Μυστική Αγάπη στη Χώρα των Ανθισμένων Ροδακινιών
του Σταν Λάι
Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου
ώρα: 18:00
στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
είσοδος ελεύθερη
Η Μυστική Αγάπη στη Χώρα των Ανθέων της Ροδακινιάς είναι ένα εμβληματικό κλασικό έργο του σύγχρονου κινεζικού κόσμου. Πρόκειται ίσως για το πιο πολυπαιγμένο και γνωστό σύγχρονο έργο που έχει γραφτεί στην κινεζική γλώσσα. Το δημιούργησαν το 1986 ο Σταν Λάι και ο θίασός του, Performance Workshop, στην Ταϊπέι της Ταϊβάν. Το 1992 έγινε ταινία με τίτλο The Peach Blossom Land.
Με αφετηρία ένα κλασικό κινεζικό κείμενο ουτοπικής λογοτεχνίας του 5ου αιώνα μ.Χ., ο Λάι και ο θίασός του δημιούργησαν ένα έργο που αγαπήθηκε για τα διαχρονικά μοτίβα του, τη δομική του πρωτοτυπία και την παιχνιδιάρικη μεταθεατρικότητά του. Aποτελεί μέρος της βασικής διδακτέας ύλης για τους σπουδαστές θεάτρου και φιλολογίας στις χώρες όπου μιλιέται η κινεζική γλώσσα.
Δύο πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους θίασοι έχουν κατά λάθος βρεθεί να κάνουν πρόβα στο ίδιο θέατρο την ίδια ώρα. Μη έχοντας άλλη λύση, αποφασίζουν να μοιράσουν τη σκηνή στα δύο. Καθώς αναγκάζονται να μοιραστούν τον σκηνικό χώρο και χρόνο, οι κόσμοι τους τέμνονται, και τότε αναδύονται ερωτήματα γύρω από τη σύγκρουση νέου-παλαιού, γύρω από τη σχέση μας με το παρελθόν και την Ιστορία, και εν τέλει γύρω από το γιατί κάνουμε θέατρο.
Ο Λάι σκηνοθέτησε μια εκδοχή του έργου στα αγγλικά στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ το 2007, όπου χρησιμοποίησε τη δική του μετάφραση. Το 2015 η Μυστική Αγάπη στη Χώρα των Ανθέων της Ροδακινιάς έγινε το πρώτο του έργο το οποίο ανέβηκε επαγγελματικά στη Δύση, στο Oregon Shakespeare Festival.
Μετάφραση-σκηνοθεσία: Νάντια Φώσκολου
Ηθοποιοί: Ελίνα Αφεντάκη, Χρήστος Δερβεντζής, Ναταλία Κατσαρού, Δάφνη Καφετζή, Τάσος Πυργιέρης, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Καλλιόπη Τζερμάνη, Aγγελική Φλωράκη, Χρήστος Χριστόπουλος, Αναστάσης Χριστοφιλόπουλος
Τεχνική διεύθυνση: Μιχαήλ Οικονόμου, Κέλλυ Φώσκολου
Φωτογραφίες: Κέλλυ Φώσκολου
Απόσπασμα:
ΓΙΟΥΝ: Πόσο αχανής είναι η Σαγκάη! Πώς γίνεται δύο άνθρωποι να βρουν ο ένας τον άλλον σε μια τέτοια απέραντη πόλη; Τι θα γινόταν άραγε αν δεν είχαμε γνωριστεί στη Σαγκάη;
ΤΖΙΑΝΓΚ: Αδύνατον! Είναι βέβαιο ότι θα γνωριζόμασταν στη Σαγκάη.
ΓΙΟΥΝ: Τόσο σίγουρος;
ΤΖΙΑΝΓΚ: Εντάξει. Ας υποθέσουμε ότι δεν είχαμε γνωριστεί στη Σαγκάη. Τότε, δέκα χρόνια μετά, θα γνωριζόμασταν… στο Πεκίνο, ας πούμε! Ας υποθέσουμε ότι δεν είχαμε γνωριστεί στο Πεκίνο, τότε είκοσι, ή τριάντα, ή έστω σαράντα χρόνια μετά, θα γνωριζόμασταν… σε κάποια μακρινή χώρα, ας πούμε! Είναι βέβαιο ότι θα γνωριζόμασταν.
ΓΙΟΥΝ: Όμως τότε θα ήμασταν μεγάλοι. Δεν θα’χε πλάκα τότε.
ΤΖΙΑΝΓΚ: Θα ήταν θεϊκό, ακόμη κι έτσι.
Σταν Λάι, συγγραφέας
Κορυφαία μορφή του κινεζικού θεάτρου, ο γεννημένος στις ΗΠΑ το 1954 Σταν Λάι είναι βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ζει και εργάζεται στην Ταϊβάν, την ηπειρωτική Κίνα και τις ΗΠΑ. Με τον θίασό του, Performance Workshop, με έδρα την Ταϊπέι, ο Λάι συνέβαλε στην ανανέωση του σύγχρονου θεάτρου της Ταϊβάν τη δεκαετία του ’80. Επηρέασε επίσης τη νέα γενιά θεατρικών καλλιτεχνών αλλά και το θεατρικό κοινό της ηπειρωτικής Κίνας, αφού το έργο του βρήκε ενθουσιώδη ανταπόκριση εκεί. Έχει γράψει πάνω από 30 θεατρικά έργα, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται Το χωριό (2008) και το επικό, οκτάωρο Ένα όνειρο σαν όνειρο (2000). Εκτός από καλλιτεχνικός διευθυντής του Performance Workshop, ο Λάι είναι επίσης συνιδρυτής και διευθυντής του κινεζικού θεατρικού φεστιβάλ Wuzhen.
Νάντια Φώσκολου, μετάφραση & σκηνοθεσία
Σκηνοθέτις και θεατρική μεταφράστρια. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Columbia, όπου έκανε Master of Fine Arts στη Σκηνοθεσία Θεάτρου με υποτροφία του Κληροδοτήματος Μινωτή (ΜΙΕΤ) και του Ιδρύματος Fulbright. Αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris III), και απόφοιτος της Δραματικής Σχολής ‘Florent’ (Παρίσι). Μόλις σκηνοθέτησε στη Νέα Υόρκη το Manifesto: The Diaghilev Project του Nathan Wright (Robert Moss Theatre, παγκόσμια πρεμιέρα). Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 20 παραστάσεις σε Νέα Υόρκη και Αθήνα. Επιλεκτικά: Peninsula του Nathan Wright (Βραβείο Παράστασης Συνόλου, Διεθνές Φεστιβάλ Fringe Νέας Υόρκης), Ηρακλής Μαινόμενος του Ευριπίδη σε αγγλόφωνη off-Broadway παραγωγή (Roy Arias Stage II Theatre), Hôtel Méditerranée του Charles Mee (Between the Seas Festival), Ψύλλοι στ’Αυτιά του Φεντώ (σε δική της μετάφραση από τα γαλλικά στα αγγλικά), Παραλήπτης Άγνωστος της Κάθριν Κρέσμαν Τέιλορ (σε δική της μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά· ψηφίστηκε ως Καλύτερη Short-Term Παράσταση του 2015 και επαναλήφθηκε για 5 συνεχείς σαιζόν).