ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2021

200 χρόνια Επανάσταση;

Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα

***

Το πρόγραμμα της ημέρας

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021
Αύλειος Χώρος Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών,
Παλαιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5, Πλάκα)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 συνεχίζει τις δράσεις του στον Αύλειο Χώρο Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Παλαιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5, Πλάκα) την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20:00 με το έργο «Ένδοξη ένδεια» του Παναγιώτη Μέντη σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μποσχοχωρίτη και το έργο «Η τιμή του Αλή Πασά» του Λέανδρου Πολενάκη σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κινείται γύρω από τον άξονα της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα».

***

21:00 ΕΛΛΑΔΑ Λέανδρος Πολενάκης Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ

Το έργο

Ο Λέανδρος Πολενάκης με έξυπνο και γλαφυρό τρόπο διακωμωδεί την «τιμή» και τα «κατορθώματα» του Αλή Πασά και κριτικάρει «κομψά» την οικονομικο-πολιτική δίνη των σύγχρονων Ελλήνων, αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη του καθηγητή της Οικονομικής και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέα Ανδρεάδη και του καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Μουρελάτου ή Γιάνναρου.

Απόσπασμα

ΑΛΗΣ: Αφού με εγκαταλείπουν όλοι, θέλω να σώσω τουλάχιστον τους θησαυρούς μου για να τους αφιερώσω σε έναν ανώτερο σκοπό. Προαισθάνομαι ότι θα πεθάνω, και δεν μου μένει τίποτε άλλο να κάνω. Άκουσέ με, προσεκτικά. Θα πάρεις ό,τι έχω, θα περάσεις απέναντι στην Ιταλία, και με τα χρήματά μου θα κάμεις επικερδείς επιχειρήσεις. Θα τα τοκίσεις θα τα πολλαπλασιάσεις, και όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου και οι Γραικοί κάμουν δικό τους ντοβλέτι όπως πολλοί προβλέπουν, θα επιστρέψεις στην Ελλάδα, και θα ιδρύσεις με τους θησαυρούς μου μια Τράπεζα Εθνική. Αυτή είναι η φοβερή μου εκδίκηση για τους Έλληνες που με πρόδωσαν. Θα λευτερωθούν από τον Τούρκο για να γίνουν δούλοι των Τραπεζών.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζηπαπάς (LabillusionsHelix Street Theatre)
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασιλική Γώγου

Ηθοποιοί: Λίνος Αρσένης, Αναστασία Μαλανδρενιώτη, Πασχάλης Μερμιγκάκης,  Αλέξανδρος Πέρρος, Κωνσταντίνος Τσιάκος, Δημήτρης Φραγκιόγλου και ο Καραγκιοζοπαίκτης Σωκράτης Κοτσορές

***

Ο Λέανδρος Πολενάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ του τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Παντείου Παν/μίου Αθήνας. Διατηρεί τη μόνιμη στήλη θεατρικής κριτικής της εφημερίδας Αυγή από το 1978. Έχει μεταφράσει κλασικούς και νεότερους συγγραφείς από τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ρωσικά) όπως, επίσης, και αρχαίους Έλληνες από το πρωτότυπο. Έχει συνεργαστεί με τα κυριότερα επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά και έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία ποίησης και πεζογραφίας. Δίδαξε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ενώ διδάσκει σε δραματικές σχολές.

 

Μοιραστείτε τη δημοσίευση