Αφιέρωμα: ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΟΡΑ
α’ διεθνής παρουσίαση νέων έργων διαγωνιστικού τμήματος
ΕΛΛΑΔΑ
Χριστόφορος Χριστοφής
Φωνές της Διασποράς
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 21:00
Θέατρο Αλίκη, Πεδίον του Άρεως
Απόσπασμα:
Ο πατέρας πέθανε στην εξορία
Ήρθαμε εδώ από την Τασκένδη
Μας δώσανε ένα οικόπεδο…
Χαρήκαμε, ωσότου μια μέρα ανακαλύψαμε πως μέσα από το οικόπεδο πέρναγε μια
σιδηροδρομική γραμμή .
Τα καλοκαίρια όταν δεν ήταν να περάσει κάποιο τραίνο… στήναμε με τη μάνα μου
στις γραμμές ένα στρογγυλό τραπεζάκι
Καθόμαστε και ρεμβάζαμε
Ύστερα το σπίτι χτίστηκε κι από τις δυο μεριές της γραμμής
Έτσι το τραίνο περνάει μέσα από το σπίτι μας…
Όλα είναι μια συνήθεια… δεν είναι… τι λες;
Περίληψη
Το έργο αναφέρεται στην τελευταία διασπορά των σύγχρονων Ελλήνων, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα. Στο έργο ακούγονται και συνυπάρχουν φωνές από όλον τον κόσμο. Τους συνδέει η ελληνική λαλιά, η συνείδηση της ανθρώπινης μοίρας, η οποία συνεχίζει τη δύσβατη πορεία της. Η Διασπορά λειτουργεί ως θησαυροφυλάκιο του υποσυνείδητου, της ανανεωμένης ιστορίας-μυθολογίας κάθε γενιάς ή των γενεών. Στο κείμενο, μονόλογοι απολογίας, εμπειρίες, διαφορετικές απόψεις και τρόποι ζωής, μνήμες που μεταμορφώνονται σε δραματοποιημένη ποίηση, μοναξιά, απομόνωση, αβέβαιη και δύσκολη ζωή διαπλέκονται με ευαισθησία και ενσυναίσθηση συνθέτοντας το «λαβωμένο» σώμα της Διασποράς.
Βιογραφικό
Ο Χριστόφορος Χριστοφής είναι γόνος Ελλήνων της διασποράς. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στο Παρίσι, όπου πέρασε μεγάλο µέρος της νεότητάς του, καθώς και στην Ιταλία και στη Νέα Υόρκη. Γνώρισε σηµαντικές προσωπικότητες της τέχνης, µεταξύ άλλων τη διάσηµη Ιταλίδα σκηνογράφο και ζωγράφο Lila De Nobili, της οποίας υπήρξε µαθητής. Έγινε πολύ νέος γνωστός µε τις ταινίες του Περιπλάνηση και Ρόζα, οι οποίες βραβεύτηκαν σε διεθνή φεστιβάλ και εγκωμιάστηκαν από Έλληνες και ξένους κριτικούς. Έχει σκηνοθετήσει πρωτοποριακά µουσικά έργα και σύγχρονες όπερες σε παγκόσµιες πρεµιέρες, όπως του Antonio Cericola και του Marian Kouzan στην Ιταλία και στη Γαλλία, του Γιάννη ∆ροσίτη και του Νίκου Ξανθούλη στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί µε την Ελένη Καραΐνδρου, η οποία έγραψε τη µουσική των ταινιών του, καθώς και µε τον Περικλή Κούκο στη σκηνική καντάτα Ηµερολόγιο για περαστικούς, σε κείµενα και στίχους του Χριστόφορου Χριστοφή για τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη. Για την τηλεόραση (ΕΡΤ-1), έχει σκηνοθετήσει τη Χαµένη Άνοιξη του Στρατή Τσίρκα και τη σειρά «Βιζυηνός – Η σιωπή των αγγέλων».
Έχει γράψει νουβέλες, λιµπρέτα και θεατρικά έργα. Επίσης, έχει διασκευάσει θεατρικά, κλασικά λογοτεχνικά έργα, καθώς και τη µεταγραφή της Ασπίδας του Μενάνδρου. Το 2000 Η χρυσόµυγα παίχτηκε από αγγλικό θίασο στο θέατρο Old Vic του Λονδίνου, µε τον τίτλο Mayfly. Το 1994 ο Γιώργος Κουµεντάκης συνέθεσε τη µουσική του εν λόγω έργου. Έκτοτε ανέβηκαν σε διάφορες σκηνές τα έργα του: Η µεγάλη κυρά της Τραπεζούντας, Οι Ρήτορες, Τουλούζ Λωτρέκ, η φαντασία της αµαρτίας, Νιζίνσκι, η προφητεία της φωτιάς . Το έργο του Ευριπίδης Μαινόµενος παρουσιάστηκε στους ∆ελφούς στο πλαίσιο «Ηµέρες ∆ελφικής Πολιτιστικής Κληρονοµιάς» (2021) και Το κάλεσµα στον Προµηθέα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2021). Το 2022 τιμήθηκε με το Βραβείο Δραματουργίας «Κάρολος Κουν» από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής για το σύνολο του έργου του.
Συντελεστές
Κείμενο-Δραματουργική επιμέλεια: Χριστόφορος Χριστοφής
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κακαβούλας
Μουσική: Νίκος Ξανθούλης
Ερμηνεία: Βερόνικα Αργέντζη, Δημήτρης Κακαβούλας, Γιάννης Λασπιάς, Δημήτρης Μαύρος, Νάντια Μουρούζη
Ακούγεται η φωνή του Θαλή Δημητρόπουλου