Παρουσίαση των τριών (3) Masterclasses «Επαναπροσδιορίζοντας την Αντιγόνη» (Relocating Antigone)
26/09/2019, Ώρα έναρξης: 11:00
Black Box του Ωδείου Αθηνών

«Επαναπροσδιορίζοντας την Αντιγόνη» (Relocating Antigone)
Masterclass Μετάφρασης – Δραματουργίας – Σκηνοθεσίας της Αρχαίας Τραγωδίας σήμερα.

Παρουσίαση των τριών Workshops που πραγματοποιήθηκαν στο ΕΚΠΑ υπό τη διεύθυνση των Matthias Gehrt, Yagil Eliraz, Γιώργου Ζαμπουλάκη, σε συνεργασία του Διεθνούς φεστιβάλ ΑΝΑΛΟΓΙΟ με το Διεθνές Φόρουμ Θεατρικών Συγγραφέων (IPF) / UNESCO, και την επιμέλεια του Προέδρου του, Καθηγητή Gad Kaynar-Kissinger.

To Masterclass Μετάφρασης – Δραματουργίας – Σκηνοθεσίας της Αρχαίας Τραγωδία σήμερα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αντιγόνη» (Relocating Antigone) πραγματοποιείται στο ΕΚΠΑ στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ ΑΝΑΛΟΓΙΟ και πραγματεύεται το ζήτημα της επίδρασης την οποία ασκεί η μετάφραση σε ένα θεατρικό έργο, στην πρόσληψή του, αλλά και στη σκηνική του παρουσίαση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μετάφραση δεν αποτελεί απλώς μια γλωσσική, αλλά και μια πολιτιστική και πολιτισμική μεταβίβαση.

Το ζήτημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όταν αφορά στις αρχαιοελληνικές τραγωδίες, καθώς οι παλαιότερες μεταφράσεις τους διατηρούν μεν τον γλωσσικό πλούτο και το ερμηνευτικό βάθος του πρωτοτύπου, αλλά είναι τόσο ακαδημαϊκές, «βαριές» και μη-θεατρικές, σε βαθμό που τα έργα είναι σχεδόν αδύνατον να παρουσιαστούν στο σύγχρονο κοινό. Οι δε μοντέρνες μεταφραστικές προσεγγίσεις ενδέχεται να είναι πιο ελκυστικές για το νεανικό κοινό, σε βάρος όμως της πλούσιας και δομημένης γλώσσας, των πολυσχιδών ερμηνειών και της πολυεπίπεδης πρόσληψης της ιστορίας των έργων.
Στο Masterclass αυτό, Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες διερευνούν -μέσω μιας σκηνής της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή- την επίδραση της μετάφρασης στην εν εξελίξει θεατρική πράξη.

Gad KAYNAR-KISSINGER
Πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ Θεατρικών Συγγραφέων (IPF) / UNESCO.
Ομότιμος Καθηγητής του «The Yolanda and David Katz» Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών. Έχει διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής Εβραϊκής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στα Πανεπιστήμια του Μονάχου (LMU) και της Βιέννης. Έχει επιμεληθεί την παρουσίαση πολλών μονολόγων και ισραηλινών θεατρικών έργων σε φεστιβάλ στο Ισραήλ και στο εξωτερικό. Διετέλεσε δραματουργός των τριών μεγαλύτερων Ισραηλινών θεάτρων (Habima National Theatre, The Cameri Theatre of Tel-Aviv και Kham Thratre στην Ιερουσαλήμ). Παίζει και σκηνοθετεί στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Έχει μεταφράσει θεατρικά έργα από τα αγγλικά, γερμανικά, νορβηγικά και σουηδικά.
Για την έρευνα και τις μεταφράσεις των έργων του Ίψεν ανακηρύχθηκε Ιππότης του Βασιλικού Τάγματος της Νορβηγίας το 2009 (Κnight First Class of the Royal Norwegian Order of Merit). Ως Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος του Ισραηλινού Κέντρου του Ι.T.I. και Πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ Θεατρικών Συγγραφέων IPF (International Playwrights Forum of ITI), έχει υποστηρίξει το πρόγραμμα «Ο Άγνωστος Εχθρός μου» («My Unknown Enemy»), οργανώνοντας και διευθύνοντας εργαστήρια Ισραηλινών και Παλαιστινίων ηθοποιών. Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα έργα: «Τhe Cameri Theatre of Tel –Aviv» (Cameri Theatre, 2008) «The Routledge Companion to Dramaturgy» (Routledge, 2017) «Habima New Insights on National Theatre» (Resling, 2017).

Matthias GEHRT
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη Τσέλε της Γερμανίας. Αφού ολοκλήρωσε την κατάρτισή του σε έναν μεγάλο κλωστοϋφαντουργικό όμιλο, δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη στη Schaubuehne του Βερολίνου. Από το 1983 ως και το 1988 εργάστηκε κυρίως με τον Peter Stein και τον Luc Bondy, σπουδάζοντας παράλληλα ανθρωπιστικές επιστήμες. Από το 1988 ως το 2010 σκηνοθέτησε περίπου 50 θεατρικές παραγωγές σε όλη τη Γερμανία, από το State Theatre της Δρέσδης έως το Aachen, στη Schaubuehne του Βερολίνου, στη Βρέμη, στη Λειψία, στο Μαγδεμβούργο, στο Μανχάιμ, στο Μόναχο και στη Βαϊμάρη, αλλά και στο εξωτερικό (Αγγλία, Καναδάς, Νιγηρία, Μεξικό, Γκάνα και Σρι Λάνκα). Το 2010, έγινε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του θεάτρου του Krefeld και του Moenchengladbach, όπου έχει σκηνοθετήσει μέχρι στιγμής 20 παραστάσεις.

Yagil ELIRAZ
Ισραηλινός, σκηνοθέτης του θεάτρου, Επίκουρος Καθηγητής στο Amherst College στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, όπου, από το 2016 διδάσκει υποκριτική, σύγχρονη μεταγραφή κλασικών κειμένων, θέατρο της «επινόησης».
Αποφοίτησε το 2010 από το Τμήμα Τεχνών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ με το δίπλωμα Σκηνοθεσίας Θεάτρου (Magna). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σκηνοθεσίας θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γέιλ (2016). Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο President’s Public Service Fellowship του Πανεπιστημίου του Yale.
Έχει πλούσια σκηνοθετική και διδακτική καριέρα, με παραστάσεις που παρουσιάζουν μια ευρεία γκάμα από κλασικά κείμενα, όπως Ορέστεια, Οιδίπους Τύραννο» και Κοριολανός, και νέα έργα που εστιάζουν σε σύγχρονα κείμενα: από μονοδράματα μέχρι όπερα και από στυλιζαρισμένες παραστάσεις μέχρι το υπερρεαλιστικό γερμανικό θέατρο. Τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει στους Έλληνες τραγικούς, διερευνώντας τη σχέση κειμένου – κίνησης – μουσικής στα έργα τους.
Στο Ισραήλ έχει σκηνοθετήσει έργα σε θιάσους ρεπερτορίου, καθώς και σε πειραματικά θέατρα και εργαστήρια υποκριτικής. Στις ΗΠΑ, πριν από τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Yale, είχε προσκληθεί στο The Theater Building του Σικάγο για να σκηνοθετήσει ένα δικό του έργο με θέμα την ζωή του νεαρού Αδόλφου Χίτλερ. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής και υπεύθυνος παραγωγής σε δύο μεγάλα ετήσια Φεστιβάλ στο Ισραήλ: στο SmallBama Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και στο Ισραηλινό Φεστιβάλ της Arena. Στο Ισραήλ δίδαξε σκηνοθεσία στην Ακαδημία Τεχνών και Σχεδίου Bezalel, δημιούργησε το Πρόγραμμα σκηνοθεσίας θεάτρου στο Tzavta Theater του Τελ Αβίβ και δίδαξε σε πολλά πολιτιστικά κέντρα. Το 2008 έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Morasha και το 2011 εκπροσώπησε το Ισραήλ στη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας, Παραστασιακού Χώρου και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας, που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, με ένα δικό του έργο, μια διασκευή του «Οιδίποδα».

Γιώργος ΖΑΜΠΟΥΛΑΚΗΣ
Σκηνοθέτης, Καθηγητής στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και το διάστημα 2007-2013 στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού (The Royal Holloway College, University of London, The National Academy of Acting and Mime in Stockholm, The National Academy of Acting in Malmoe Sweden, University of California Davis USA). Τα τελευταία είκοσι χρόνια εργάζεται ως σκηνοθέτης σε θέατρα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών, στα Εθνικά Θέατρα της Ελλάδας, της Ισλανδίας, της Ρουμανίας κ.ά. Έχει ασχοληθεί με έργα των Αισχύλου, Ευριπίδη, Μπρέχτ, Τσέχωφ, Ίψεν, Müller, Koltes. Ειδικεύεται στην τραγωδία και στον Μπρεχτ.
Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ερευνητικού Θεάτρου Θράκης και συνιδρυτής της καλλιτεχνικής εταιρείας deviant GaZe. Παραστάσεις του έχουν διακριθεί και βραβευτεί στο εξωτερικό όπως: «Βάκχες» του Ευριπίδη στο Εθνικό Θέατρο Ισλανδίας, Bραβείο καλύτερης παράστασης Βόρειων Ευρωπαϊκών Χωρών, και η performance Tea Time EUROPE, Grand Prize στο International Experimental Theatre Festival Man.In.Fest. Έργα του έχουν συμμετάσχει στην Prague Quardinalle 2015, Out_Topias, Μπενάκη 2016, Culturescape Basel 2017, Chile Biennalle 2017.

Μοιραστείτε τη δημοσίευση