ΔΙΕΘΝΕΣ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΑΝΑΛΟΓΙΟ  2019

In memory we trust

21-26 Σεπτεμβρίου 2019

Ένα Πρόγραμμα για το Θέατρο, τα Γράμματα και τις Τέχνες

με παραστάσεις, αναγνώσεις, εργαστήρια, συμπόσια και δράσεις σε όλη την πόλη

Τιμώμενες χώρες

Βραζιλία, Ελβετία, Ιράν, Ινδονησία

Ειδικό αφιέρωμα

Σύγχρονη Ελληνική γραφή και Αρχαίο Ελληνικό Δράμα

Εστιάζοντας στην Αντιγόνη

Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου

Ώρα 20:30 – 22:00

Σοφοκλή «Αντιγόνη» Ομάδα Σημείο Μηδέν

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

Ηθοποιοί: Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Έλλη Ιγγλίζ, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη, Στέλιος Θεοδώρου – Γκλίναβος

Το έργο 

Η «Αντιγόνη» ως Τραγωδία για τη Διεκδίκηση της Ζωής.

Η ακατάβλητη επιθυμία της Αντιγόνης να θάψει τον νεκρό αδερφό της παρά τις διαταγές του Κρέοντα, δεν τη συνδέει μονάχα με τον κόσμο των νεκρών της και της οικογένειάς της. Ξεκινώντας από τη διεκδίκηση της ταφής απέναντι στην κρατική εξουσία, οδηγείται στη διεκδίκηση νέων όρων για την επανεκκίνηση της Ζωής στην πόλη μετά τον πόλεμο. Η Αντιγόνη επιχειρεί να ενώσει Μνήμη και Πόλη, Ύπαρξη και Ιστορία, Εξέγερση και Κοινωνία. Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία Τραγωδία, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2018 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019. Για τις ανάγκες της ερευνητικής διαδικασίας και της παράστασης δημιουργήθηκε νέα μετάφραση από τον Δημήτρη Δημητριάδη.

Απόσπασμα από το έργο

ΧΟΡΟΣ

Πολλά τα δεινά τίποτα πιο δεινό απ’ τον άνθρωπο. Αυτός και πέρ’ απ’ τον λευκογένη πόντο προχωρεί με τον τρικυμιώδη νοτιά, περνώντας μέσ’ απ’ τα φουσκωμένα κύματα . την υπερτάτη των θεών Γη την άφθαρτη, την ακάματη κουράζει, σκάβει με άροτρα από έτος σε έτος οργώνοντάς την με το γένος των ίππων.

Και τα σμήνη τού φύλου τών άνοων πουλιών παγιδεύει και τα έθνη των άγριων ζώων οδηγεί και την ενάλια φύση τού πόντου συλλαμβάνει με νηματόκλωστα δίχτυα, ο πολυμήχανος άνδρας . δαμάζει με τεχνάσματα ορεσίβια θηρία, υποτάσσει τον δασύτριχο ίππο με περιτράχηλο ζυγό και τον ορεσίβιο ακάματο ταύρο.

Και λόγο έμαθε και σκέψη υψηλή και τη βία των νόμων και των υπαίθριων πάγων και ν’ αποφεύγει τα αιχμηρά βέλη τής βροχής, παντοπόρος. άπορος δεν έρχεται σε τίποτα ερχόμενο . μόνο τον Άδη δεν θα μπορέσει ν’ αποφύγει. αν κι από ανίατες νόσους βρήκε τρόπους να διαφεύγει.

Κι ενώ κατέχει τη σοφία  να μηχανεύεται τέχνες, παρ’ ελπίδα έρπει άλλοτε στο κακό άλλοτε στο καλό. αν σέβεται και τούς εντόπιους νόμους και το ένορκο δίκαιο των θεών είναι ιδανικός πολίτης (υψίπολις), άπολις όταν το μη καλό από υπερβολικό θράσος κυνηγά . μήτε συγκάτοικός μου  να γίνει μήτε ομοφρονών όποιος κάνει αυτά.

Σάββας Στρούμπος

Ηθοποιός, σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο πανεπιστήμιο του Exeter της Αγγλίας (2003) ως υπότροφος του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Υποτροφία Παξινού – Μινωτή). Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη του Θόδωρου Τερζόπουλου και συμμετείχε παράλληλα ως ηθοποιός σε πολλές παραστάσεις του Θεάτρου Άττις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2009 ιδρύει την ομάδα «Σημείο Μηδέν» όπου σκηνοθετεί και μεταφράζει μεταξύ άλλων: Φραντς Κάφκα, Στη Σωφρονιστική Αποικία, Αλμπέρ Καμύ Οι Δίκαιοι, Φραντς Κάφκα Μεταμόρφωση, Γκέοργκ Μπύχνερ Βόυτσεκ, Σάμουελ Μπέκετ Περιμένοντας τον Γκοντό κ.ά

Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος – Λεωνίδου 12, 10437, Μεταξουργείο. Τηλ.: 210.3225207. Γενική είσοδος: 15€

Εισιτήρια: Στο ταμείο του θεάτρου, τηλ.: 210.3225207 . Μετά από την παράσταση, θα γίνει συζήτηση των συντελεστών με το κοινό.

Μοιραστείτε τη δημοσίευση