Χριστόφορος Χριστοφής «Ευριπίδης Μαινόμενος»

Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζηπαπάς

Τρίτη 22/9, ώρα 20:00

ώρα προσέλευσης κοινού: 19:00

Στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

(Ερμού 134, Θησείο)

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο 2020, ο συγγραφέας Χριστόφορος Χριστοφής παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο το έργο «Ευριπίδης Μαινόμενος» σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά. Το έργο θα ανέβει την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020 στις 20:00 (ώρα προσέλευσης 19:00) στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο).

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Πετρόπουλος, Δημήτρης Μαύρος, Βερόνικα Αργέντζη και Γιάννης Λασπιάς. Παίζει μουσική επί σκηνής ο Νίκος Ξανθούλης.

Είναι απολύτως απαραίτητη η προκράτηση θέσεων (αναφέροντας ονοματεπώνυμο, τίτλο έργου/ ημέρα και αριθμό θέσεων) στο email ticketsanalogio@gmail.com

Περίληψη του έργου

Ο Ευριπίδης μένει στο κτήμα του στην Σαλαμίνα μαζί με τον δούλο του Δάο. Εκεί τον επισκέπτονται συχνά η Σελάνα, Αθηναία εταίρα, και ο Αντισθένης, μαθητής του Σωκράτη και μετέπειτα ιδρυτής της Κυνικής Σχολής Φιλοσοφίας.  Στις μεταξύ τους συζητήσεις σχολιάζονται με κριτική, ειρωνική και φιλοσοφική διάθεση πρόσωπα, γεγονότα και όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Αθήνα προς το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου και μετά από αυτόν, όταν η Αθηναϊκή συμμαχία έχει ηττηθεί.

Απόσπασμα του έργου

ΣΕΛΑΝΑ: Πριν λίγο, καθώς ανηφόριζα από την παραλία, δίπλα στην στέρνα, στάθηκα γιατί τον αισθάνθηκα …ήταν ο Ευριπίδης …

Μην φοβάσαι, µου λέει, έρχομαι κάπου – κάπου.

Θέλω να σε ρωτήσω, ο Σωκράτης… ρωτούσε για µένα; …έφυγα και δεν τον είδα… μέσα στον πανικό… δεν πρόλαβα… πάντως εκεί που βρίσκοµαι δεν ήρθε ο ίσκιος του µήτε η ψυχή του…

Σε αισθάνοµαι, κομπιάζεις… ήρθε τελικά ο Σωκράτης;

Πού να έρθει… έπρεπε να τον είχες δει…

Εσύ, έφυγες σαν κυνηγημένος… κι έπειτα διαλυθήκαµε όλοι μαζί…

Δεν άκουσες τίποτε… εκεί στο λιβάδι µε τις παπαρούνες…

Τον ρωτώ

Τον δίκασαν , τον φαρμάκωσε η πολιτεία!

……..

Τα νέα δεν φτάνουν, δεν έρχονται γρήγορα μέχρι εκεί… µου απαντά…

Και εσύ, πώς έρχεσαι από το Εκεί; ..τον ερωτώ αγριεμένη…

Δεν ακούω, δεν ακούω… το επαναλάμβανε… ο ήχος ξεθωριάζει… μαζί και το φως

Πρόλαβε να πει…

Ο Σωκράτης ςςς, ο Σωκράτης ςς …

Και χάθηκε η εντύπωση φίλοι µου… η αίσθηση του, µε ένα συρικτικό σίγμα…

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Χριστόφορος Χριστοφής

Σκηνοθέτης: Νίκος Χατζηπαπάς

Σχεδιασμός φωτισμού: Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη

Βοηθός σκηνοθέτη: Θεώνη Ριντ

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Πετρόπουλος (Ευριπίδης), Δημήτρης Μαύρος (Δάος), Βερόνικα Αργέντζη (Σελάνα), Γιάννης Λασπιάς (Αντισθένης)

Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Ξανθούλης

Χριστόφορος Χριστοφής

Γόνος Ελλήνων της διασποράς, μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Παρίσι, όπου πέρασε μεγάλο μέρος της νεότητάς του, όπως και στην Ιταλία και τη Νέα Υόρκη.

Έγινε γνωστός πολύ νέος, με τις ταινίες του Περιπλάνηση και Ρόζα, που βραβεύτηκαν και οι δύο σε διεθνή φεστιβάλ και εξυμνήθηκαν από Έλληνες και ξένους κριτικούς. Έχει επίσης σκηνοθετήσει πρωτοποριακά μουσικά έργα και σύγχρονες όπερες: του Marian Kouzan και Anonio Cericola σε Γαλλία και Ιταλία και του Γιάννη Δροσίτη και Νίκου Ξανθούλη στην Ελλάδα. Συνεργάστηκε με την Ελένη Καραΐνδρου, η οποία έγραψε την μουσική των ταινιών του και με τον Περικλή Κούκο στην σκηνική καντάτα Ημερολόγιο για Περαστικούς, σε κείμενα και στίχους δικούς του. Έχει μεταφέρει στο θέατρο έργα πρόζας από τα γαλλικά και τα αγγλικά, καθώς και την διασκευή και μεταγραφή της Ασπίδας του Μενάνδρου. Το 2000, το θεατρικό του έργο Η Χρυσόμυγα παρουσιάστηκε με τον τίτλο May Fly από αγγλικό θίασο στο θέατρο Old Vic του Λονδίνου. Στην τηλεόραση (ΕΡΤ1) σκηνοθέτησε τις σειρές Χαμένη Άνοιξη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Στρατή Τσίρκα και Γεώργιος Βιζυηνός-Η σιωπή των αγγέλων, το οποίο απέσπασε τα μεγάλα τηλεοπτικά βραβεία του έτους 2000.

Μοιραστείτε τη δημοσίευση