ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2019
In memory we trust
21-26 Σεπτεμβρίου 2019
Ένα Πρόγραμμα για το Θέατρο, τα Γράμματα και τις Τέχνες
με παραστάσεις, αναγνώσεις, εργαστήρια, συμπόσια και δράσεις σε όλη την πόλη
Τιμώμενες χώρες
Βραζιλία, Ελβετία, Ιράν, Ινδονησία
Ειδικό αφιέρωμα
Σύγχρονη Ελληνική γραφή και Αρχαίο Ελληνικό Δράμα
Εστιάζοντας στην Αντιγόνη

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου
Ώρα 20:00

«Οι Ψαράδες / Les Naufrageurs»
της Sophie-Valentine Borloz
(Ελβετία)

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Φραγκιόγλου
Μετάφραση: Μαρία-Λουίζα Μάρκου
Επιμέλεια Μετάφρασης: Στέση Αθήνη

Στίχοι – Μουσική: Γιώργος Στεφανακίδης
Ηθοποιοί: Βασίλης Βασιλάκης (Μπόιντεν), Αλέξανδρος Καλπακίδης (Πέτε), Δημήτρης Παπαδάκης (Ουίλιαμ), Στέλιος Κουλετάκης (Γκαβ), Ελένη Κερολάρη (Τέσα), Εβελίνα Αραπίδη (Μάρτζι).

Το έργο
Παραβαίνοντας την παράδοση, μια νέα κοπέλα, η Τέσα, συμμετέχει για πρώτη φορά σε μια από τις «ψαριές» που εδώ και αιώνες βοηθούν τους ανθρώπους του μικρού και αποκομμένου νησιού να επιβιώσουν. Με ένα φανάρι, μια μικρή ομάδα θα ξεγελάσει ένα καράβι για να γκρεμοτσακιστεί στα βράχια. Ο κανόνας είναι πως ο κάθε «ψαράς» μαρκάρει με ένα βότσαλο ένα αντικείμενο του ναυαγίου και αυτό γίνεται δικό του. Η Τέσα, κόρη του αρχηγού, μαρκάρει έναν μισολιπόθυμο ναύτη και τώρα αυτός είναι δικός της. Έρωτας, φθόνος, ζήλεια, φόβος του διαφορετικού και, κυρίως, το χάσμα μεταξύ δύο κόσμων αγεφύρωτων, θα προσδώσουν τραγική κατάληξη στην ιστορία, παρά την τρυφερή, ποιητική σχεδόν, και γεμάτη κατανόηση προσπάθεια μιας περίεργης γυναίκας, της Μάρτζι.

Αποσπάσματα
Γκαβ: (επιστρέφει τρέχοντας.) Τι γίνεται; Φώναξες;
Τέσα: (δείχνοντας το κομμάτι ξύλο.) Αποδώ κάτω είν’ ένα πόδι.
Γκαβ: Ένα πόδι;
Τέσα: Ίσως και τα υπόλοιπα. Δεν έλεγξα.
Γκαβ: Κάτσε εκεί που είσαι. Θα το βγάλω αποκεί.
(Σηκώνει και πάλι το ξύλο καθώς και άλλα συντρίμμια, κι ελευθερώνει το σώμα ενός άνδρα. Η Τέσα πλησιάζει και βάζει το κεφάλι της στο στήθος του άνδρα.)
Γκαβ: Λες να…
Τέσα: Σσστ, νομίζω ναι. Κάτι ακούω.
Γκαβ: Δε θα ‘ναι για πολύ.
(Ο Γκαβ μαζεύει το κομμάτι ξύλο και ετοιμάζεται να το ρίξει στο κεφάλι του άνδρα, όταν η Τέσα τοποθετεί την πέτρα της στο στήθος του.)
Τέσα: Πέτρα.
Γκαβ: (κοντοστέκεται) Τι; Τράβα το χέρι σου.
Τέσα: (σχεδόν ξαφνιασμένη.) Η πέτρα μου. Την απόθεσα. Δεν έχεις δικαίωμα να τον αγγίξεις.

Sophie-Valentine Borloz
Ελβετή και κόρη εκπαιδευτικών, γεννήθηκε το 1990 στη Λωζάννη. Φοίτησε στα δημόσια σχολεία του Μοντρέ και σπούδασε Γαλλική και Αγγλική Φιλολογία, καθώς και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης. Απέκτησε το Μεταπτυχιακό της δίπλωμα τον Φεβρουάριο του 2015. Παράλληλα με τις σπουδές της εργαζόταν ως καθηγήτρια της γαλλικής ως ξένης γλώσσας. Από το 2017 είναι υπότροφος του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών της Ελβετίας και εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η λογοτεχνία του 19ου αιώνα και ειδικά η «λογοτεχνία της παρακμής». Είναι μέλος του θεάτρου των Trois Quarts και παίζει ευκαιριακά.
Δημήτρης Φραγκιόγλου
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποκριτική στη «Δραματική Σχολή Βεάκη». Ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής Ομάδας «ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ». Διδάσκει υποκριτική και αυτοσχεδιασμό στο θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Κερατσινίου. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός και σκηνοθέτης με το Εθνικό Θέατρο, την «Ομάδα Θέαμα», το Θέατρο «Μοντέρνοι Καιροί», την «Θεατροκίνηση», το Θέατρο «Στοά», το Θέατρο «Πολιτεία», το Θέατρο «Τόπος Αλλού» και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λάρισας, Καλαμάτας και Ρόδου. Μαζί με τη Χριστίνα Παπαδάκη έχουν γράψει το έργο «Οδός Μετσάνσκαγια Νο 3» και έχουν μεταφράσει θεατρικά έργα. Έχει εμφανιστεί σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και έχει συνεργαστεί στα σενάρια τους.

Μοιραστείτε τη δημοσίευση