Λίγα Λόγια για το Φεστιβάλ «ΑΝΑΛΟΓΙΟ»

Ξεκίνησε το 2005 υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Σίσσυς Παπαθανασίου, με κύριο πυρήνα του την παρουσίαση νέων θεατρικών έργων καθιερωμένων, ανερχόμενων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων στο κοινό.

Αποτελεί ένα θεσμικά οργανωμένο πλαίσιο για την υποστήριξη και προβολή της ελληνικής δραματουργίας, δίνοντας βήμα σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τα έργα τους. Σε σύμπραξη και συνεργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν με ξένα κράτη, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ελληνικής θεατρικής γραφής, την ανάπτυξη της θεατρικής έρευνας και την ανάδειξη νέων ανθρώπων στον χώρο του ελληνικού θεάτρου. Με τις συμπράξεις και συνεργασίες που έχει πραγματοποιήσει με ξένα κράτη, το Αναλόγιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ελληνικής θεατρικής γραφής διεθνώς, στην ανάπτυξη της έρευνας και την ανάδειξη νέων ανθρώπων στο χώρο του ελληνικού θεάτρου.

Στα 13 χρόνια λειτουργίας του, ο θεσμός αριθμεί δεκαπέντε (15) διοργανώσεις στην Ελλάδα και περίπου εκατό (130) παρουσιάσεις νέων έργων Ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων, ενώ έχει οργανώσει συνέδρια και στρογγυλά τραπέζια για τη σύγχρονη δραματουργία, σεμινάρια και εργαστήρια γραφής και μετάφρασης, αφιερώματα σε συγγραφείς και δραματουργίες και έχει πάρει μέρος σε Διεθνή Φεστιβάλ (Φεστιβάλ MUEs -Manifestations Utopiques Ephemeres Saint-Denis, BetweenTheSeasFestival-Ν.Υόρκη, TheatreLaB-Λονδίνο, Univercité de Montréal, Sarajevo Winter Festival) παρουσιάζοντας το ελληνικό θέατρο.

Φέτος, το Analogio Festival έγινε μέλος της EFA/EFFE (European Festivals Association/ Europe for Festivals- Festivals for Europe), οργανισμού που ιδρύθηκε στην Γενεύη το 1952 με σκοπό να συνδράμει ενεργά στην ανταλλαγή γνώσης και ιδεών σε διεθνές επίπεδο, ενώνοντας διοργανώσεις Φεστιβάλ 40 χωρών.

Το «ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2017» χαράσσει καινούργιους δρόμους με νέες προοπτικές και έχει πλέον εδραιωθεί ως θεσμός υψηλών απαιτήσεων, με αρκετά ομόλογα φεστιβάλ του εξωτερικού να το προσκαλούν και να το υποδέχονται στις αίθουσές τους. Από το 2005 -χρονιά της πρώτης του διοργάνωσης- έως σήμερα, έχουν ανεβεί περισσότερες από 130 παραστάσεις και έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες παράλληλες εκδηλώσεις: δεκάδες εργαστήρια, στρογγυλά τραπέζια, σεμινάρια, αναγνώσεις, παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους και διαλέξεις. Εκατοντάδες δημιουργοί (συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορογράφοι, χορευτές, εικαστικοί, φωτογράφοι, visual artists κ.ά.) έχουν υποστηρίξει με τη δουλειά και το μεράκι τους τη διοργάνωση. Πολλοί από αυτούς που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό μέσα από το Φεστιβάλ, έχουν ήδη γίνει γνωστοί στα θεατρικά δρώμενα της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει ότι το Φεστιβάλ δρα και ως φυτώριο ταλέντων και προωθεί την ελληνική δραματουργία.

Μοιραστείτε τη δημοσίευση