Φεστιβάλ «ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2017»
Explore the latest writings for the stage!

Πάνος Κυπαρίσσης
«Ερήμην»

To Φεστιβάλ «Αναλόγιο 2017» παρουσιάζει στο κοινό νέους δημιουργούς και τα καλύτερα, σύγχρονα και πιο ανήσυχα δείγματα γραφής. Ένα από τα 8 ελληνικά έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά επί σκηνής είναι το «Ερήμην» του Πάνου Κυπαρίσση, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του ιδίου την Πέμπτη, 21/9 στις 21.00 και την Παρασκευή, 22/9 στις 19.00, στο Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου 14, Πλάκα.

Το έργο
Μονόλογος μιας γυναίκας η οποία, στην παιδική της ηλικία, στον καιρό του εμφυλίου πολέμου, κάτω από τις συνθήκες και ανακατατάξεις της εποχής, βρέθηκε πολιτική πρόσφυγας για πέντε χρόνια στην Ουγγαρία. Θυμάται εμμονικά την περίοδο εκείνη, που δεν κατορθώνει να ξεπεράσει, και τελεί κατά καιρούς υπό θεραπεία σε ένα ψυχιατρικό κατάστημα.

Σημείωμα δημιουργού
Με τον τίτλο “Ερήμην” προσβλέπω στη δραματοποίηση της ιδιωτικής ζωής μιας γυναίκας στην περίοδο του εμφυλίου. Μια ιστορία με “ι” μικρό, που εισφέρει στην Ιστορία με “Ι” κεφαλαίο, διαψεύδοντάς τη σε σημεία ή εμπλουτίζοντάς τη σ’ αυτά. Τα πάθη, τη φτώχεια, τις σχέσεις, τα πένθη, σε μια ποιητική ανάπτυξη της οποίας η πυκνότητα θεωρώ ότι δρα βαθειά στη διαστολή της, καλώντας τον αποδέκτη σε μια ουσιαστική συμμετοχή, μέσω των συνδηλώσεων στην ύλη του περιεχομένου.
Το ιστορικό και ψυχολογικό άνυσμα της ζωής της δεν καταγράφεται απλώς ως μνήμη, αλλά προβάλλεται στις μέρες μας. Σ’ έναν κόσμο παράλογο που το προσφυγικό θέμα αποτελεί ίσως τον επικρουστήρα μιας ανάφλεξης, με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Ονομάζω την ηρωίδα “Κ”, συνέχοντας στην αοριστία του ονόματος κάθε πιθανή ταυτότητα των προσώπων που αντιπροσωπεύει.

Η Παράσταση
Κείμενο, Σκηνοθεσία: Πάνος Κυπαρίσσης
Ερμηνεύει: Βασιλική Σκάλκου

Μοιραστείτε τη δημοσίευση