Λιθουανία: Μάριους Ιβασκάβιτσους, Ο γείτονας

Οι γείτονες του Λεόν, «ενός ηλίθιου ανέργου», προσπαθούν να εξιχνιάσουν έναν φόνο που έγινε στην πολυκατοικία τους. Επειδή τον υποπτεύονται ως ένοχο, πείθουν τη Συλβί, μια στριπτιζέζ, να δημιουργήσει σχέση μαζί του και να του αποσπάσει πληροφορίες. Αργότερα αποκαλύπτεται ότι η Συλβί είχε διαπράξει τον φόνο και το ζευγάρι ΣυλβίΛεόν δραπετεύει στην Αυστραλία.

ΑΟΥΡΕΛΙΑ: Καταλαβαίνω ότι η συζήτησή μας δεν σας ενδιαφέρει, αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικό. Φύγετε, αν θέλετε. Αν σας αρέσει το Παρίσι.
ΒΑΚΛΟΒΑΣ: Τελικά, οι Πολωνοί δεν είναι κακοί άνθρωποι. Έχω γνωρίσει κάποιους, η γλώσσα τους είναι άσχημη, αλλά ακόμη κι ο πατέρας μου έλεγε ότι οι Πολωνοί δεν είναι κακοί άνθρωποι. Είχε λάβει μέρος στον πόλεμο του 1920 κι είχε τραυματιστεί στο πόδι. Έλεγε ότι δεν είναι κακοί οι Πολωνοί, αλλά μόνο η κυβέρνησή τους.
ΑΡΒΥΝΤΑΣ: Βέβαια, ο πατέρας μου δεν πολέμησε ενάντια στους Πολωνούς και, βεβαιότατα, δεν τραυματίστηκε. Αλλά όλη του τη ζωή, θέλησε να συναντήσει δύο Πολωνούς: έναν που θα ήταν καλός και έναν άλλο που θα τον τραυμάτιζε στο πόδι. Είναι νεκρός, εδώ και είκοσι χρόνια, αλλά δεν συνάντησε ούτε τον έναν ούτε τον άλλον.
ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ (στην ΑΟΥΡΕΛΙΑ): Ειλικρινά, κυρία Αουρέλια, δεν ήθελα να σας προσβάλω. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι εκείνο το παράθυρο στο Παρίσι ήταν τόσο πολύτιμο για σας.

Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Νάντια Φώσκολου
Mουσική επιμέλεια: Γιάννης Καραγιάννης
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Πλειώνης, Μαρία Αιγινίτου, Αντώνης Κρόμπας, Στράτος Σωπύλης, Αθηνά Μπερδέκα, Δημήτρης Μαύρος, Αμαλία Τσεκούρα

Μοιραστείτε τη δημοσίευση