ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2021

200 χρόνια Επανάσταση;
Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα

***

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021, που ξεκίνησε με επιτυχία στις 21 Σεπτεμβρίου με όλες τις εκδηλώσεις να γίνονται γρήγορα sold out, αυτό το Σαββατοκύριακο παρουσιάζει τέσσερα νέα έργα και δύο σημαντικά αφιερώματα. Παράλληλα την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων στους συγγραφείς που διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους στον Διεθνή Διαγωνισμό συγγραφής θεατριακού έργου μικρής φόρμας με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα».

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

20:00 ΤΣΕΧΙΑ David Zábranský ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ

Μετά την επιστροφή του αφεντικού και του σκύλου από την καθιερωμένη τους βόλτα, κάτι παράξενο συμβαίνει. Ενώ ο Άνθρωπος είναι κουρασμένος, ο Σκύλος αποκτά φωνή και διεκδικεί όσα έχει στερηθεί μέχρι σήμερα… Ένα έργο που αφορά την ανθρώπινη φύση, την επιθυμία και την αγάπη του ανθρώπου να δίνει διαταγές. Ένα έργο για την ελευθερία και την απελευθέρωση από κάθε μορφή καταπιεστικής εξουσίας.

Σημείωση: Αξίζει να γίνει αναφορά στο έργο του Πλουτάρχου  “Γρύλλος “, στο οποίο για πρώτη φορά στον γραπτό λόγο,  τα ζώα παίρνουν φωνή ανθρώπου.

Απόσπασμα:

ΣΚΥΛΟΣ: Χρειαζόμαστε μια μεταρρύθμιση. Υπάρχει ανάγκη να ξεχαστούν οι κακές μη δυναμικές συνήθειες. Διότι τον τελευταίο καιρό κάτι άλλαξε άρδην. Υπάρχει ανάγκη να τρίψουμε τα μάτια μας και να κοιτάξουμε καλά γύρω μας. Βλέπετε; Γύρω μας υπάρχει μια καινούργια εποχή, και εκεί, εκτός των άλλων, συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι μέσα μου δεν υπάρχει κενό, η κάτι το ανύπαρκτο. Υπάρχει η ψυχή μου…

ΑΝΘΡΩΠΟΣ: Ορίστε; Τι είπες;

Σκηνοθετικό σημείωμα :

Σε έναν κόσμο ο οποίος συνεχώς αλλάζει, κάτι παραμένει σταθερό από την απαρχή του χρόνου. Το ρευστό χάος που διαρκώς εισχωρεί και σπάει τους πιο ισχυρούς δεσμούς. Κάπου εκεί ξεπροβάλλει η ύλη που τροφοδοτεί όλη αυτή την κίνηση, η συνειδητή ή ασυνείδητη λειτουργία της κυριαρχίας. Το ένστικτο της επιβίωσης τρέφει το αίσθημα επιβολής, τι συμβαίνει όμως όταν νοήμονα όντα εξυπηρετούν εγωιστικούς σκοπούς• η ισορροπία χάνεται. Ο εξουσιαστής αρχίζει να γίνεται εξουσιαζόμενος και ο κόσμος συνεχίζει να αλλάζει.

Ευάγγελος Βογιατζής

Συντελεστές:
Μετάφραση: Σόνια Στάμου – Ντορνιάκοβα
Σκηνοθεσία: Ευάγγελος Βογιατζής
Δραματουργική ανάλυση: Σπύρος Μπέτσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Αριάννα Χατζηγαλανού
Ηθοποιοί: Γρηγόρης Ποιμενίδης, Μιχάλης Τακτικάκης

***

O David Zábranský γεννήθηκε το 1977 και είναι ένας πολύ γνωστός Τσέχος συγγραφέας. Σπούδασε στον τομέα των ΜΜΕ και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Charles στην Πράγα. Ασκεί τη νομική μόνο στον τομέα των ΜΚΟ. Εργάστηκε στο The Counselling Center for Citizenship / Civil and Human Rights για την οργάνωση της βοήθειας στους πρόσφυγες. Τιμήθηκε με το βραβείο Magnedia Litera για το πρώτο του βιβλίο The Beach But This, ως νέος συγγραφέας της χρονιάς. Το 2020 συμμετείχε με ένα κείμενό του σε ανθολογία 17 κορονο-ιστοριών και, την ίδια χρονιά, έγραψε το βιβλίο Republika με αφορμή τη δολοφονία ενός νεαρού δημοσιογράφου που προκάλεσε πολιτική και κοινωνική αναστάτωση στη Σλοβακία. Κατά μεγάλα διαστήματα ζει στην Αθήνα.

Μοιραστείτε τη δημοσίευση