ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2021

200 χρόνια Επανάσταση;
Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα

***

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021, που  ξεκίνησε με επιτυχία στις 21 Σεπτεμβρίου με όλες τις εκδηλώσεις να γίνονται γρήγορα sold out, αυτό το Σαββατοκύριακο παρουσιάζει τέσσερα νέα έργα και δύο σημαντικά αφιερώματα. Παράλληλα την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων στους συγγραφείς που διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους στον Διεθνή Διαγωνισμό συγγραφής θεατριακού έργου μικρής φόρμας με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα».

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

20:00 ΕΛΛΑΔΑ Σοφία Καλογεράκη ΠΥΞΙΔΑ

Το έργο

Δύο εμβληματικές μορφές, η μία υπαρκτή της Μαντώς Μαυρογένους, της τολμηρής αγωνίστριας του 1821 αλλά και θαρραλέας γυναίκας που πάλεψε για τα προσωπικά της θέλω ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας και η άλλη η συγκλονιστική του Προμηθέα, του οποίου ο μύθος αποτελεί από τις αρχαιότερες αναφορές στην ιδέα της επανάστασης, συνομιλούν και αυτός ο ιδεατός διάλογος προσπαθεί να γίνει πυξίδα στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Απόσπασμα

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: Μόνο ο άνθρωπος που παλεύει διαρκώς γίνεται σηματωρός για τις εφησυχασμένες συνειδήσεις. Αλίμονο σε όποιον νομίζει πως η επανάσταση σταματά, όταν πέσουν τα όπλα. Η μεγαλύτερη επανάσταση τότε ξεκινά. Μέσα μας.

ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ: Καημένε, Προμηθέα! Η επανάστασή μας παραγκωνίστηκε από την φιλοδοξία, την απληστία και τη βολή του καθενός. Και μαζί της παραγκωνιστήκαμε και εμείς.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: Τα κίνητρα των ανθρώπων διαφέρουν. Μα θα ήταν καταστροφικό να πιστέψουμε, ότι μόνο το συμφέρον παρακινεί τις πράξεις θεών και ανθρώπων. Εξάλλου, υπάρχουν πολλά φωτεινά παραδείγματα για το αντίθετο. Εσύ και το ατίθασο πνεύμα σου πήγατε κόντρα στους καιρούς, χωρίς να σε αγγίζει η κακογλωσσιά και ο χλευασμός του κόσμου, χωρίς καμία ανάγκη επιβεβαίωσης. Αυτό που κράτησε ζωντανή την επανάσταση μέσα σου, ήταν η διαρκής μάχη σου ενάντια σε ό,τι στερούσε την ελευθερία σου.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Η Μαντώ Μαυρογένους συναντά τον Προμηθέα, ήρωες , ιδανικά, η αρχαιοτυπική μορφή του Προμηθέα και η ηρωίδα της Επανάστασης συναντιούνται και θέτουν το ερώτημα το αιώνιο, τελικά οι θυσίες και οι αγώνες για την ανθρωπότητα πόσο αναγκαίες είναι για την δική μας καθημερινότητα, ποιο το χρέος του ανθρώπου και ποιο τίμημα να θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο.

Ένκε Φεζολλάρι

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Επιμέλεια κοστουμιών: Γιώργος Λυντζέρης
Διαβάζουν με αλφαβητική σειρά:
Διαμαντής Καραναστάσης, Αγγελική Καρυστινού
Τραγούδι επί  σκηνής: Σοφία Παπάζογλου

***

Η Σοφία Καλογεράκη κατάγεται από την Κρήτη. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. και τα τελευταία οκτώ χρόνια ζει και εργάζεται στο Μπίλεφελντ της Γερμανίας, ως εκπαιδευτικός σε γερμανικό σχολείο της πόλης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς συγγραφής διηγημάτων και θεατρικών έργων μικρής φόρμας. Ένα διήγημά της έχει εκδοθεί ηλεκτρονικά στην «Ανοιχτή Βιβλιοθήκη». Παράλληλα ασχολείται με τη διασκευή θεατρικών έργων για την θεατρική ομάδα της ελληνικής κοινότητας του Μπίλεφελντ.

Μοιραστείτε τη δημοσίευση