ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2023

17 – 22 Σεπτεμβρίου, Αθήνα

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ

10 θεατρικές συγγραφείς
10 σκηνοθέτες
34 ηθοποιοί
Πάνω από 30 μουσικοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές, ηχολήπτες, μεταφραστές, video artists, θεωρητικοί του θεάτρου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς θεσμούς, αφιερωμένος στο θέατρο και τη σύγχρονη γραφή, επιστρέφει στην Αθήνα για 19η συνεχή χρονιά, από τις 17 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, με τίτλο «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ».

Αιχμή του δόρατος του φετινού προγράμματος αποτελεί η γυναικεία γραφή. Μέσα από έργα πρωτοεμφανιζόμενων, αλλά και γνωστών θεατρικών συγγραφέων και υπό το πρίσμα της διαφορετικότητας του ύφους και της γλώσσας της γραφής τους, σκιαγραφείται το φάσμα της σύγχρονης γυναικείας γραφής της Ελλάδας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2023 παρουσιάζει για πρώτη φορά επί σκηνής τα έργα δέκα Ελληνίδων Θεατρικών Συγγραφέων. Οι συγγραφείς συνδιαλέγονται με τον Μύθο, την Ιστορία, την Τέχνη και την Eπικαιρότητα για να αποτυπώσουν μέσα από την τολμηρή γραφή τους τα προσωπικά και συλλογικά τους βιώματα, εξετάζοντας παράλληλα θέματα ταυτότητας, έμφυλης βίας και μετανάστευσης.

Το φετινό πρόγραμμα λειτουργεί ως πλατφόρμα παρουσίασης και προώθησης της σύγχρονης γυναικείας ελληνικής δραματουργίας προσφέροντας, συγχρόνως, το βήμα για τον δημόσιο διάλογο μεταξύ των Ελληνίδων συγγραφέων και του κοινού.

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις: Συζητήσεις, Διάλογοι με τους συγγραφείς, Στρογγυλά τραπέζια, Σεμινάρια, Εργαστήρια και Δράσεις στην πόλη.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2023 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και με τη συνεργασία της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, του Πανεπιστημίου Ναυπλίου, του Ωδείου Αθηνών, του Sarajevska zima –INTERNATIONAL FESTIVAL SARAJEVO– «SARAJEVO WINTER», του Sharm El Sheikh International Theatre for the Youth, του Torino Monodrama Festival και του EFFE/EFA European Festivals Association.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΕΔΩ.

Δείτε τα βιογραφικά των συγγραφέων ΕΔΩ.

Για το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο

Το Διεθνές Φεστιβάλ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Σίσσυς Παπαθανασίου, η οποία και το ίδρυσε, με κύριο πυρήνα δράσης του την παρουσίαση νέων έργων καθιερωμένων, ανερχόμενων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων στο κοινό. Σήμερα αποτελεί ένα θεσμικά οργανωμένο πλαίσιο για την υποστήριξη και προβολή της ελληνικής δραματουργίας και τη συνομιλία της με τη διεθνή σκηνή. Λειτουργεί ως πλατφόρμα για την παρουσίαση των σύγχρονων τάσεων στο θέατρο και τη δραματική, λογοτεχνική και σκηνική γραφή προσφέροντας παράλληλα βήμα για τη συζήτηση σύγχρονων πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων αιχμής και προάγοντας το διάλογο ανάμεσα σε θεωρητικούς και δημιουργούς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις τέχνες.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ελληνικής θεατρικής γραφής, την ανάπτυξη της θεατρικής έρευνας και την ανάδειξη νέων ανθρώπων στον χώρο του ελληνικού θεάτρου. Εκατοντάδες δημιουργοί (συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορογράφοι, χορευτές, εικαστικοί,

φωτογράφοι, visual artists κ.ά.) έχουν υποστηρίξει με τη δουλειά και το μεράκι τους τη διοργάνωση. Πολλοί από αυτούς που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό μέσα από το Φεστιβάλ, έχουν γίνει γνωστοί στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει ότι το Φεστιβάλ δρα και ως φυτώριο ταλέντων και προωθεί την ελληνική δραματουργία.

Στα 19 χρόνια της αδιάλειπτης λειτουργίας του, ο θεσμός αριθμεί 39 διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με περίπου 200 παρουσιάσεις νέων έργων Ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων στο κυρίως πρόγραμμά του, 50 παραγγελίες συγγραφής έργων, 50 καλλιτεχνικές φιλοξενίες, 12 διεθνή προγράμματα, 10 εκδόσεις έργων, έκδοση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ι.Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ δίτομου (ελληνικά και αγγλικά) αφιερωματικού τόμου με τίτλο «Διεθνές Φεστιβάλ ΑΝΑΛΟΓΙΟ – Δραματική και Σκηνική Γραφή στην Ελλάδα 2005-2017», ενώ στο πλαίσιο των παραλλήλων εκδηλώσεων της διοργάνωσης με τίτλο Libraries as Gardens έχει οργανώσει αφιερώματα σε συγγραφείς και ξένες δραματουργίες, διεθνή συνέδρια για το αρχαίο ελληνικό δράμα και τη σύγχρονη δραματουργία, στρογγυλά τραπέζια, σεμινάρια και εργαστήρια γραφής και μετάφρασης, περιπατητικές performances και δράσεις με νέα μέσα σε δημόσιους χώρους, εκθέσεις, παραγωγή ψηφιακού υλικού με συνεντεύξεις-παρουσιάσεις Ελλήνων συγγραφέων, μαγνητοφωνήσεις και βιντεοσκοπήσεις έργων.

Ταυτόχρονα, με τις συμπράξεις και συνεργασίες που έχει πραγματοποιήσει με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε άλλες χώρες, το ΑΝΑΛΟΓΙΟ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ελληνικής θεατρικής γραφής διεθνώς συμμετέχοντας σε διεθνείς διοργανώσεις και Φεστιβάλ, παρουσιάζοντας το ελληνικό θέατρο. Ενδεικτικά: Nova Drama Festival Bratislava, undercloud National Theatre Festival Bucarest, Φεστιβάλ MUEs – Manifestations Utopiques Ephemères Saint-Denis, Between The Seas Festival-Ν.Υόρκη, TheatreLaB-Λονδίνο, Univercité de Montréal, Πανεπιστήμιο Lomonosov Μόσχα, Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολη, Sarajevo Winter Festival, IAPAR international theatre festival/Indira Gadhi Foundation INDIA, το isra drama / Israel, κ.ά.

Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2023

Διοργάνωση: Όμιλος «Φίλοι του Αναλογίου»
Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλειος Γαλουτζής
Επιμέλεια Κειμένων: Μαριαλένη Σολδάτου
Μετάφραση προγράμματος στα αγγλικά και στα γαλλικά: Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ηχογραφήσεις έργων: Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Αναστασία Γεωργάκη
Ψηφιακή Επικοινωνία & Social Media: Έλενα Πελαγία
Ηχολήπτης: Βίκτωρ Μαστέλα
Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστοχώρου: Γιώργος Χρυσικός

ΧΩΡΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, Αθήνα 106 75

Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα 104 37

Πεδίον του Άρεως, Σκηνή «Μελίνα Μερκούρη»

Ακολουθήστε μας στα social media:

Facebook: https://www.facebook.com/analogiofestival

Instagram: @analogiofest

Website: www.analogiofestival.org

Ευχαριστούμε τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου για την αμέριστη υποστήριξή του.

Με τη συνεργασία της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μουσικών και
Μεταφραστών.

Χορηγοί Επικοινωνίας:

Μοιραστείτε τη δημοσίευση