ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2021
200 χρόνια Επανάσταση;
Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα
***
Αυλαία με sold out παραστάσεις
11 νέα έργα (8 ελληνικά – 3 ξένα)
που προκρίθηκαν από διεθνή διαγωνισμό συγγραφής,
11 παραστάσεις με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης
11 συγγραφείς, 11 σκηνοθέτες,
2 Aφιερώματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, podcasts,
νέες τεχνολογίες, ηχητικοί περίπατοι,
90 καλλιτεχνικοί συντελεστές, 30 συντελεστές παραγωγής
Με μεγάλη επιτυχία και sold out παραστάσεις ολοκληρώθηκε για 18η συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα» την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021. Έχοντας ως φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, για το 2021 το Φεστιβάλ επέλεξε ως χώρο για τις εκδηλώσεις του τον εμβληματικό χώρο του Παλαιού Πανεπιστημίου στην Πλάκα, του πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας, που ιδρύθηκε το 1837.
Τα έργα που παρακολούθησαν οι θεατές προήλθαν από τον ομώνυμο Παγκόσμιο Διαγωνισμό συγγραφής Θεατρικού έργου μικρής φόρμας που διεξήγαγε το Φεστιβάλ, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Συνολικά κατατέθηκαν εκατόν ογδόντα έργα από δώδεκα χώρες: Ελλάδα, Βολιβία, Γερμανία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ελβετία, Η.Π.Α., Ινδία, Ιράν Μεξικό, Μογγολία, Σλοβενία, Τσεχία. Στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, υποεπιτροπές από τις χώρες προέλευσης των έργων, συγκέντρωσαν τα έργα, τα αξιολόγησαν και επέλεξαν τα πιο χαρακτηριστικά. Από τα 180 έργα η επιτροπή του Φεστιβάλ κατέληξε στα 54, από τα οποία επιλέχθηκαν τα έργα που παρουσιάστηκαν στη φετινή διοργάνωση.
Όλα τα έργα που έλαβε ο οργανισμός ξεδιπλώνουν τον γλωσσικό πλούτο, τη διαφορετικότητα και τη φαντασία των συγγραφέων – εκπροσώπων της σύγχρονης θεατρικής γραφής.
Μέσα από τα κείμενα που λάβαμε, σκιαγραφείται η Επανάσταση όχι μόνον ως πράξη που στοχεύει σε μια πολιτική και κοινωνική αλλαγή. Η Επανάσταση αναδεικνύεται ως έννοια και υλικό που υπάρχει πίσω από κάθε πρωτοπορία, στις νέες επιτεύξεις, τις νέες τεχνολογίες, τη διερεύνηση των πνευματικών οριζόντων, την καλλιέργεια ιδεολογιών και πεποιθήσεων, τη διάδοση κοινωνικοπολιτικών μηνυμάτων, την επαναδιαπραγμάτευση της γραφής, της αισθητικής και των καλλιτεχνικών ρευμάτων, τη δημιουργία νέων μύθων και την ανατροπή των παλαιών, καθώς και τη μεταγραφή τους στο σήμερα.
Η Επανάσταση λοιπόν, ως κανάλι που αρδεύει από το παρελθόν, τροφοδοτεί και γονιμοποιεί το παρόν και εκβάλλει στο μέλλον την ελπίδα. Αυτή είναι η εικόνα που μας δίδεται από τα έργα του διαγωνισμού.
Τα έργα του Φεστιβάλ
Με γνώμονα την ευρεία έννοια της επανάστασης που ενυπάρχει στην ανατροπή των παλαιών μύθων και στη δημιουργία νέων που συνδιαλέγονται με το παρελθόν, το έργο «Εγώ η Πηνελόπη» (Βολιβία) της Laura Ivana Derpic Burgos, που παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαίου Δράματος «Η Έννοια του Ηθικού Χρέους στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο», καθιστά την ομώνυμη ηρωίδα ένα σύμβολο τόλμης και ελευθερίας.
Ο ιδεατός διάλογος της Μαντούς Μαυρογένους με τον Προμηθέα, ενός ρεαλιστικού προσώπου με ένα μυθικό γεννά μια «Πυξίδα» (συγγραφέας Σοφία Καλογεράκη) ζωής για τον σύγχρονο άνθρωπο. Η συνύπαρξη του Οδυσσέα Ανδρούτσου με τον ομηρικό Οδυσσέα σε μια μεταδραματική συνάντηση στο μεταμυθικό «Καμπαρέ 1825» του Γιάννη Σολδάτου δημιουργεί μια νέα διαπραγμάτευση μύθων και γεγονότων.
Η Επανάσταση του 1821, ως πεδίο σκέψης και επανεξέτασης γεγονότων, συμπεριφορών και προσώπων φέρνει στο φως με την «Ένδοξη ένδεια» του Παναγιώτη Μέντη, την αχαριστία που εισπράττει η Μαντώ Μαυρογένους μέσα από την προσωπική της επανάσταση κατά των κοινωνικών συμβάσεων της εποχής μαχόμενη υπέρ της πατρίδας και της προσωπικής της ευτυχίας. Με ένα «θέατρο εν θεάτρω», η «Ώρα Ελλάδος» της Στέλλας Ράπτη συνδέει τον απόηχο των γεγονότων επί βασιλείας του Όθωνα με το σήμερα. Στον «Φύλακα μιας επανάστασης» του Μάνου Καρατζογιάννη, ο ιστοριοδίφης και συγγραφέας Γιάννης Βλαχογιάννης εγγράφει στη συλλογική μνήμη τον Αγώνα του 1821. Η περιβόητη μορφή του Αλή Πασά και τα κατορθώματά του στην «Τιμή του Αλή Πασά» του Λέανδρου Πολενάκη «χειραγωγούν» με έξυπνο και γλαφυρό τρόπο την σύγχρονη οικονομική δυστοκία. Η ανάγκη να μοιραστεί ένα προσωπικό του βίωμα, που τον έχει σφραγίσει και που ωστόσο η Ιστορία το έχει λησμονήσει, οδηγεί τον γιατρό των «Χεριών» σε ένα homage για τους ανώνυμους ήρωες του 1821.
Η ανατροπή καταπιεστικών και απάνθρωπων καθεστώτων από εξεγέρσεις με βίαιο τρόπο σε μια σουρεάλ ατμόσφαιρα, με έντονα splatter στοιχεία ενυπάρχει στο έργο «Ένας αξέχαστος γάμος» (Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας) της Eva Kamcevska όπως και στο έργο «Κυρίαρχοι» (Τσεχία) του David Zábranský, όπου η φύση του ανθρώπου να εξουσιάζει και να καταπιέζει οδηγεί σε ένα αγώνα αυτοδιάθεσης.
Και βέβαια η επανάσταση στα new media και στις νέες τεχνολογίες αντανακλάται στην «Ασύρματη σύνδεση» της Ναταλίας Κατσού, όπου ένα video game με ήρωες αγωνιστές του 1821 δίνει την ευκαιρία σε έξι νεαρά άτομα να αποτολμήσουν πράξεις που δεν θα επιχειρούσαν στην καθημερινότητά τους. Το έργο «Ασύρματη σύνδεση» γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας του Φεστιβάλ στο πλαίσιο της artistic residency της Ναταλίας Κατσού και μια πρώτη μορφή του παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2019. Φέτος το παρακολουθήσαμε την οριστική του μορφή.
Τα έργα «Εγώ η Πηνελόπη» και η «Τιμή του Αλή Πασά» συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου Αρχαίου Δράματος «Η Έννοια του Ηθικού Χρέους στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο», που διοργάνωσαν το Ε.Ι.Π. και το Εθνικό Θέατρο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος εξωστρέφειας και διεθνών συνεργασιών του, στο Φεστιβάλ φιλοξενήθηκε η παράσταση «August» σε σκηνοθεσία Zoltán Balázs, μία παραγωγή του διακεκριμένου Maladype Theatre (Ουγγαρία).
Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ πλαισιώθηκε από πρόγραμμα παραλλήλων εκδηλώσεων με τίτλο «Libraries as gardens» σε επιμέλεια Geert Vermeire που περιλάμβανε αφιερώματα, εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις και δράσεις με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Οι δράσεις με τη χρήση των νέων τεχνολογιών που οργανώνονται σε συνεργασία με τον οργανισμό THE MILENA PRINCIPLE, το portal walk · listen · create, το SUPERCLUSTER Locative Media και το RASURAS – MARGINAL GEOGRAPHIES (language, poetics, movement) RESEARCH GROUP, επεκτάθηκαν σε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης αναδεικνύοντας κείμενα, ήχους και τόπους.
Στα φετινά αφιερώματα αναφέρουμε το Αφιέρωμα στον Γάλλο πανεπιστημιακό, θεωρητικό, κριτικό Robert Abirached (που πρόσφατα απεβίωσε) σε επιμέλεια του Νεκτάριου Κωνσταντινίδη με ομιλήτριες τη Σοφία Φελοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθήνας και τη Λίνα Ρόζη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πάτρας, καθώς και το αφιέρωμα στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη σε επιμέλεια Παναγιώτη Ανδριόπουλου με το καλλιτεχνικό σύνολο «Πολύτροπον».
Να σημειωθεί δε ότι το 2021 το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο υπέγραψε Πρωτόκολλο συνεργασίας με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με σκοπό τη μεταφορά και πραγματοποίηση εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου. Παράλληλα, εξίσου σημαντική για την εξωστρέφεια του Φεστιβάλ είναι και η συνεργασία του με το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, που εγκαινιάστηκε με τη μετάφραση του προγράμματος του Φεστιβάλ στα αγγλικά και τα γαλλικά.
Το Φεστιβάλ ολοκλήρωσε πανηγυρικά τις δράσεις του την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου με την τελετή απονομής των βραβείων στους συγγραφείς που διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους στον Διεθνή διαγωνισμό. Με την υπόσχεση για μία ακόμα δημιουργική χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο ανανέωσε το καθιερωμένο ραντεβού του με το κοινό για τον Σεπτέμβριο του 2022.
***
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη συνεργασία του Εργαστηρίου Μουσικής, Ακουστικής και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την υποστήριξη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, του Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, του Τσέχικου Κέντρου στην Αθήνα, του Εθνικού Πολιτιστικού Ιδρύματος και της Πρεσβείας της Ουγγαρίας.
Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021
Διοργάνωση: Όμιλος «Φίλοι του Αναλογίου»
Εκτελεστική Διευθύντρια: Σμαρώ Κώτσια
Διεύθυνση Παραγωγής: Ράνια Παπαδοπούλου
Επιμέλεια κειμένων: Θανάσης Βασιλείου, Ηλίας Καφάογλου
Μεταφράσεις έργων στα ελληνικά: Σμαρώ Κώτσια, Λέανδρος Πολενάκης, Σόνια Στάμου Ντορνιάκοβα
Μετάφραση προγράμματος στα αγγλικά και στα γαλλικά: Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Επιμέλεια – διορθώσεις αγγλικών κειμένων: Θεοδώρα Λούκας
Οργανωτική υποστήριξη: Κυβέλη Δραγούμη
Ηχογραφήσεις έργων: Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπεύθυνη εργαστηρίου: Αναστασία Γεωργάκη.
Ηχολήπτης: Βίκτωρ Μαστέλα
Υπεύθυνη πρακτικής άσκησης φοιτητών: Δέσποινα Κοσμοπούλου
Ψηφιακές τεχνολογίες, περιπατητικές δράσεις: Geert Vermeire
Γραφιστική επιμέλεια: Μαρία Στέφωση, Α4Αrt design
Σχεδιασμός φωτισμού – σκηνική επιμέλεια: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστοχώρου: Δημήτρης Βαλλιανάτος
Γραφείο τύπου: Culture Press
Ακολουθήστε μας στα social media:
Facebook: https://www.facebook.com/analogiofestival
Instagram: @analogiofest
Website: www.analogiofestival.org
Γραφείο Τύπου Φεστιβάλ: Culture Press – culturepressgr@gmail.com