ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2021
200 χρόνια Επανάσταση;
Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα
***
Το πρόγραμμα της ημέρας
Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021
Αύλειος Χώρος Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών,
Παλαιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5, Πλάκα)
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 συνεχίζει τις δράσεις του στον Αύλειο Χώρο Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Παλαιό Πανεπιστήμιο(Θόλου 5, Πλάκα) την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20:00 με το έργο «Ένδοξη ένδεια» του Παναγιώτη Μέντη σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μποσχοχωρίτη και το έργο «Η τιμή του Αλή Πασά» του Λέανδρου Πολενάκη σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κινείται γύρω από τον άξονα της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα».
***
20:00 ΕΛΛΑΔΑ Παναγιώτης Μέντης ΕΝΔΟΞΗ ΕΝΔΕΙΑ
Το έργο
Η Μαντώ Μαυρογένους, μια νέα γυναίκα γεννημένη στην Τεργέστη και μεγαλωμένη σε μια εύπορη, φαναριώτικη οικογένεια κάνει την προσωπική της επανάσταση. Διεκδικεί τον σεβασμό σαν ανεξάρτητη γυναίκα που παλεύει θυσιάζοντας τα πάντα για την ελευθερία της πατρίδας της και τον έρωτα της ζωής της. Δυστυχώς, όμως, γεύεται μόνο την προδοσία και την αχαριστία που κρύβει η συμμετοχή της στην ενεργό πολιτική σκηνή της εποχής.
Απόσπασμα
Όχι δεν θα ζητήσω τιμωρία για όσους με αδίκησαν. Αργά ή γρήγορα θα δικαστούν από την ιστορία. Εγώ δεν διεκδικώ ούτε ποτέ διεκδίκησα τιμές και επαίνους. Αυτό που διεκδικώ είναι να ξέρει ο άνθρωπος που αγάπησα πως δεν τον πρόδωσα ποτέ. Λένε πως σβήνουν οι αγάπες και οι έρωτες κι αν έσβησε για μένα ο δικός του θα το δεχτώ. Μα η απόρριψη με τέτοιο τρόπο… Η απόρριψη και η εξαφάνισή του χωρίς μια λέξη, μια κουβέντα από τα χείλη του. «Οι άντρες θα σε φοβούνται!» Θυμάσαι που μου το έλεγες μητέρα; Δεν με ενδιαφέρουν οι άντρες μητέρα. Κι αν θες να ξέρεις πρέπει να σε φοβούνται για να διοικείς. Κι εγώ είχα στρατό να οδηγήσω. Και τους οδήγησα τους άντρες μου σε νίκες. Σε εκείνον μόνο υποτάχθηκα.
Σκηνοθετικό σημείωμα
Η Μαντώ Μαυρογένους, η γνωστή σε όλους μας γυναικεία φιγούρα του 1821, παρουσιάζεται στο θεατρικό έργο του Π.Μέντη ως μια γυναίκα κουρασμένη, απογοητευμένη, σε μεγάλη ψυχική ένταση και μόνη σε έναν τελικό απολογισμό ζωής. Η πολιτική προσωπικότητα του παρελθόντος μπλέκεται με την ατομικότητα της γυναίκας και την δυναμικότητα της αγωνίστριας, σε έναν αγωνιώδη υπαρξιακό αγώνα αναζήτησης της λύτρωσης.
Η παράσταση συναντά τη Μαντώ να ετοιμάζεται να μετακομίσει στο σπίτι του ξαδέρφου της, μαζεύοντας τα τελευταία της υπάρχοντα. Με αφορμή αυτή την τελευταία μετακόμιση καθώς και το πακετάρισμα των εναπομεινάντων αγαπημένων της αντικειμένων, ξετυλίγει το νήμα της ζωής της, μέσα από την μπερδεμένη πλέον μνήμη της, το οποίο έχει έναν πρωταγωνιστή: το Δημήτριο Υψηλάντη.
Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Ερμηνεία: Δέσποινα Σαραφείδου
Πρωτότυπη Μουσική: Θοδωρής Λεμπέσης
Παίζει ζωντανά Τσέλο: Γιάννος Γιοβάνος
***
Ο Παναγιώτης Μέντης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1953. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή Πέλου Κατσέλη και, από το 1976, εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με τους θιάσους: Αλίκης Βουγιουκλάκη, Θύμιου Καρακατσάνη, «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού, Θέατρο Πειραιά-Εξαρχείων, Αλέκου Αλεξανδράκη-Νόνικας Γαληνέα, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Στοά, και τα ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Κομοτηνής, Κέρκυρας. Ως συγγραφέας έχει βραβευθεί δύο φορές με κρατικό βραβείο από το Υπουργείο Πολιτισμού για τα θεατρικά του έργα Playmobil το 1989 και Άννα, είπα! το 1994. Το 1997 βραβεύτηκε με τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Ωνάση, στον πρώτο Διεθνή Πολιτισμικό Διαγωνισμό του Ιδρύματος για συγγραφή θεατρικού έργου, για το θεατρικό του έργο Save. Το 2001, στον δεύτερο Διεθνή Πολιτισμικό Διαγωνισμό του Ιδρύματος Ωνάση, τιμήθηκε με το τρίτο διεθνές βραβείο για το θεατρικό έργο Ξένοι που παρουσιάστηκε από τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.