Σταμάτης Πολενάκης Χειμωνιάτικο ταξίδι

Πρόκειται για το χρονικό της περίφημης αυτοκτονίας του ποιητή Χάινριχ Φον Κλάιστ και της Ενριέττε Φόγκελ στις όχθες της λίμνης Βανζέε, το φθινόπωρο του 1811. Το έργο ακολουθεί σχεδόν κατά γράμμα τα δραματικά εκείνα γεγονότα, έχοντας ως βάση τις καταθέσεις και τις αφηγήσεις των αυτοπτών μαρτύρων, καθώς, επίσης, και την εκδοχή της αστυνομίας. Στο κείμενο, που εξελίσσεται αποκλειστικά μέσα από παράλληλους μονολόγους, τα πραγματικά πρόσωπα της αληθινής ιστορίας συναντούν άλλα πρόσωπα επινοημένα από τον συγγραφέα και τα γεγονότα που πραγματικά συνέβησαν, σχετίζονται με άλλα γεγονότα που θα μπορούσαν εξίσου να έχουν συμβεί αν και ανήκουν στη σφαίρα του ονείρου. Το έργο συστήνει εντέλει μια ιστορία αγάπης στο πολιορκημένο Λένινγκραντ του 1942.

Ο ΚΛΑΙΣΤ: Θυμάμαι τις μπούκλες που σκέπαζαν το μέτωπό της.
Η ΕΝΡΙΕΤΤΕ: Θυμάμαι το Λένιγκραντ τον χειμώνα του 1942. Τον παγωμένο άνεμο που σφύριζε μέσα από τα σπασμένα τζάμια. Τα γυάλινα μάτια των νεκρών. Ο ΚΛΑΙΣΤ: Θυμάμαι τη Λίντια Μπρον.
Η ΕΝΡΙΕΤΤΕ: Θυμάμαι την απαλή φωνή της μητέρας μου. Ο ΚΛΑΙΣΤ: Θυμάμαι ένα γέρικο σκυλί που το είχα διώξει κάποτε με πέτρες.
Η ΕΝΡΙΕΤΤΕ: Μια μέρα ο κόσμος ολόκληρος θα σκεπαστεί με λουλούδια. Λουλούδια που πότισαν κάποτε με τα δάκρυά τους φτωχοί άρρωστοι σε δωμάτια νοσοκομείων.
Ο ΚΛΑΙΣΤ: Κύριε των δυνάμεων, βοήθησέ μας. Η γη δηλητηριάστηκε. Όλα τα δέντρα ξεριζώθηκαν. Κανένας πια δεν θα ευλογήσει τους καρπούς και το χώμα.
Η ΕΝΡΙΕΤΤΕ: Πέτα ψυχή μου μακριά απ` αυτό τον κόσμο.
Ο ΚΛΑΙΣΤ: Εσείς που έρχεστε έπειτα από μας, απαντήστε με τη γέννησή σας στο αίνιγμα του θανάτου.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Αθηνά Στούρνα

Σχεδιασμός φωτισμού: Άγγελος Γουναράς

Ερμηνεύουν: Νίκος Αναστασόπουλος, Ιλιάνα Παζαρζή, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος

Αποσπάσματα από το Χειμωνιάτικο ταξίδι του Σούμπερτ ερμηνεύουν οι Ανδρέας Μερτζέλος (πιάνο) και Αλέξανδρος Βαμβούκος (τραγούδι)

Μοιραστείτε τη δημοσίευση