ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2021

200 χρόνια Επανάσταση;

Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα

***

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21:00
Αύλειος Χώρος Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών,
Παλαιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5, Πλάκα)

Ναταλία Κατσού

Ασύρματη σύνδεση

Σκηνοθεσία: Σοφία Δερμιτζάκη

Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο παρουσιάζει το έργο «Ασύρματη σύνδεση» της Ναταλίας Κατσού σε σκηνοθεσία Σοφίας Δερμιτζάκη, την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 21:00 στον Αύλειο Χώρο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών – Παλαιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5, Πλάκα). Το έργο «Ασύρματη Σύνδεση» γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας του Φεστιβάλ και μια πρώτη μορφή του παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2019. Φέτος θα παρουσιαστεί στην οριστική μορφή του.

Το έργο

Έξι άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές πορείες, έξι άγνωστοι κλεισμένοι στα σπίτια τους αναζητούν κάτι επαναστατικό και συναντιούνται στο πιο απίθανο σύμπαν: στην Ελλάδα του 1821, σήμερα. Στο καινούργιο βιντεο-παιχνίδι, τα άβαταρ έχουν ονόματα δοξασμένα και οικεία: Μιαούλης, Μπουμπουλίνα, Ανδρούτσος και φορούν τζιν και αθλητικά. Μέσα από την οθόνη, οι ήρωες αντιμετωπίζουν τον φόβο τους, γνωρίζουν τον άλλον και μπαίνουν σε μία περιπέτεια που δοκιμάζει τα όρια. Όσα γνωρίζουμε, ίσως δεν ισχύουν. Ο χρόνος χορεύει το δικό του ρυθμό. Επειδή όλες οι επαναστάσεις έχουν γραφτεί και κάθε καινούργια κίνηση αναμετράται με το αποτύπωμα της προηγούμενης, η πιο σκληρή αναμέτρηση είναι με τον εαυτό μας. Και, άλλωστε, πώς μπορεί κανείς να μιλήσει για ήρωες; Εγκαθιστώντας μία ασύρματη σύνδεση και ξαναγράφοντας ιστορία.

Απόσπασμα

ΚΟΡΑΛΙΑ: Θα γυρίσω ρε! Θα γυρίσω, όπως θέλω εγώ! Και θα ξαναφύγω, θα πάρω το μεγάλο πλοίο να το οδηγήσω στη Χίο. […] Μου βάζει σκερβελέ στο κεφάλι μου τον Αντώνιο, τον μεγάλο αδελφό. […] Big brother is watching. Big brother is watching. [] Καρφί δεν μου καίγεται. [] Τώρα, εδώ, face to face. Ναι, εσύ, έλα. Challenge accepted. […] Θα τον σωριάσω! Θα τον τσακίσω τον κόκκορα. Εγώ είμαι πιο δυνατός. […] Και θα αγοράσω δικό μου σκάφος. Εδώ, από τους Τούρκους. […] Γιατί; Ποιος λέει ότι απαγορεύεται. Click and buy. Ορίστε. Καϊκι, καινούργιο, δικό μου. Miaul. Έτσι, άρχοντας. Έτσι θα με φωνάζουν όλοι. Αυτό είναι το όνομά μου, από τώρα και για πάντα, Μιαούλης!

Σκηνοθετικό σημείωμα

Οι ήρωες της Ναταλίας Κατσού, στο έργο «Ασύρματη Σύνδεση», μπερδεύονται μέσα σε ένα αέναο παιχνίδι στο διαδίκτυο, αποθέτοντας μόνο εκεί τα όποια επανασταστικά τους  ένστικτα και τις ελπίδες τους. Σκοπός της παράστασης μας είναι να αναδείξουμε τη μοναξιά που διέπει τη ζωή τους, τις επιλογές τους και την καθημερινότητά τους. Τον τρόπο που εγκλωβίζονται μέσα σε ένα βιντεοπαιχνίδι με πρωταγωνιστές τους ήρωες του’21, αλλά και το πώς αυτή η εικονική πραγματικότητα φτάνει τελικά στην αποδόμησή τους. Η τεχνολογία θα σταθεί αρωγός μας, με προβολές από εικόνες που καθημερινά μας κατακλύζουν, μπλεγμένες με την Επανάσταση που δεν έρχεται ποτέ, αλλά και συνυφασμένες με το φυσικό τοπίο του χώρου. Σημαντικό στοιχείο η Παράδοση,  παρούσα συνεχώς, θυμίζοντας στους ήρωες μας, την ταυτότητα τους, αλλά και κάποιο άγγιγμα που έχουν ξεχάσει.

Σοφία Δερμιτζάκη

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Σοφία Δερμιτζάκη
Βίντεο: Μαρία Παπαδάκη

Bοηθός σκηνοθέτη: Καλιάννα Γιγουρτσή

Ηθοποιοί: Σπύρος Ασημένιος, Μαρία Γεωργοπούλου, Hλίας Γκογιάνος, Ευαγγελία Καπόγιαννη, Μαρία Μπρανίδου, Ζαχαρούλα Οικονόμου, Δημοσθένης Φίλιππας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη συνεργασία του Εργαστηρίου Μουσικής, Ακουστικής και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την υποστήριξη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, του Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, του Τσέχικου Κέντρου στην Αθήνα, του Εθνικού Πολιτιστικού Ιδρύματος και της Πρεσβείας της Ουγγαρίας.

***

Η Ναταλία Κατσού γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομική, Υποκριτική, και Θεατρικές Σπουδές. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό (MFA) στη Σκηνοθεσία Θεάτρου στο «East 15 Acting School» ως υπότροφος «Αλέξη Μινωτή» από το ΜΙΕΤ. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Π. Πεφάνη. Πρώτη συγγραφική και σκηνοθετική δουλειά της ήταν Το νυφικό (2006) στον Άδειο Χώρο Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Διδάσκει Δράμα και Θέατρο στο Λονδίνο. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας σύγχρονης όπερας «Operaview». Έχει εκδώσει θεατρικά έργα, με πιο πρόσφατο Το αγαθό, και ποίηση, με άρτι εκδοθείσα τη συλλογή Ειδωλολάτρες.

Η Σοφία Δερμιτζάκη είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών, με άριστα και του University of Surrey της Αγγλίας , στο τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας. Την περίοδο 2002-2006, παρακολούθησε τα σεμινάρια υποκριτικής του Αντρέα Μανωλικάκη, πάνω στη Μέθοδο Actors’ Studio. Από το 2002-2006 έκανε μαθήματα τραγουδιού, με την υψίφωνο Μυρτώ Δουλή. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, καθώς και με διάφορες ομάδες στην Αθήνα και την Κρήτη, ως ηθοποιός και σκηνοθέτις και είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας Stravaganti NUOVI.

 

Μοιραστείτε τη δημοσίευση