Φεστιβάλ «ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2017»

Explore the latest writings for the stage!

Πένυ Φυλακτάκη

ΦΥΚΙ ΣΤΟ ΒΥΘΟ

ΑΝΤΡΕΑΣ: Θέλω να γυρίσω τον χρόνο πίσω. Μια μέρα πριν.

ΝΙΚΟΛΑΣ: Γύρισε τον μπροστά. Μια μέρα μετά.

To Φεστιβάλ «Αναλόγιο 2017» παρουσιάζει στο κοινό νέους δημιουργούς και τα καλύτερα, σύγχρονα και πιο ανήσυχα δείγματα γραφής. Ένα από τα 8 ελληνικά έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά επί σκηνής είναι το «Φύκι στο Βυθό» της Πένυς Φυλακτάκη, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου το Σάββατο, 16/9 και την Τρίτη, 19/9 στις 19.00, στο Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου 14.

Το έργο

86.400 ευρώ. Αυτά αφήνει στη διαθήκη του υπό έναν όρο: θα τα κερδίσει όποιο από τα δυο παιδιά του τα επενδύσει καλύτερα μέσα σε μια μέρα. Δύσκολο. Ακόμα δυσκολότερο ότι τα δυο αδέρφια πρέπει να ξανασυναντηθούν μετά από 22 χρόνια. Να ξαναμπούν στο πατρικό σπίτι, το σπίτι της παραλίας με τα φύκια. Να ζυγίσουν κάθε στιγμή στο αποθεματικό της ζωής τους. Και όλα αυτά μέσα στην αγωνία ότι ο χρόνος είναι χρήμα –ή μήπως το αντίστροφο;

Σημείωμα συγγραφέα

Ένα ρεπορτάζ στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων, τόσο ψιλά που μόνο από περιέργεια διαβάζεις. Η ερώτηση στους περαστικούς ήταν: «τι θα κάνατε αν κερδίζατε 86.400;» Και το ανθρώπινο ανικανοποίητο αράδιαζε λίστα επιθυμιών πριν μάθουν μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια γι αυτόν τον αριθμό. Και τότε τα γράμματα έγιναν τεράστια μπροστά μου, όπως κάθε φορά που ανακαλύπτω μια μεγάλη αλήθεια της ζωής και ένα μεγάλο θέμα της τέχνης σε μια μικρή είδηση. Δηλαδή πάντα.

Σημείωμα σκηνοθέτη

24 χρόνια μετά την αμφιλεγόμενη γέννηση ενός μωρού, 24 ώρες μετά τον θάνατο του ηλικιωμένου παππού του και μέσα σε χρόνο 24 ωρών από την κηδεία, ο Αντρέας, με την αδελφή του Αλεξάνδρα, την σύζυγό του Μάρθα και τον γιο του Νικόλα, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Συμβολαιογράφου κι εντολοδόχου της διαθήκης του παππού, θα αναθεωρήσουν μια για πάντα όλες τις βεβαιότητες της ζωής τους. Σκαλίζοντας το παρελθόν της οικογένειας, θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με μια νέα τραγωδία που θ’ αλλάξει για πάντα τις ζωές τους. Στο «ΦΥΚΙ ΣΤΟ ΒΥΘΟ» το στοιχείο του χρόνου είναι ο μοχλός που θέτει σε κίνηση την πλοκή, είναι η δύναμη που φορτίζει τις σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων, αυτή η δύναμη που κεντρίζει τις επιθυμίες τους, είναι το φτυάρι που φέρνει στην επιφάνεια τα πιο βαθειά τους ένστικτα, η άμμος που αποσύρεται ρυθμικά και βασανιστικά για να αφήσει τα πάντα να βυθιστούν στο νερό.

Η παράσταση

Κείμενο: Πένυ Φυλακτάκη

Σκηνοθεσία: Κων/νος Μάρκελλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Στεργίου

Επιμέλεια Κοστουμιών: Μαρία Καραθάνου

Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου

Ερμηνεύουν: Κώστας Καζανάς, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Σαββίδης. Στον ρόλο του Συμβολαιογράφου ακούγεται η φωνή του Ηλία Ζερβού.

Μοιραστείτε τη δημοσίευση