Αφιέρωμα: ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΟΡΑ
α’ διεθνής παρουσίαση νέων έργων διαγωνιστικού τμήματος

ΕΛΛΑΔΑ

Κωνσταντίνος Μπούρας & Ελένη Παπαχριστοπούλου
Σε κρατάω στην παλάμη μου σαν το λουλούδι  
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σταματίου

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 22:00
Θέατρο Αλίκη, Πεδίον του Άρεως

Απόσπασμα

Βουβός ο αγέρας βουβός που μας γλίτωσε από τη στάχτη. Τότε μέσα στο σκοτάδι  κάποιο φως χάραξε. Αμυδρό και προς τα εκεί κατευθυνθήκαμε με κομμένη την ανάσα.  Άκουσα τον εαυτό μου να λέει: Όχι  να διασώσεις κάτι, τρέξε χωρίς αποσκευές για να σωθείς. Να μη μας προλάβουν οι εχθροί. Κι απορούσα που ξεφύτρωσε τόση βία από τα σπλάχνα των ανθρώπων.  Φόβος έμελλε να γίνει η ζωή μας.

Περίληψη

Το έργο είναι μια απόπειρα αναδημιουργίας ενός ποιητικού έργου του Κωνσταντίνου Μπούρα, το οποίο η Ελένη Παπαχριστοπούλου μεταγράφει σε ένα «μετα-κείμενο» για αυστηρά σκηνική χρήση, δίνοντας του θεατρική πνοή.

Στο έργο συναντώνται μοιραία μια νεκροζώντανη Γυναίκα, που εκπροσωπεί κάθε πρόσφυγα που προσπαθεί να σωθεί από τη λαίλαπα του πολέμου και ρίχνεται στη θάλασσα αναζητώντας την ελπίδα και τη σωτηρία, και δύο νεκροθάφτες που αντιπροσωπεύουν σε κάθε χώρα υποδοχής — αυτοί οι οποίοι θάβουν τα πτώματα που ξεβράζει το κύμα και περιφρονούν τους πρόσφυγες που αναζητούν ένα καταφύγιο. Και οι δύο πλευρές κρατούν αρνητική και επιφυλακτική στάση. Άραγε, θα μπορέσουν να μετουσιώσουν το μίσος σε αγάπη, να κατανοήσουν ότι όλους μας ενώνει ο θάνατος και να συνυπάρξουν σ’ έναν καινούργιο κόσμο;

Βιογραφικά

Ο Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1962. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εργάζεται σε αυτόν τον τομέα από το 1985. Αποφοίτησε επίσης με άριστα από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές θεάτρου (D.E.A.) στο Paris III (La nouvelle Sorbonne), στο Παρίσι. Το 2019 υποστήριξε και του απονεμήθηκε διδακτορικός τίτλος σπουδών από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Επισκέπτης Καθηγητής στο ΕΚΠΑ. 41 τόμοι του ποιητικού του έργου έχουν εκδοθεί, καθώς, επίσης, και ένα μυθιστόρημα.

 

 

 

Η Ελένη Παπαχριστοπούλου άρχισε θέατρο συμμετέχοντας στο Φοιτητικό Θέατρο Θεσσαλονίκης (1971) που είχε δημιουργηθεί από το Ζήσο Χαρατσάρη.  Μεταξύ των μελών της ομάδας ήταν και ο Νικόλας Άσιμος. Το 1983-1985 φοίτησε στη δραματική σχολή «Περίακτος» του Β. Ρίτσου. Το 1985-1988 και 1990-94 έκανε θεατρικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Σορβόννης Paris III (Maitrise, D.E.A, διδακτορικό που δεν ολοκλήρωσε στρεφόμενη στην υποκριτική) στο Παρίσι. Στο θέατρο έπαιξε με την Εταιρεία Θεάτρου Δικαιόπολις (1983-1987) στην οποία υπήρξε και ιδρυτικό μέλος, με το Καλλιτεχνικό Σωματείο Πεδίο που δημιούργησαν με το Γιάννη Σταματίου (1994-2001) και, τέλος, στο θέατρο Εκστάν (2009) όπου και εγκαταστάθηκαν. Έχει πρωταγωνιστήσει σ’ όλες σχεδόν τις παραγωγές του. Για την ερμηνεία της στον ρόλο της  ως Σεμίραμις Στις Καρέκλες της απονεμήθηκε το Βραβείο Ερμηνείας 2018 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου.

 

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σταματίου
Κείμενο-Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Μπούρας, Ελένη Παπαχριστοπούλου

Κρατήσεις θέσεων
Μοιραστείτε τη δημοσίευση