ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Θεατρικό αναλόγιο: μια σκηνική μορφή για μια γνωριμία με τα θεατρικά κείμενα, τη θεατρική γραφή και τη λογοτεχνία του θεάτρου. Η ανάγνωση ενός έργου γίνεται από ηθοποιούς και απευθύνεται στο κοινό, χωρίς τη μεσολάβηση του σκηνοθέτη αναδεικνύοντας τη ζωντάνια και την ιδιαιτερότητα της θεατρικής γραφής. Είναι το μεταίχμιο του θεάτρου μεταξύ κειμενικής και σκηνικής κατάστασης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, που λειτουργεί από το 2005 μέχρι και σήμερα, διαγράφει μια μακρά, δημιουργική και καταξιωμένη πορεία, η οποία το αναδεικνύει σε έναν από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς, σε μια από τις πιο επιτυχημένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες στο πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας.

Είναι ένας ζωντανός φορέας που προβάλλει την ελληνική θεατρική γραφή, υποστηρίζει το κείμενο, υπογραμμίζει τη θεατρικότητά του και αναδεικνύει τη μαγεία του θεάτρου. Λειτουργεί υποστηρικτικά στην πρώτη σκηνική παρουσίαση νέων έργων πρωτοεμφανιζόμενων, ανερχόμενων αλλά και γνωστών και καθιερωμένων θεατρικών συγγραφέων και δημιουργών, διαμορφώνοντας έναν τόπο προνομιακών συναντήσεων της ελληνικής δραματουργίας με τις δραματουργίες άλλων χωρών.

Το Αναλόγιο ξεκίνησε με σκοπό την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής γραφής και την παρουσίαση νέων έργων πρωτοεμφανιζόμενων, ανερχόμενων αλλά και γνωστών και καθιερωμένων θεατρικών συγγραφέων και δημιουργών. Βασική ιδέα υπήρξε η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνάντησης της ελληνικής δραματουργίας με τις δραματουργίες άλλων χωρών. Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών το Αναλόγιο διαγράφει μια θεαματική πορεία. Οργανώνει θεματικά αφιερώματα, αφιερώματα σε Έλληνες συγγραφείς και δραματουργίες άλλων χωρών, συμπόσια, ημερίδες, πραγματοποιεί συνεργασίες με ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις θεατρικών έργων καθώς και προγράμματα φιλοξενίας με αναθέσεις συγγραφής και παρουσίασης έργων. Πολλές παραγωγές του Φεστιβάλ προωθούνται σε εθνικά και δημοτικά θέατρα και ελεύθερες σκηνές και ταξιδεύουν στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε ανάλογες διοργανώσεις και κερδίζοντας διεθνή βραβεία.

Συν τω χρόνω, το Αναλόγιο αποκτά διεθνή δράση και προβολή, μετέχει σε διεθνή δίκτυα, συνεργάζεται με το Διεθνές Φόρουμ Θεατρικών Συγγραφέων, με το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου της Ουνέσκο. Γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεστιβάλ ΕFA και τιμάται από το 2017 έως και σήμερα με το Label Remarkable Festival της EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) ως «an important effort for the promotion of artistic creation and cultural exchange, on an international level» («μια σημαντική πρωτοβουλία για την προώθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των πολιτιστικών ανταλλαγών σε διεθνές επίπεδο»).

Δίνοντας έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, από το 2005 μέχρι και σήμερα, έχει δώσει βήμα σε πρωτοεμφανιζόμενους και ανερχόμενους καλλιτέχνες έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με ένα ευρύτερο κοινό, ενώ διαμορφώνει έναν τόπο προνομιακών συναντήσεων, όπου η ελληνική δραματουργία μπορεί να έρθει σε επαφή με τις δραματουργίες άλλων χωρών. Το Φεστιβάλ ιδρύθηκε το 2005 από τη Σίσσυ Παπαθανασίου, ιστορικό πολιτισμού, δραματουργό, σκηνοθέτρια και μεταφράστρια, η οποία με την προσωπική της δέσμευση και πίστη στις προοπτικές του νεοελληνικού θεάτρου, ανέδειξε το φεστιβάλ σε δημοφιλή θεσμό.

Πολλές παραγωγές του Φεστιβάλ ΑΝΑΛΟΓΙΟ προωθήθηκαν σε εθνικά, δημοτικά θέατρα και ελεύθερες σκηνές. Θεατρικά έργα και λογοτεχνικά κείμενα που πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο Αναλόγιο, μεταφράστηκαν, ταξίδεψαν σε ανάλογες διοργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδας, διεκδίκησαν και κέρδισαν διεθνή βραβεία.

Το Φεστιβάλ προσέφερε από την αρχή ένα οργανωμένο πλαίσιο ώστε καταξιωμένοι παλαιότεροι και νεότεροι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς, σε συνεργασία με σκηνοθέτες, ηθοποιούς, και λοιπούς καλλιτεχνικούς συντελεστές να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν στην ίδια σκηνή.

Με τα χρόνια, ανέπτυξε πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενέταξε στο πρόγραμμά του αφιερώματα σε δραματουργίες άλλων χωρών και παραστάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οργάνωσε show cases παραστάσεων με ελληνικά θεατρικά κείμενα και αφιερώματα στην ελληνική γραφή και δραματουργία σε διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις, με μετάφραση, έκδοση και παρουσίαση ελληνικών έργων σε άλλες χώρες, και έγινε μέλος διεθνών φορέων και οργανισμών.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο είναι πλέον ένας καταξιωμένος θεσμός παγκόσμιας εμβέλειας, κατεξοχήν κοσμοπολίτικος. Ένα πρωτόκολλο πολιτισμικής παρέμβασης, αλλά και πολιτιστικής διπλωματίας. Aποτελεί αναφορά για την κατάσταση πραγμάτων στον τομέα του κειμένου, της γραφής και της performance στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο. Λειτουργεί ως πλατφόρμα παρουσίασης για τις σύγχρονες εξελίξεις στο θέατρο, στην ποίηση, στη δραματουργία και στη λογοτεχνική και σκηνική γραφή. Ανοίγει, συγχρόνως, δημόσιο διάλογο για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν, προωθεί την έρευνα και τον ακαδημαϊκό διάλογο και υποστηρίζει τη συνομιλία ανάμεσα στο θέατρο και στις άλλες τέχνες, στο θέατρο και στην τεχνολογία, ανάμεσα στην τέχνη και στην επιστήμη.

Μέχρι σήμερα, το Αναλόγιο έχει παρουσιάσει στο κοινό περισσότερα από 300 καινούρια ελληνικά και ξένα έργα στο κυρίως πρόγραμμά του και περί τις 500 συνολικά εκδηλώσεις, με σχεδόν 2.000 καλλιτεχνικούς συντελεστές. Περισσότεροι από 200 συγγραφείς παρακολούθησαν για πρώτη φορά τα έργα τους στη σκηνή του Αναλογίου, ενώ νέοι συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό συστήθηκαν στο θεατρόφιλο κοινό μέσω της διοργάνωσης. Αντιστοίχως, νέοι σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, χορογράφοι, φωτογράφοι και εικαστικοί που σήμερα ανήκουν στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, αναδείχθηκαν παρουσιάζοντας την καλλιτεχνική τους πρόταση στο Αναλόγιο.