Το ‘Ολονύκτιο Αφιέρωμα για τη Χρύσα Σπηλιώτη’ που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Σταθμός το Σάββατο 21.09.19, δημιουργήθηκε από την ανάγκη αντιμετώπισης της απώλειας της δημιουργού και από την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του πολύτιμου έργου της που μένει. Το Φεστιβάλ Αναλόγιο υπό την καλλιτεχνική και επιστημονική εποπτεία της Σίσσυς Παπαθανασίου, εγκαινίασε τη φετινή του θεματική «Μνήμη» με μία ιδιαίτερη και απαιτητική, όσο και απαραίτητη εκδήλωση. Τα επτά πολυπρόσωπα θεατρικά έργα της Χρύσας Σπηλιώτη, όλα ξεχωριστά και όλα σημαντικά, αποτελούν το επίκεντρο του εγχειρήματος που πρότεινε και επιμελήθηκε η σκηνοθέτις και συγγραφέας Ναταλία Κατσού.

Με άξονα αφενός την ανάδειξη του κάθε κειμένου και αφετέρου της συγκεντρωτική παρουσίαση του συγγραφικού corpus της Χρύσας Σπηλιώτη, επτά διακεκριμένες σκηνοθέτιδες ανέλαβαν τη σκηνοθεσία αυτών. Από τις 18.15 έως τις 02.15 τη νύχτα, εναλλάσσονταν ανά μία ώρα οι παρουσιάσεις των: «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» , «Αγκα-Σφι και Φι», «Σκοτσέζικο Ντους», «Φωτιά και Νερό», «Ποιος κοιμάται απόψε», «το Μάτι της Τίγρης», «Πόρτες», σκηνοθετημένα από τις Νικόλ Δημητρακοπούλου, Μαίρη Ξανθοπουλίδου, Χρύσα Καψούλη, Αναστασία Ρεβή, Ρούλα Πατεράκη, Δήμητρα Χατούπη, και Μιχαέλα Αντωνίου.

Το θέατρο ήταν καταμέστο καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς με το κοινό να ανανεώνεται διαρκώς, ενώ κάποιοι θεατές παρέμειναν από την αρχή έως το τέλος, φτάνοντας σε συνολικό αριθμό περί τους 700 θεατές. Η βραδιά διαπνεόταν από θερμή ατμόσφαιρα, συγκίνηση, αλλά και ενθουσιασμό.

Κάθε μία σκηνοθέτις προσέγγισε με ευαισθησία και σεβασμό το κείμενο, ανιχνεύοντας τις θεματικές του κατευθύνσεις, αλλά και την γλώσσα της Σπηλιώτη, με την επιμελημένη έκφραση και το λεπτό χιούμορ που διατρέχει όλα της τα έργα. Κάθε παρουσίαση έφερε την υπογραφή της σκηνοθέτιδος επενδύοντας στο έργο τα δικά της δημιουργικά στοιχεία, δηλαδή την αισθητική και το ύφος της. Όλες οι παρουσιάσεις ερευνούσαν υποδόρια τις δομές ενός αναλογίου εμπλουτίζοντας τη στενή έννοια της σκηνικής ανάγνωσης με ευρηματικές συλλήψεις. Κάποιες παρουσιάσεις διακρίνονταν από έντονη κινησιολογία, άλλες ερευνούσαν τα σχήματα που επιβάλλει η χρήση του έντυπου κειμένου επί σκηνής, ενώ κάποιες εισήγαγαν οπτικοακουαστικές παρεμβάσεις, κάνοντας αναφορά στην αποσιωπημένη πλέον τραγωδία στο Μάτι.

Όλοι οι συντελεστές, οι επτά σκηνοθέτιδες, οι 47 ηθοποιοί και περφόρμερ, οι 12 εθελοντές, το τεχνικό προσωπικό του θέατρου Σταθμός και η ομάδα του Αναλογίου αφιερώθηκαν με ένταση και επιμονή προκειμένου να αποδοθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και ως «αποτέλεσμα», εννοείται η δημιουργία μίας βραδιάς συμμετοχής, ένα ολονύκτιο γεγονός συντέλεσης και σύμπραξης μεταξύ συντελεστών και θεατών, όπου η μνήμη ενεργοποιείται δυναμικά και διανοίγει κάτι καινούργιο: μία διαφορετική συνέχεια, χωρίς το πρόσωπο της Χρύσας Σπηλιώτη αλλά με τα δημιουργήματά της. Στόχος είναι η καθιέρωση και εγκατάσταση του έργου της Χρύσας Σπηλιώτη στο ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο και η παρακίνηση για περαιτέρω σκηνικές διαπραγματεύσεις.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσους συντελεστές συνέβαλαν σ’αυτό το Αφιέρωμα, το Θέατρο Σταθμός και τον Μάνο Καρατζογιάννη, καθώς και όλους τους θεατές που συνέρρεαν κατά τη διάρκεια οκτώ ωρών για να τιμήσουμε το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη.
Σκηνοθέτιδες: Μιχαέλα Αντωνίου, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Χρύσα Καψούλη, Μαίρη Ξανθοπουλίδου, Ρούλα Πατεράκη, Αναστασία Ρεβή, Δήμητρα Χατούπη.
Ηθοποιοί και περφόρμερ: Σοφία Παλάντζα, Βένια Σταματιάδη, Νίκη Αντωνίου, Δανιέλλα Βουτσινά, Γιώργος Ημέρης, Χρήστος Κίτσιος, Άννα Μαρία Μαύρου, Μιχάλης Ψαλίδας, Βαγγέλης Βογιατζής, Μαρία Ελευθεριάδη, Τσιμάρας Τζανάτος, Πένυ Παπαγεωργίου, Άρη Ηλία Τοπάλογλου, Γιάννη Τσαπαρέγκα, Lady Saligia (Χρήστος Καρανάτσης), Μάρα Ανδρέου, Πολυξένη Θάνου, Βίλλυ Κοντονικολάκη, Χριστόφορος Κώνστας, Έλενα Ραουζαίου, Κωνσταντίνος Καβακιώτης, Αναστασία Ρεβή, Κωνσταντίνος Χατζηκυπραίος, Αφροδίτη Βάσου, Παναγιώτης Γουργουλιός, Ευανθία Κουρμούλη, Νίκος Μαυράκης, Γιάννης Μουστάκας, Νικόλας Παπαευθυμίου, Δήμητρα Παπουρτζή, Δανάη Παπουτσή, Δέσποινα Σαραφείδου, Νεκτάριος Σμυρνάκης, Τασία Σοφιανίδου, Γιάννης Χαρμπάτσης, Θάνος Χατζόπουλος, Στέλιος Βάσιλας, Λήδα Γρηγοριάδου, Αναστασία Δένδια, Νικήστρατος Νταλαγιώργος, Νίκος Σιγάλας, Γιάννης Σίμος, Ανθή Φουντά, Λίνος Αρσένης, Άγγελος Παππάς, Αγγελική Στρατάκη.
Σκηνογραφία Αφιερώματος: Αφροδίτη Αναστοπούλου
Σύνθεση συνόψεων υπερτιτλισμού: Αργυρώ Βώβου
Μετάφραση υπερτιτλισμού στα αγγλικά: Αγγελική Μπούρα
Εθελοντές: Τατιάνα Αγγελάκογλου, Ίλια Γιακουμάκη, Αμέλια Ελευθεριάδου, Λένα Μποζάκη, Νίκος Άγγελος Παγώνης, Άρτεμις Παπαδάκη, Αλεξάν Σαριγιάν, Εύα Τριανταφυλλάκη.

Ευχαριστούμε τον σκηνοθέτη Αυγουστίνο Ρεμούνδο για την παραχώρηση και άδεια χρήσης του οπτικοακουστικού υλικού της παράστασης «Ο Γιος μου, Νικόλαος Μάντζαρος», τελευταίο έργο της Χρύσας Σπηλιώτη όπου πρωταγωνιστούσε η ίδια κατά την περίοδο 2017-18.

Ευχαριστούμε την Τζέμμα Σπηλιώτη για τη βοήθεια και την υποστήριξη.

Ευχαριστούμε τα ζαχαροπλαστεία: Αφοί Ασημακόπουλοι, Lateau, Αφοί Καραγιάννη-Αργολίδα για τις ευγενικές χορηγίες.

Μοιραστείτε τη δημοσίευση