ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2019
In memory we trust
21-26 Σεπτεμβρίου 2019
Ένα Πρόγραμμα για το Θέατρο, τα Γράμματα και τις Τέχνες
με παραστάσεις, αναγνώσεις, εργαστήρια, συμπόσια και δράσεις σε όλη την πόλη
Τιμώμενες χώρες
Βραζιλία, Ελβετία, Ιράν, Ινδονησία
Ειδικό αφιέρωμα
Σύγχρονη Ελληνική γραφή και Αρχαίο Ελληνικό Δράμα
Εστιάζοντας στην Αντιγόνη

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου
Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου
Ώρα 18:00

«Εμείς κορίτσια δεκατριώ δεκατεσσάρω χρονών.
Μια σημερινή ιστορία»
του Γιώργου Χρονά
Σκηνοθεσία: Σοφία Φιλιππίδου

Σκηνική επιμέλεια – Κοστούμια: Σοφία Φιλιππίδου.
Μουσική: Βάιος Πράπας.
Μουσικοί επί σκηνής: Βάιος Πράπας (ηλεκτρική κιθάρα), Γιώργος Ταμιωλάκης (τσέλο).
Χορεύει: Βασιλική Καραντώνη.
Ηθοποιοί: Σοφία Φιλιππίδου, Άννα Κλάδη, Ρίνος Τζάνη, Δήμητρα Δερζέκου, Ηλίας Καρακωνσταντάκης, Ζωή Κικινή, Μάριο Μπανούσι, Βασιλική Καραντώνη.

Το έργο
Ανάμεσα σε δύο εργατικές βάρδιες, στην αυλή ενός εργοστασίου σιδηρικών, οι μαθήτριες ενός σχολείου κάνουν μνημόσυνο στη συμμαθήτριά τους που αυτοκτόνησε. Στα μαύρα όλοι. Εμφανίζεται η μητέρα της και μέσα σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα διηγείται τη ζωή της κόρης της, τη μοίρα που της έτυχε. Μέσα σ’ αυτήν τη μανία, σε αυτό το όργιο ψυχών, ξεπροβάλλει με βοή η νεκρή κόρη ακολουθούμενη από τον θίασο του Κάτω Κόσμου – γριές με αχτένιστα μαλλιά, ζητιάνοι, μωρά νεκρά σε χάρτινα κουτιά, ανάπηροι με πατερίτσες, παιδιά με ρουλεμάν… Σαν χορός αρχαίας τραγωδίας, θρηνούν κι αυτοί με τη σειρά τους, αφηγούνται τα δεινά τους, έως ότου η σάλπιγγα -η σειρήνα- του εργοστασίου αναγγείλει τη νέα βάρδια. Η ζωή μας πια χωρίζεται σε βάρδιες, σε κάρτες εισόδου-εξόδου από εδώ ως το Μπαγκλαντές, τη Νέα Υόρκη…

Αποσπάσματα
ΚΟΡΗ
Όσο περνούν οι μήνες
όσο περνά ο καιρός
βλέπω στο σκοτάδι
όπως οι νυχτερίδες
Ζω στην ίδια θερμοκρασία πάντα
κάτω από τη γη
στην ίδια θερμότητα του χρόνου.
Αυτοί που φτάνουν στο σκοτάδι
με το φως ακόμα στα μάτια
αυτοί που ζητούν να μας δουν
δεν θα μας δουν ποτέ
δεν θα μας αγγίξουν
γιατί δεν ξέρουν ποιοι είμαστε
τι μας γίνηκε
τι μας συνέβη
και χαθήκαμε στο σκότος.

Γιώργος Χρονάς
Γεννήθηκε το 1948, στον Πειραιά. Από το 1973, έχει εκδώσει είκοσι δύο (22) βιβλία με ποιήματα, πεζά, θέατρο. Κάνει ραδιόφωνο στο Τρίτο Πρόγραμμα και παλαιότερα στο Δεύτερο και Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Ποιήματά του και πεζά έχουν μεταφρασθεί σε πολλές γλώσσες. Εκατόν είκοσι (120) τραγούδια του έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες συνθέτες. Εκδίδει, από τον Φεβρουάριο του 1981, το περιοδικό «Οδός Πανός», τις ομώνυμες εκδόσεις, καθώς και τις «Εκδόσεις Σιγαρέτα», από τις οποίες, ως τον Δεκέμβριο του 2014, εκδόθηκαν 490 βιβλία. Ήταν υπεύθυνος του ένθετου «Βιβλιοθήκη» της Ελευθεροτυπίας κάθε Σάββατο (2009-2011). Το 2011 έλαβε το «Βραβείο Καβάφη» και τιμήθηκε από τον Δήμο Πειραιά, για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα, τo 2013. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σοφία Φιλιππίδου
Ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο ΑΠΘ και θέατρο στο Κρατικό Ωδείο της ίδιας πόλης. Έκανε για ένα χρόνο μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Δραματουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Εργάστηκε επί οκτώ χρόνια, παράλληλα με το θέατρο ως καθηγήτρια γερμανικών στο ΚΑΤΕΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης. Ήταν μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης (1971-1979) και της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» (1980-1985). Από το 1985 ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Στο ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2015 είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια του έργου «Μαύρος Γάμος» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου, που παρουσιάστηκε σε θεατρική διασκευή Χλόης Κολύρη.

Μοιραστείτε τη δημοσίευση