ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΩΣ ΚΗΠΟΙ – LIBRARIES AS GARDENS

Spotlight Λευκορωσία. Προβολή ταινίας

VOICES OF THE NEW BELARUS (81’)

Σκηνοθεσία: Oksana Mysina
Σενάριο: Andrei Kureichik

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 17:30
Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Το Voices of the New Belarus είναι μια ταινία για τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες στις φυλακές της Λευκορωσίας. Η επανάσταση του 2020 στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις βυθίστηκε στο αίμα και στη βία που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο στους δικούς του ανθρώπους. Ήταν ένας αληθινός πόλεμος, και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις έναν χρόνο και κάτι μετά, αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο προπομπός του πολέμου του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας το 2022. Ο πόλεμος αυτός θεωρείται απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου.

Τα πλάνα ντοκυμαντέρ της ταινίας αποκαλύπτουν την αληθινή εικόνα του τι συμβαίνει στα παρασκήνια σε μια χώρα στην οποία ηγείται ένας αιματηρός δικτάτορας. Τα κείμενα που ακούγονται στην ταινία αντλούνται αυτολεξεί από πραγματικά γεγονότα που καταγράφονται  με τις αφηγήσεις των 14 χαρακτήρων. Πρόκειται είτε για φυλακισμένους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία  είτε για πολίτες που βρέθηκαν στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Όλοι τους κατέληξαν στη διαβόητη φυλακή Ακρεστίνα, η οποία μπορεί σε πολλά σημεία να συγκριθεί με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Χίτλερ. Ένας από τους χαρακτήρες, ηγέτης του κινήματος διαμαρτυρίας, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του.

Το σενάριο γράφτηκε από τον Andrei Kureichik, ο οποίος έχει διπλή καταγωγή τόσο από τη Λευκορωσία όσο και από τη Ρωσία. Ο Andrei Kureichik είναι ένας από τους εξέχοντες συγγραφείς στη Λευκορωσία  και, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται σε αναγκαστική εξορία, εξαιτίας των εις βάρος του διώξεων.

Η σκηνοθεσία της ταινίας έγινε από την Oksana Mysina, μια Ρωσίδα ηθοποιό και σκηνοθέτη που σήμερα ζει στην Ελλάδα. Τους ρόλους ερμηνεύουν εξέχοντες Ρώσοι και Λευκορώσοι ηθοποιοί και πολιτικοί ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου του Ilya Yashin, συναδέλφου του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Alexei Navalny. Από τότε που έπαιξε τον ρόλο του, ο Yashin συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή για την αντίθεσή του στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Τη μουσική της ταινίας συνέθεσε ο Sergei Kuchmenko. Οι βίαιες καταστολές που βλέπουμε τώρα στη Λευκορωσία του Λουκασένκο και στη Ρωσία του Πούτιν είναι σημάδι του φασισμού που μπορεί να κρύβεται πίσω από γυαλισμένες προσόψεις.

Όλο το κινηματογραφικό συνεργείο ευχαριστεί το Φεστιβάλ Αναλόγιο στην Αθήνα για την πρόσκληση συμμετοχής. Εμείς επιμένουμε στο να λέμε την αλήθεια. Λέμε όχι στον πόλεμο.

Βιογραφικό

Oksana Mysina, Σκηνοθέτις

​Η Oksana Mysina είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες ηθοποιούς της Ρωσίας. Μοιράζοντας τον χρόνο της ανάμεσα στη δουλειά, στη σκηνή και στην οθόνη, έχει εμφανιστεί στο Off-Broadway, στην Αβινιόν, στη Βραζιλία και σε 20 άλλες χώρες και σε περισσότερες από 40 ταινίες, με πολλούς από τους κορυφαίους σκηνοθέτες της Ρωσίας. Ηγείται δικού της ροκ συγκροτήματος, των Oxy Rocks, των οποίων η μουσική συνήθως ακούγεται στις ταινίες της. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένου του Golden Ram Debut Award για την ερμηνεία της στο  Play for a Passenger  του Vadim Abdrashitov. Η ερμηνεία της ως αυτοκράτειρα Μαρία στο   Poor, Poor Pavel  του Vitaly Melnikov ήταν υποψήφια για το Nika, το λεγόμενο ρωσικό Όσκαρ. Η Mysina έκανε το ντεμπούτο της ως σκηνοθέτις το 2020 με τo  Insulted. Belarus(sia) , μια πολιτική ταινία μεγάλου μήκους βασισμένη στο έργο του Andrei Kureichik. Έκανε πρεμιέρα στη Ρωσία στο TV Rain στις 15 Νοεμβρίου 2020 και αναδείχθηκε Καλύτερη Πειραματική Ταινία στο Φεστιβάλ Art Film Awards στη Βόρεια Μακεδονία το 2021. Έχει κάνει δύο βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες, το  Red, Blue and Asya  και το  Ivan Petrovich.   Αυτή τη στιγμή ζει στην Ελλάδα, όπου βρίσκεται στο στάδιο παραγωγής για το ντοκιμαντέρ, «On the Road to Antigone», και μια ταινία μεγάλου μήκους, «Woman and Angel», με Ελληνικό καστ. Άφησε προσωρινά τη δουλειά της σε αυτές τις ταινίες όταν ο Andrei Kureichik της έστειλε το σενάριο για το  Voices of the New Belarus. Όπως το «Insulted. Belarus(sia)», ήταν κι αυτή μια ταινία που έπρεπε να γυριστεί όσο πιο γρήγορα γινόταν. Η Μυσίνα επιμελείται τις δικές της ταινίες και το post-production αυτών.

Κρατήσεις θέσεων
Μοιραστείτε τη δημοσίευση