ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2021

200 χρόνια Επανάσταση;

Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα

***

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20:00
Αύλειος Χώρος Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών,
Παλαιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5, Πλάκα)

Σάκης Σερέφας

Χέρια

Σκηνοθεσία – ερμηνεία:
Δημήτρης Πιατάς

Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο παρουσιάζει το έργο «Χέρια» του Σάκη Σερέφα σε σκηνοθεσία – ερμηνεία Δημήτρη Πιατά, την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 20:00 στον Αύλειο Χώρο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών – Παλαιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5, Πλάκα). Το έργο του βραβευμένου συγγραφέα διακρίθηκε στον Παγκόσμιο διαγωνισμό συγγραφής θεατρικών έργων μικρής φόρμας, που διοργάνωσε το Φεστιβάλ με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Το έργο

Ένας ορθοπεδικός γιατρός πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί και δίνει μια αποχαιρετιστήρια διάλεξη, με θέμα την προστασία των άνω άκρων από τις κακώσεις. Κατά τη διάρκεια της διάλεξης κάτι αλλάζει στην συμπεριφορά του ομιλητή. Κάνει όλο και πυκνότερα αναφορές στον αγώνα του 1821 και στα χέρια ανώνυμων αγωνιστών. Τελικά αποκαλύπτεται, μέσα σ’ ένα παραληρηματικό κρεσέντο λόγου και κινήσεων, ότι τόση ώρα ο ομιλητής αφορμάται από μια προσωπική του ιστορία που ίσως αφορά όλους μας.

Απόσπασμα

Οι νεκροί Έλληνες της Επανάστασης του 1821 υπολογίζονται περίπου στους… καλά καταλάβατε 400.000 χιλιάδες, μαχητές και άμαχοι. Με πέντε-έξι λίτρα αίμα το καθένα σώμα, γεμίζουμε οχτώ πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, μέσα στις οποίες αθλείται η Ιστορία με το κολάν λαμέ μαγιό της, κάνοντας πότε ύπτιο και πότε πρόσθιο, για να κρατιέται πάντα σε φόρμα. 400.000 νεκροί. Δηλαδή, 800.000 χέρια. Δηλαδή, 8.000.000 δάχτυλα. Χέρια ακατάγραφα, όχι σαν τα επώνυμα, τα brandname χέρια των γνωστών ηρώων… Εδώ μιλάμε για χεράκια ανώνυμα που τα έφαγε η μαρμάγκα, το σκοτάδι, ο μαύρος καταπιόνας, η λήθη, σα να μην υπήρξανε ποτέ!

***

Ο Σάκης Σερέφας γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 2000, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright, παρακολούθησε έναν κύκλο μαθημάτων του Τμήματος Κλασικών Σπουδών, στη Νέα Υόρκη. Έως σήμερα έχει εκδώσει 54 βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, μεταφράσεις, ανθολογίες και άλλα. Έγραψε 13 θεατρικά έργα, τα οποία έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κ.Θ.Β.Ε., στο Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου και Φιλίππων, στο Tristan Theatre ( Λονδίνο ) και αλλού. Επίσης έχει γράψει το σενάριο για την ταινία Ρουλεμάν. Έχει τιμηθεί πολλές φορές από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς. Το θεατρικό έργο του Θα σε πάρει ο δρόμος περιλαμβάνεται στον κατάλογο «Τα 120 καλύτερα σύγχρονα θεατρικά έργα της European Theatre Convertion» ( ETC, 2010 ).

 

 

Μοιραστείτε τη δημοσίευση