Φεστιβάλ «ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2017»
Explore the latest writings for the stage!

Γιάννης Σολδάτος
«Όταν ο Καραγκιόζης συνάντησε τη Μέρκελ στα Εξάρχεια»

ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Είμαι ο Μεγαλέξανδρος ο Μακεδόνας.
ΑΓΓΕΛΑ: Είμαι η καγκελάριος της Γερμανίας.
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: (Στην Αγλαϊα). Της πουτάνας το κάγκελο θα γίνει,
το ’δα εγώ τ’ όνειρο. (Στο φιδάκι το Διαμαντή
που τρύπωσε κάτω από το καφάσι).
Έξελθε κατηραμένε όφι, άρχισαν τα όργανα…

To Φεστιβάλ «Αναλόγιο 2017» παρουσιάζει στο κοινό νέους δημιουργούς και τα καλύτερα, σύγχρονα και πιο ανήσυχα δείγματα γραφής. Ένα από τα 8 ελληνικά έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά επί σκηνής είναι το έργο του Γιάννη Σολδάτου, «Όταν ο Καραγκιόζης συνάντησε τη Μέρκελ στα Εξάρχεια» που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παντελιά την Τετάρτη, 20/9 και το Σάββατο, 23/9 στις 21.00, στο Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου 14, Πλάκα.

Το έργο
Όταν μπήκε ΕΝΦΙΑ στην καλύβα του Καραγκιόζη και φόρος μεταποίησης στο αυγό που έκανε μια κότα που είχανε, επειδή η Αγλαΐα το τηγάνιζε με αλατοπίπερο, η καραγκιόζικη οικογένεια βρέθηκε άστεγη στο βασίλειο των Εξαρχείων. Σ’ αυτό το ιδιότυπο κράτος εν κράτει, ο καθένας διάλεξε τον ανάλογο ρόλο και άρχισαν να τους επισκέπτονται όλοι οι ήρωες του ευρύτερου θιάσου, ως τον Μεγαλέξανδρο και την Ωραία Ελένη. Βασικό πρόσωπο ο Μορφονιός που έγινε πρωθυπουργός και μεγαλώνει η μύτη του ανάλογα με τα ψέματα που λέει. Εκεί θα τους επισκεφτεί μια μέρα και η καγκελάριος Μέρκελ…

Σημείωμα συγγραφέα
Τα Εξάρχεια μου θυμίζουν καραγκιόζικο σκηνικό. Τρώνε, πίνουν και νηστικοί κοιμούνται. Πέφτει ξύλο και από τον Βεληγκέκα και από το Μπαρμπαγιώργο. Ρημαδιό κάθε μέρα η παράγκα. Όλες οι φυλές του κόσμου. Λεπτότητα και χοντροκοπιά. Τεμπελιά και εργατικότητα. Κατάσταση θυμοσοφίας θυμίζουν τα Εξάρχεια. Πού θα πάει; Κάποια στιγμή θα περάσει και η καγκελάριος από εκεί.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Στον 21ο αιώνα, ζει ακόμα ο Καραγκιόζης. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να λείπει. Δεν ζει όμως στην παράγκα του. Του την πήραν. Ζει άστεγος στα Εξάρχεια. Μαζί και η οικογένεια. Ένας λαϊκός ήρωας, ο Άη Λαός (έτσι τον προσφωνεί η εξουσία), που δεν συγκαταλέγεται στο «όλοι μαζί τα φάγαμε». Τρώει όμως σκουπίδια, κοιμάται σε χαρτόκουτα. Ο Ευρωπολιτισμός όμως θέλει να τον συναντήσει, για να διαπραγματευτεί μαζί του, σε έναν ειλικρινή διάλογο, ό,τι έχει απομείνει ακόμα ζωντανό στην ιδιοκτησία του. Την αξιοπρέπειά του. Αδύνατον όμως αυτό να συμβεί, γιατί ο Άη Λαός είναι σκιά.

Η Παράσταση
Κείμενο: Γιάννης Σολδάτος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς
Φωτισμοί: Παναγιώτης Βασιλάκης
Ενδυματολόγος: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Πανίνος Δαμιανός
Μουσικοί: Πανίνος Δαμιανός, Ιωάννης Στρατάκης, Γιούλα Γιαννάκη
Ερμηνεύουν: Γεράσιμος Γεννατάς, Ευγενία Αποστόλου, Τατιάνα Παπαμόσχου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαριάννα Λαμπίρη, Σπύρος Βάρελης, Ιωάννης Στρατάκης, Έλλη Μπόμπολη, Κλέαρχος Παπαγεωργίου

   

Μοιραστείτε τη δημοσίευση