ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2021

200 χρόνια Επανάσταση;

Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα

***

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20:00
Αύλειος Χώρος Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών,
Παλαιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5, Πλάκα)

Eva Kamcevska

Ένας αξέχαστος γάμος

Σκηνοθεσία: Γιάννης Λασπιάς

Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο παρουσιάζει το έργο «Ένας αξέχαστος γάμος» της Eva Kamcevska σε σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά, την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 20:00 στον Αύλειο Χώρο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών – Παλαιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5, Πλάκα).

Το έργο

Την ώρα της χλιδάτης γαμήλιας δεξίωσης της κόρης του πρωθυπουργού εισβάλλει στην αίθουσα ένα οργισμένο και πεινασμένο πλήθος διαδηλωτών με ανθρωποφαγικές ορέξεις. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να το σκάσει, αλλά τελικά τον κατασπαράζει το πεινασμένο πλήθος. Όταν, όμως μετά από χρόνια αυτό το ίδιο το πλήθος κληθεί να ψηφίσει, θα επαναλάβει τα ίδια λάθη έχοντας μνήμη χρυσόψαρου. Τι συμβαίνει άραγε σε αυτή την κοινωνία; Ένα έργο με καυστικό χιούμορ, σουρεάλ ατμόσφαιρα και splatter στοιχεία.

Το έργο «Ένας αξέχαστος γάμος» της Eva Kamcevska προκρίθηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα».

Απόσπασμα

(O Sazdo και η Ankica πλησιάζουν τον Kris)

ANKICA: Είσαι δικός μας.

Kris είναι αληθινά φοβισμένος)

KRIS: Δεν θέλετε εμένα.

SAZDO: Και βέβαια σε θέλουμε.

KRIS: Θα μπορούσα να είμαι γιος σας.

ANKICA: Έχουμε κόρη.

SAZDO: Είχαμε

ANKICA: Πέθανε!

SAZDO: Δεν είχαμε χρήματα να πληρώσουμε τον διεφθαρμένο γιατρό.

KRIS: Πραγματικά λυπάμαι!

SAZDO: Ankica, άρπαξε το αριστερό του χέρι.

ANKICA: Αυτό κάνω.

(Αυτή τον δαγκώνει)

KRIS: Ωουτςς!!

(O Sazdo δαγκώνει το δεξί χέρι του Kris).

KRIS: Παρακαλώ, σταματήστε!

SAZDO: Αυτό το χέρι πρέπει να υπογράφει τους νόμους, βρωμάει σκατά.

KRIS: Εάν σταματήστε, θα σας πω που βρίσκεται ο πρωθυπουργός.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Σε πολλές παραδόσεις, η αγελάδα συμβολίζει τη γονιμότητα, την αφθονία, την ευημερία. Είναι η προσωποποίηση της Μητέρας Γης και συμβολίζει την τεράστια κοσμική μήτρα, στην οποία τα πάντα υπάρχουν. Στο έργο «Ένας αξέχαστος γάμος»,  ο πρωθυπουργός που παρουσιάζεται ως αγελάδα, στους  πλουσιοπάροχους γάμους της κόρης του προκειμένου ν’ αποφύγει το λαό του που είναι στα όρια της ένδειας, είναι ακριβώς το αντίθετο.

Το έργο της Eva Kamchevska επιλέγουμε να παρουσιαστεί μέσα από μια live τηλεοπτική μετάδοση των γεγονότων, όπου το δραματικό συμβαδίζει με το κωμικό, δημιουργώντας μια σουρεαλιστική ατμόσφαιρα προκειμένου ν’ αποδοθεί η σημασία του έργου. Οι τάξεις των ανθρώπων παραμένουν σταθερές και οι πλούσιοι ζουν εις βάρος των φτωχών. Το μέλλον υπάρχει ήδη στο παρελθόν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται όσο ο άνθρωπος ξεχνάει.

Γιάννης Λασπιάς

Συντελεστές

Μετάφραση: Σμαρώ Κώτσια
Σκηνοθεσία: Γιάννης  Λασπιάς (Square Theatre Company)
Ηθοποιοί: Αντώνης Αντωνάκος, Διαμαντής Καραναστάσης, Άντα Κουγιά, Δάφνη Μανούσου, Δημήτρης Μαύρος, Νίκος Μέλλος, Στέλλα Μπούρου, Βιργινία Ταμπαροπούλου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη συνεργασία του Εργαστηρίου Μουσικής, Ακουστικής και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την υποστήριξη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, του Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, του Τσέχικου Κέντρου στην Αθήνα, του Εθνικού Πολιτιστικού Ιδρύματος και της Πρεσβείας της Ουγγαρίας.

***

Η Eva Kamchevska γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1983. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή και στο τμήμα της θεατρολογίας και δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Μακεδονίας. Έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας της. Έως σήμερα έχουν γυριστεί τρεις μικρού μήκους ταινίες βασισμένες σε δικά της σενάρια. Το 2015 αποφοίτησε από την Κινηματογραφική Σχολή του Vancouver στον Καναδά. Μετά την επιστροφή στην πατρίδα της συνεχίζει να γράφει θεατρικά έργα και σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Μοιραστείτε τη δημοσίευση