ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2021

200 χρόνια Επανάσταση;

Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα

***

Το πρόγραμμα της ημέρας

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021
Εθνικό Θέατρο, Αίθουσα εκδηλώσεων
(Αγίου Κωνσταντίνου 22, Αθήνα 104 37)

20:00 ΒΟΛΙΒΙΑ Laura Ivana Derpic Burgos  ΕΓΩ Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 συνεχίζει τις δράσεις του στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20:00 με το έργο «Εγώ η Πηνελόπη» της Laura Derpic Burgos (Βολιβία) σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και ερμηνεία Κερασίας Σαμαρά.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κινείται γύρω από τον άξονα της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα». 

Το έργο

Η  Laura Derpic Burgos  ανατρέπει με ευφυή τρόπο τον μύθο της επιστροφής του Οδυσσέα  στην Ιθάκη και στην πιστή του Πηνελόπη, πλάθοντας μια ώριμη, προβληματισμένη και απρόβλεπτη Πηνελόπη, της οποίας τον ψυχισμό ο χρόνος, η σιωπή, η απουσία, η αγωνία της αναμονής και η ελπίδα μετατρέπουν σε ένα σύμβολο τόλμης και ελευθερίας.

Απόσπασμα

Αλλά, τι κάνω τώρα με συμπυκνωμένη όλη την ελπίδα που φέρω μέσα μου. Τώρα που ο Οδυσσέας έχει γυρίσει… αισθάνομαι σαν να μην είχα ποτέ αισθανθεί. Και αντί να χαίρομαι ή να κλαίω για την επιστροφή του, πιάνω τον εαυτό μου μόνιμα να σκέφτεται ότι ο έρωτάς μας, ίσως, δεν ήταν παρά μόνο μια αυταπάτη. Μια επινόηση, όπου κάθε ένας από τους δύο μας γέμιζε το κενό της απουσίας του άλλου με ό,τι πρόχειρο διέθετε. Εξιδανικεύοντας το ταίρι που δεν ήταν πιά στο πλευρό μας.

Συντελεστές

Μετάφραση: Λέανδρος Πολενάκης
Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ηθοποιός: Κερασία Σαμαρά

***

Η Laura Ivana Derpic Burgos γεννήθηκε στο Potosi της Βολιβίας, το 1984. Έκανε το μεταπτυχιακό της στο  Τμήμα  Theatre Creation του Πανεπιστημίου Carlos III της Μαδρίτης. Εργάζεται ως θεατρικός συγγραφέας και της αρέσει να  ερευνά την κάθε λέξη, σαν μια παρθένα περιοχή, η οποία θα αποτελέσει την πηγή μιας νέας πραγματικότητας. Επίσης ξαναγράφει μύθους επιδιώκοντας να διευρύνει τα όρια της γλώσσας. Με τη δουλειά της ασκεί κριτική στα πολιτικά και θρησκευτικά θέματα του τόπου της. Την ενδιαφέρει να συνδυάζει το θέατρο με διαφορετικές τέχνες. Έχει εκδώσει πολλά θεατρικά έργα της και έχει συνεργαστεί και με άλλους στη συγγραφή θεατρικών έργων. Στην πατρίδα της χαίρει μεγάλης αναγνωρισιμότητας. Σήμερα διδάσκει θεατρική γραφή στο Πανεπιστήμιο Mayor de San Andres και γραφή σεναρίου στην Σχολή Andina de Cine, και τα δύο με έδρα στην La Paz, την πρωτεύουσα της Βολιβίας.

 

Μοιραστείτε τη δημοσίευση