; Στὸ μεγαλεῖο σου, Μεγαλειότατε, βαθιὰ ὑποκλίνομαι. Ὁ μοναδικὸς θὰ εἶσαι ἄνδρας ποὺ θὰ τηρήσει τὸν ὅρκο τῆς αἰώνιας ἀγάπης στὴ γυναίκα του, τὸν ὅρκο τῆς δεκαπενθήμερης ἀγάπης του. Ὑποκλίνομαι καὶ πάλι.

ΑΔΜΗΤΟΣ: Δὲν ὑπάρχουν ἐνδοιασμοὶ καὶ δισταγμοί.

ΑΛΚΗΣΤΙΣ: Ἰόπη, Ἰόπη, ὁδεύομεν ὁλοταχῶς πρὸς τὸν θάνατο.

Ανδρέας Στάικος

Συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στο Παρίσι. Γράφει θεατρικά έργα και πεζογραφήματα, που έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές γλώσσες.  Τα θεατρικά του έργα παρουσιάζονται σε κρατικές, ιδιωτικές σκηνές και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Βραζιλία κ.λπ.)  Έχει μεταφράσει Ρακίνα, Μολιέρο, Μαριβώ, Λεσάζ, Λακλό, Κλωντέλ, Λαμπίς, Μυσέ κ.ά.  Υπεύθυνος του Τμήματος Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.  Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στα Τμήματα Θεάτρου των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών. Είναι Ιππότης Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Συντελεστές:

Κείμενο – σκηνοθεσία: Ανδρέας Στάικος

Ερμηνεύουν: Ισαβέλλα Φούλοπ, Βαγγέλης Σαλευρής, Δήμητρα Λημνιού, Εμμανουέλα Κοντογιώργου

Μοιραστείτε τη δημοσίευση