Σόνια Ζαχαράτου «Αδριανός – Αντίνοος. Ένας αυτοκρατορικός έρωτας»

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη

Τρίτη 6/10, ώρα 20:00

ώρα προσέλευσης κοινού: 19:00

Στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

(Ερμού 134, Θησείο)

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο 2020, η συγγραφέας Σόνια Ζαχαράτου παρουσιάζει το έργο «Αδριανός – Αντίνοος. Ένας αυτοκρατορικός έρωτας» σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Το έργο θα ανέβει την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020 στις 20:00 (ώρα προσέλευσης 19:00) στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο).

Ερμηνεύει ο ηθοποιός  Αγησίλαος Μικελάτος.

Είναι απολύτως απαραίτητη η προκράτηση θέσεων (αναφέροντας ονοματεπώνυμο, τίτλο έργου/ ημέρα και αριθμό θέσεων) στο email ticketsanalogio@gmail.com

Περίληψη του έργου

Πρόκειται για τη μετά θάνατο ερωτική εξομολόγηση του ωραίου Αντίνοου στον αυτοκράτορα Αδριανό.  Η σχέση αυτή συντάραξε τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και γράφτηκε στην Ιστορία για το μοναδικό πάθος της.

Ο Αντίνοος, ένα άγαλμα πλέον μέσα στον Νείλο. Και ο Αδριανός, γερασμένος πια και άρρωστος, θα έδινε ακόμη και τον θρόνο του για να μη δει τον λατρεμένο νεαρό σύντροφό του, νεκρό.

Απόσπασμα του έργου

Πόλεμος για δύο ήταν κι αυτός, υπόγειες φωνές, βουβές φωνές, κόκκινα φιλιά, μαύρα φιλιά, λόγια μισά, λόγια σκοτεινά, σκοτεινές και οι αντανακλάσεις του ιδρώτα μας στο απέναντι θαμπωμένο κάτοπτρο. Άδειαζε το φεγγάρι το γαλάζιο του στα λευκά σεντόνια και στα γιασεμιά του παραθύρου, άδειαζαν και ξαναγέμιζαν παλίρροιες πόθου κι έρωτα τα σώματά μας που μοσχοβολούσαν απολλώνια δάφνη και θυμάρι, τα σώματά μας που έκρυβαν θύελλες πάθους και μαζί παγίδες απόγνωσης. Το πρόσωπό σου δεν ήταν αυτό που έως τότε ήξερα, την αλαζονική σου έκφραση δεν την είχα ξαναδεί και δεν μπορώ να την ξεχάσω, την κουβαλώ πάντα σε μια γωνιά μου… Την επομένη, χωρίς να σηκώσεις το βλέμμα για να με κοιτάξεις, χωρίς να μου απευθύνεις καν το λόγο, μου χάρισες ένα χρυσαετό. Δεν σε ευχαρίστησα. Σου είπα μόνο «αφιέρωμα κάνω τον χρυσαετό, Αδριανέ, στων ματιών σου τα νερά. Αφιέρωμα στο θαύμα των νερών σου».

 Σόνια Ζαχαράτου

Έχει εργαστεί ως ρεπόρτερ, συντάκτης, καθώς και σε επιτελικές θέσεις εντύπων. Στην ΕΡΤ παρουσίασε σειρές εκπομπών, εκ των οποίων η πολιτιστική εκπομπή «Οι τέχνες είναι επτά» διακρίθηκε ως μία από τις 11 καλύτερες της Ευρώπης από την Ε.Ε. και το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας. Για τις δημοσιογραφικές έρευνές της βραβεύτηκε από την Ελληνική Επιτροπή του ΟΗΕ και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Στον χώρο της λογοτεχνίας, το διήγημά της Το πένθος της σελήνης τιμήθηκε σε διεθνή διαγωνισμό. Το ποίημά της Madre Dolorosa – Ο Έρωτας ανέβηκε σε σκηνοθετημένο αναλόγιο στην Αθήνα και σε περιφερειακά φεστιβάλ. Το θεατρικό της έργο Ο Εχθρός μου ανέβηκε σε σκηνές της Αθήνας και της περιφέρειας. Συμμετείχε στο «Φεστιβάλ Αναλόγιο 2016» με το έργο της Παιχνίδι με τον σπάγκο.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ο συναρπαστικός μονόλογος της Σόνιας Ζαχαράτου αντλεί έμπνευση και αλήθεια από την παράφορη  σχέση δύο ιστορικών προσώπων. Δεν μένει όμως μόνον στον ιστορικό τους  περίγυρο. Καταδύεται στο σκοτάδι  της ψυχής των ερωτευμένων, φτάνει στα αδιέξοδα της σχέσης τους και αγκαλιάζει με τρυφερότητα την ανθρώπινη φύση που διεκδικεί πάντα τον άλλον, τον έτερο, «ως εαυτόν».

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Νικαιτη Κοντούρη

Σκηνογραφική & Ενδυματολογική επιμέλεια: Κωνσταντίνος  Ζαμάνης

Μουσική επιμέλεια: Νικαιτη Κοντούρη

Ερμηνεύει ο ηθοποιός  Αγησίλαος Μικελάτος

Μοιραστείτε τη δημοσίευση