Γιώργος Βέλτσος «Σχέδιο για Φαίδρα»

Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου

Πέμπτη 1/10, ώρα 20:00

ώρα προσέλευσης κοινού: 19:00

Στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

(Ερμού 134, Θησείο)

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο 2020, ο συγγραφέας Γιώργος Βέλτσος παρουσιάζει το έργο «Σχέδιο για Φαίδρα» σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου  2020 στις 20:00 (ώρα προσέλευσης 19:00) στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο).

Είναι απολύτως απαραίτητη η προκράτηση θέσεων (αναφέροντας ονοματεπώνυμο, τίτλο έργου/ ημέρα και αριθμό θέσεων) στο email ticketsanalogio@gmail.com

Περίληψη του έργου

Το Σχέδιο για Φαίδρα είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας Σχέδιο για Ηλέκτρα-Σχέδιο για Ιφιγένεια-Σχέδιο για Φαίδρα (Εκδόσεις «Διάττων»). Όπως και στην περίπτωση των δύο προηγούμενων έργων του αρχαιόθεμου τριπτύχου, ο Βέλτσος μεταγράφει τον Ευριπίδη στα καθ’ ημάς. Ακολουθώντας τη Μαρίνα Τσβετάγιεβα, το Σχέδιο για Φαίδρα «σχολιάζει» ένα κομβικό στίχο του έργου Φαίδρα της μεγάλης ποιήτριας: «Εγώ της έβαλα πειθώ. Το σχέδιο, δικό μου!»

Το μεταδραματικό αυτό σχέδιο του Γιώργου Βέλτσου μπολιάζει με διαδικασίες προσθήκης και στρατηγικές πολλαπλασιασμού όλες τις Φαίδρες, εντοπίζοντας στην επαναληπτικότητα της γλώσσας τον «στόχο» του μεταδραματικού θεάτρου: να λειτουργεί συνεχώς σε νέα συμφραζόμενα παντρεύοντας νεωτερικότητα και αρχαιότητα.

Απόσπασμα του έργου

ΦΑΙΔΡΑ

Δύσκολα επιμένουμε, Ιππόλυτε

Κι όταν σε αποκτήσω

δύσκολα, δύσκολα θα σε αποχωριστώ

Έμεινα σιωπηλή

Τώρα όμως μιλώ

Σηκώνω τη φωνή

Τον έρωτα υψώνω

Να καταλάβω εγώ, λέγοντας «έρωτα», πρώτα

τι εννοώ

Δεν σ’αντικαθιστώ με δάκρυα

Και στο κατώφλι του ανακτόρου, αρχίζω να εξιστορώ στεντόρεια το αίτημα της Φαίδρας

Ο χθεσινός μου ενδοιασμός έγινε απόφαση

Ναι, (σ’)αγαπώ

αφού το ρήμα δεν δύναμαι απευθείας να το πω

Κι ό,τι θεωρούσα ίδιον μητριάς

το έκοψα σαν τον μαστό της διώκτριας Αφροδίτης.

Είχα μια έκλαμψη όταν σε πρωτοείδα:

πρώτα το βλέμμα που σκόνταψε στο πρόσωπο

-το βλέμμα σου ήταν που φώτισε τη λάμψη του έρωτα μου

στη μοναξιά μου, στη νύχτα μου, ή μήπως η φωνή;-

Γιώργος Βέλτσος

Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Κοινωνιολόγος, Επικοινωνιολόγος, Συγγραφέας, Ποιητής. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1944. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη και κοινωνιολογία στο Παρίσι όπου και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή υπό τη διεύθυνση του Νίκου Πουλαντζά στο Πανεπιστήμιο Paris VIII-Vincennes.  Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1975 έως το 2011 και σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής. Έχει συγγράψει 53 βιβλία (δοκίμιο, θέατρο, ποίηση). Έργα του έχουν σκηνοθετήσει οι: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Κωστής Καπελώνης, Ρούλα Πατεράκη, Άντζελα Μπρούσκου, Γιάννης Λεοντάρης, Λουίζα Βάιολετ, Χρύσα Καψούλη.  Το 2008, το έργο του Πομπές ακούστηκε από τον ίδιο στο πλαίσιο του θεσμού «Αναλόγιο 2008» σε σκηνοθεσία Σίσσυς Παπαθανασίου.  Τον Ιούλιο 2020, η Λυρική Σκηνή ενέταξε στο πρόγραμμά της το τελευταίο του έργο Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού (εκδόσεις «Περισπωμένη») στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», το οποίο ανέβηκε με πρωταγωνίστρια τη Ρένη Πιττακή στη Ρωμαϊκή Αγορά. Το έργο του Γιώργου Βέλτσου έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά.  Ο Ζακ Ντερριντά έχει προλογίσει τα θεατρικά του έργα Camera degli Sposi και Τα χώματα (εκδόσεις Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών). Τιμήθηκε για την προσφορά του στα γράμματα και τη μεταφορά της γαλλικής σκέψης στην Ελλάδα, με τις διακρίσεις του «Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων» και του «Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών».

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ο Γιώργος Βέλτσος έγραψε μια αρχαιόθεμη τριλογία που περιέχει: ” Σχέδιο για Ηλέκτρα “, ” Σχέδιο για Ιφιγένεια ” και “Σχέδιο για Φαίδρα “. Μέσα στο ” Σχέδιο για Φαίδρα” βλέπω τρείς άξονες πάνω στους οποίους, με τη βοήθεια της μουσικής και του ρυθμού, θα αναγνώσουμε το έργο. Πρώτος άξονας: ο μύθος,  όπως τον επεξεργάζεται το μυαλό του σύγχρονου ηθοποιού καθώς λέει το κείμενο. Ο συγγραφέας μοιάζει κοιτώντας τον μύθο και τα πρόσωπα με τα μάτια της εποχής μας, να προσπαθεί να φανταστεί τί θα σκεφτόταν το ζευγάρι της Φαίδρας και του Ιππόλυτου ως ερμηνευτές σήμερα καθώς θα έπρεπε να ενσαρκώσουν τους ρόλους. Δεύτερος άξονας: η εισβολή του Χριστιανισμού και της μεταστροφής των αξιών της αρχαιότητας, με την αποθέωση της ηθικής, ως θάνατος του θεάτρου. Τρίτος άξονας: το πανανθρώπινο και αέναο ερώτημα αν η μοιχεία, δηλαδή η προδοσία βρίσκεται στη σκέψη ή στην πράξη.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Γιώργος Βέλτσος

Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου

Ερμηνεύουν: Κώστας Βασαρδάνης,Ηλέκτρα Νικολούζου

Κοντραμπάσο: Βασίλης Παπαβασιλείου

Μοιραστείτε τη δημοσίευση