ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2019
In memory we trust
21-26 Σεπτεμβρίου 2019
Ένα Πρόγραμμα για το Θέατρο, τα Γράμματα και τις Τέχνες
με παραστάσεις, αναγνώσεις, εργαστήρια, συμπόσια και δράσεις σε όλη την πόλη
Τιμώμενες χώρες
Βραζιλία, Ελβετία, Ιράν, Ινδονησία
Ειδικό αφιέρωμα
Σύγχρονη Ελληνική γραφή και Αρχαίο Ελληνικό Δράμα
Εστιάζοντας στην Αντιγόνη

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου
Ώρα 18:30

«Κυρία Χ»
της Καλλιόπης Εξάρχου
Σκηνοθεσία: Αναστασία Ρεβή

Ηθοποιοί: Λυδία Βη, Αλέξα Κορμαρή, Χριστιάνα Μητρολλάρη, Χρύση Τζανέτου, Φαίδρα Φαϊτάκη, Ειρήνη Φασιά, Σέβη Φιλιππίδου, Petra Verhulst.

Το έργο
Η «Κυρία Χ» είναι ένας μονόλογος διαρθρωμένος σε 15 σκηνές. Κεντρικό πρόσωπο είναι η ομώνυμη Κυρία, η οποία εκτίθεται ολοκληρωτικά, καταθέτοντας όλα τα ζητήματα της ζωής της, χωρίς συγκάλυψη, εξωραϊσμούς και παρακάμψεις. Πρόκειται για μια ευάλωτη και ευθυτενή γυναίκα, που πέφτει και σηκώνεται κάθε φορά, κουβαλώντας ολόκληρη τη γη στους ώμους της.

Αποσπάσματα
Αυτά έχουν οι επιστροφές. Και άλλα πολλά. Κάτι από απολογισμούς, από συνειδητοποιήσεις, από χρόνια… Γι’ αυτό, όταν κατηφόρισαν τα χιόνια απ’ τα ορεινά στα πεδινά, βάλθηκα να τους δώσω ένα σχήμα. Ήσυχο. Ειρηνικό. Εξάλλου, αυτά τα τρυφερά βαμβάκια είναι αθόρυβα από τη φύση τους. Απορροφούν κάθε ηχητική παραφωνία. Είναι που τότε παύουν να μαλώνουν οι θεοί από ψηλά. Το σχήμα είχε κάτι από καμπύλες απαλές για να μη σκοντάφτουν τα χάδια.
Όταν ο καθρέφτης με διαβεβαίωσε για αμοιβαία σχέση εκτίμησης, τίναξα ανέμελα τα χιόνια και εξήλθα ασκεπής παιδίσκη, έτοιμη για αναχώρηση.

Καλλιόπη Εξάρχου
Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας του Θεάτρου στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Στην επιστημονική της δραστηριότητα περιλαμβάνει δημοσιεύσεις βιβλίων και άρθρων, μεταφράσεις θεατρικών έργων. Έχει εκδώσει θεατρικά έργα, ποιητικές συλλογές, καθώς και ένα μυθιστόρημα.

Αναστασία Ρεβή
Σκηνοθέτις. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο τα τελευταία 22 χρόνια. Έχει σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ. Κάτοχος διπλώματος της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ. Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της βραβευμένης ομάδας «Theatre Lab Company». Έχει διακριθεί με βραβεία και υποψηφιότητες σε σημαντικούς θεσμούς, όπως το «Greek International Women Awards, Γυναίκα της Χρονιάς» το 2017. Της έχει απονεμηθεί «Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας» για την παράσταση «Μάκμπεθ» στο ΚΘΒΕ, ενώ έχει, επίσης, τιμηθεί στο πλαίσιο των Βραβείων ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ το 2016, των θεατρικών Βραβείων της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου το 2009 και έχει λάβει το Hellenic Foundation Award το 1997. Στο ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2015 είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια στο έργο της Τζένης Δάγλα «Time, please!».

Μοιραστείτε τη δημοσίευση