Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2020

Από τις Λογοτεχνικές μεταγραφές των μύθων στην ;Επανάσταση;

Ο Ευριπίδης μαζί με τον φιλόσοφο Αντισθένη, την εταίρα Σελάνα και τον δούλο του Δάο σχολιάζουν την περιρρέουσα κοινωνικοπολιτική ατμόσφαιρα των Αθηνών, στο σπήλαιό του στη Σαλαμίνα, λίγο πριν το τέλος του πελοποννησιακού πολέμου.  Η Φαίδρα “υφαίνει” λέξεις και δίχτυα ερωτικά για να αποπλανήσει τον Ιππόλυτο.  Η Ανδρομάχη προσπαθεί να αναπλάσει το τοπίο της πατρίδας της, στον τόπο της αιχμαλωσίας της, εξιστορώντας τα δικά της δεινά και του τόπου της.  Ο Αντίνοος τολμά να εξομολογηθεί, μεταθανάτια, τον έρωτά του για τον αυτοκράτορα Αδριανό.  Ο βασιλιάς της Θράκης Τηρέας “γεύεται” πικρά τις συνέπειες ενός ανέραστου γάμου και μιας παθιασμένης παράλληλης σχέσης.  Η Φλέρυ αντικρίζει για μια ακόμα φορά το κοινό που την αγάπησε και τραγουδά το κύκνειο άσμα της.  Σε ένα μπαρ κάπου στα Εξάρχεια, μέσα από σουρεάλ καταστάσεις, “αναδύεται” το ενδεχόμενο ο Τρωϊκός πόλεμος να μη γίνει ποτέ, η Δίκη προσπαθεί να δώσει απαντήσεις και η Άλκηστις συνεχίζει να πιστεύει σε όνειρα γλυκά.

Ήρωες από παλιά, που έρχονται στο παρόν για να μας θυμίσουν ότι η ιστορία τους μάς αφορά και συνδιαλέγεται με τη ζωή μας σήμερα.  Όλοι είναι πρόσωπα από τα έργα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο 2020, που μόλις ολοκληρώθηκε.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2020 με θεματικό άξονα «Λογοτεχνικές μεταγραφές του μύθου και της ιστορίας», μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, πραγματοποίησε μία σειρά δράσεων με online εκδηλώσεις, δημιουργία ψηφιακού υλικού και μετάφρασή του σε άλλες γλώσσες –βίντεο-πορτραίτα συγγραφέων, ηχογραφήσεις των θεατρικών έργων, βιντεοσκοπήσεις και προβολέςψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα αφήγησης και καταγραφής ιστοριών, in situ περιπατητικές διαδρομές με νέα μέσα, εργαστήρια και συναντήσεις, συμπληρώνοντας την παλέτα της διοργάνωσης. Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα μας analogiofestival.org και το προφίλ του Φεστιβάλ στο facebook μπορείτε να παρακολουθήσετε τις συνεντεύξεις των συγγραφέων, βιντεοσκοπημένες σκηνές από τα έργα τους, καθώς και τις δράσεις με τα νέα μέσα, ηχοπεριπάτους και εργαστήρια.

Το Φεστιβάλ είχε προσκαλέσει έγκριτους Έλληνες συγγραφείς να γράψουν έργα μικρής φόρμας, αλλά και να προτείνουν για παρουσίαση έργα τους, με θέματα από την αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία, τους μύθους και την ιστορία. Όλα τα κείμενα που επιλέχτηκαν, εντάσσονται στη μακρά παράδοση των λογοτεχνικών μεταγραφών του μύθου και της ιστορίας και προσεγγίζουν τα θέματά τους με σημερινή ματιά, μοντέρνα γραφή, ποιητικό λόγο, ευαισθησία και χιούμορ.

Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι το έλλειμμα της ζωντανής παρουσίασης των έργων, που είναι τεράστιο, αντισταθμίστηκε από τη δημιουργία και καταγραφή ψηφιακού υλικού και την προώθηση του υλικού αυτού εντός και εκτός Ελλάδας.  Αυτή η πρακτική, που πλέον θα αποτελεί πάγια τακτική του Διεθνούς Φεστιβάλ ΑΝΑΛΟΓΙΟ, ανέδειξε μια διάσταση δημιουργικής οικειότητας σε ένα νέο πεδίο, πριν, κατά τη διάρκεια και κυρίως στον μετά της διοργάνωσης χρόνο, που μάς είναι πολύτιμη.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συντελεστές του Φεστιβάλ -συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τους συντελεστές της ομάδας παραγωγής και τους χορηγούς επικοινωνίας μας- για την εμπιστοσύνη, τη συμμετοχή τους και όλη την προσπάθεια που κατέβαλαν για την υλοποίηση του κοινού μας προγράμματος.

Θα συναντηθούμε ξανά στα θέατρα το 2021, που θα είναι για εμάς η 18η χρονιά διοργάνωσης του Φεστιβάλ.  Το 2021 συμμετέχουμε στον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 με μια σειρά εκδηλώσεων ανά τον κόσμο με τίτλο «;200 χρόνια επανάσταση;».  Από τον Αύγουστο του 2020 απευθύναμε πρόσκληση συγγραφικού προγράμματος με στόχο τη συγγραφή νέων έργων με θέμα «;200 χρόνια επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα».  Ήδη λαμβάνουμε κείμενα από όλο τον κόσμο. Μπορείτε να αναζητήσετε την πρόσκληση στο https://analogiofestival.org/2020/gr/news/3/.  Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα εκπνεύσει στις 31 Ιανουαρίου 2021.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που είμαστε υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουμε στάση και πρακτικές, που επικρατεί το social distancing, το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο θα συνεχίσει να υπηρετεί την τέχνη, να καλλιεργεί και να φωτίζει την επαφή ανάμεσα στους ίδιους τους δημιουργούς και το κοινό.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πανελλαδική έναρξη του νέου lockdown, σας παρουσιάζουμε αποσπάσματα σκηνών από τα έργα που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση. Μπορείτε να αναζητήσετε τα αποσπάσματα στην επίσημη ιστοσελίδα μας.

Μέχρι να ξανασυναντηθούμε, ευχόμαστε να έχουμε ένα καλό και δημιουργικό χειμώνα!

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Ιστοσελίδα:  analogiofestival.org

facebook:  https://www.facebook.com/analogiofestival

Instagram:  https://www.instagram.com/analogiofest/

youtube:  Analogio Festival

Υποστήριξη/Συνεργασίες

Το Διεθνές Φεστιβάλ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2020 πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Ιδρύματος ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Μουσικής, Ακουστικής και Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ, της Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες/Α’ Εργαστήριο Ζωγραφικής, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του walk·listen·create (web portal for walking artists and artist walkers), του Milena Principle και του HowlRound.

Χορηγοί επικοινωνίας

ΕΡΤ | Δεύτερο Πρόγραμμα | Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος | Εφημερίδα των Συντακτών | TVXS | clickatlife | Monopoli | Diastixo | Youfly | For Free | Bookia | Stremia | tetragwno | the Greek Play Project | Η Πόλη Ζει | The Book | The Look | InTownPost | ENVIVLIO | Art and Press | All About Festivals | Best News | Culture Press | Theatermag

Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου, Email: ran.papadopoulou@gmail.com

   

   

   

   

  

Μοιραστείτε τη δημοσίευση