ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2021
200 χρόνια Επανάσταση;
Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα
***
Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21:00
Αύλειος Χώρος Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών,
Παλαιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5, Πλάκα)
Στέλλα Ράπτη
Ώρα Ελλάδος
Σκηνοθεσία: Άσπα Τομπούλη
Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο παρουσιάζει το έργο «Ώρας Ελλάδος» της Στέλλας Ράπτη σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη, την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 21:00 στον Αύλειο Χώρο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών – Παλαιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5, Πλάκα).
Το έργο
Ο Όθωνας και η Αμαλία, μετά την εκθρόνισή τους από την Ελλάδα το 1862, ζουν στα ανάκτορα του Μπάρμπεργκ, στη Βαυαρία. Κάθε μέρα, μεταξύ 18.00 μ.μ. και 20.00 μ.μ. είναι η ώρα Ελλάδος. Αυτό το διάστημα φορούν τις ελληνικές φορεσιές τους, μιλούν ελληνικά και με τη βοήθεια των αυλικών τους ξαναζωντανεύουν στιγμές και γεγονότα που έζησαν στην Ελλάδα και τους σημάδεψαν. Ένα «θέατρο εν θεάτρω» μ’ ένα άλμα στον χρόνο στο τέλος, όπου ο απόηχος του τότε αντανακλάται στο σήμερα.
Το έργο «Ώρα Ελλάδος» της Στέλλας Ράπτη προκρίθηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα».
Απόσπασμα
ΟΘΩΝ: Ήρθε, λοιπόν, κάποτε η ώρα να πάω στο βασίλειό μου. Ξεκινήσαμε από το παλάτι μας μαζί με τον μπαμπά μου, τη μαμά μου και τον αδερφό μου, τον θείο Μαξ. Αλλά κανείς δεν έφτασε ως την Ελλάδα, τους αποχωρίστηκα έναν έναν στον δρόμο, όλους τους δικούς μου. Οι Έλληνες ήξεραν ότι έρχομαι, και είχαν φρουρούς στα ακρωτήρια για να δουν το καράβι μου. Και όταν ο πρώτος βιγλάτορας το είδε, άναψε φωτιά στην κορυφή του βουνού, και τη φωτιά εκείνη την είδαν στο διπλανό βουνό, κι ανάψαν κι εκεί φωτιά, κι έτσι, από κορυφή σε κορυφή, άναβαν φωτιές που ειδοποιούσαν στην πρωτεύουσα ότι καταφθάνω! Αυτό μου φάνηκε μαγικό! Η πρώτη εικόνα της Ελλάδας ήταν άγρια, ξερά βράχια. Απογοητεύτηκα λίγο. Πριν ακόμα πλησιάσουμε στη στεριά είχαν ήδη μαζευτεί στο λιμάνι δεκάδες πλεούμενα, γεμάτα ασφυκτικά με κόσμο που είχε έρθει για να με προϋπαντήσει. Μόλις μας είδαν να ερχόμαστε άρχισαν να μας χαιρετούν με κανονιές. Η πολιτεία που με περίμενε μου φαινόταν όμορφη. Πολύχρωμη. Στην προκυμαία χιλιάδες άνθρωποι. Άγρια πρόσωπα, τραχιά, με μεγάλα μάτια και μακριά μαλλιά. Είχαν καρφώσει αυτά τα μάτια στο καράβι μου και περίμεναν. Με τρόμαζαν. Τι ζητούσαν από μένα;
Σκηνοθετικό σημείωμα
Όταν πρωτοδιάβασα το Ώρα Ελλάδος της Στέλλας Ράπτη, μου έδωσε την εντύπωση ενός κειμένου που, κάθε τόσο και αναπάντεχα, εκτοξεύει μπροστά στα μάτια και τα αυτιά μας θραύσματα μνήμης, γεγονότα ιστορικά ή ιδιωτικά, ιστορικά κείμενα, ιστορικές προσωπικότητες, βασιλείς, αυλικούς και υπηρετικό προσωπικό – πρόσωπα και προσωπεία, νοοτροπίες και συμπεριφορές – ψηφίδες μιας καίριας εποχής του Ελληνικού κράτους στις αρχές της πορείας του.
Το έργο, έχει ως “ήρωες” τον Όθωνα και την Αμαλία μετά την εκθρόνιση και την εκδίωξη τους από την Ελλάδα – με δυο λόγια, εκτυλίσσεται “μετά το δράμα”. Η Ράπτη παίζει με τις θεατρικές συμβάσεις και το “θέατρο μέσα στο θέατρο”. Οι 9 “εικόνες” του έργου βλέπουν την ιστορία ως πραγματικό και ως θεατρικό πεδίο δράσης και ως ένα συμπίλημα προσωπικών, πολιτικών, κοινωνικών, εθνικών αλλά και “τυχαίων” παραγόντων και περιστατικών.
Έργο πολυπρόσωπο, το Ώρα Ελλάδος προσεγγίζει το παρελθόν μέσα από το παρόν του σημερινού Έλληνα ενώ μέσα από την αποσπασματική του δομή και τη γεμάτη χιούμορ ματιά, παραθέτει ένα ιστορικό και δραματουργικό υλικό που κερδίζει την προσοχή και το ενδιαφέρον θεατή.
Άσπα Τομπούλη
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Άσπα Τομπούλη (Όψεις)
Σκηνικός χώρος-κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Μουσική επιμέλεια – συνθέσεις ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιράντα Ζησιμοπούλου
Ηθοποιοί: Σπύρος Ανδριανόπουλος, Βασίλης Βλάχος, Ματίνα Δημητροπούλου, Δημήτρης Καλλέργης, Άρης Κασαπίδης, Νίκος Νίκας, Νίκος Παντελίδης, Γιώργος Ρόδης, James Rodi,
Μαρία Τσιμά, Άντζυ Φιλήντα, Γιάννης Φιλίππου
***
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη συνεργασία του Εργαστηρίου Μουσικής, Ακουστικής και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την υποστήριξη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, του Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, του Τσέχικου Κέντρου στην Αθήνα, του Εθνικού Πολιτιστικού Ιδρύματος και της Πρεσβείας της Ουγγαρίας.
***
Η Στέλλα Ράπτη σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη και δραματολογία στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Επίσης σπούδασε μουσική στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε ως ηθοποιός και δραματολόγος με το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, το Κ. Θ. Β. Ε., τη Documenta 14 καθώς και με το ελεύθερο θέατρο. Έπαιξε στον κινηματογράφο, στη μικρού μήκους ταινία Pocketknife της Eri Geroulis και στην ταινία μεγάλους μήκους Agon του Robert Budina. Από το 2010 έως το 2015 ήταν καλλιτεχνική υπεύθυνη του «Θεάτρου κατ’ οίκων» στο Κ.Θ.Β.Ε. και στο Εθνικό Θέατρο, μιας δράσης κοινωνικού θεάτρου για ευάλωτες ομάδες.
Η Άσπα Τομπούλη είναι Σκηνοθέτης, Μεταφράστρια και Δραματουργός. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ στο Royal Holloway και στη συνέχεια στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, από όπου έλαβε το τίτλο του διδάκτορα θεατρικών σπουδών (2005). Είναι δημιουργός και καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής εταιρεία Όψεις. Παράλληλα, συνεργάζεται και σκηνοθετεί για λογαριασμό Κρατικών Οργανισμών και θιάσων του ελεύθερου θεάτρου. Είναι από τους πρώτους σκηνοθέτες στην Ελλάδα που μεταχειρίστηκαν video και video art σε συνεχή αλληλεπίδραση εικόνας και αφήγησης ως συστατικών στοιχείων της σκηνοθεσίας, τόσο στις παραστάσεις της εταιρείας Όψεις όσο και στις προσωπικές της σκηνοθεσίες στο ελεύθερο θέατρο. Συνεργάστηκε με τον Εθνικό Θέατρο (Απόπειρες Ζωής, Η Σονάτα των Φαντασμάτων, Καμίνο Ρεάλ, Πέντε Σιωπές), με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2003 (Ντάμα Κούπα με την Αλέκα Παϊζη), με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θέατρο Εμπρός, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, το Θέατρο Άλμα, το Bios, το Θέατρο Αργώ, το Αγγέλων Βήμα, το Θέατρο Φούρνος, κ.ά σε έργα Α. Στρίντμπεργκ, Ευγένιου Ο’ Νηλ, Σάμιουελ Μπέκετ, Τέννεσσυ Ουίλιαμς, Μάρτιν Κριμπ, Ντέϊβιντ Μάμετ, Γιούκιο Μίσσιμα, Γιάννη Ρίτσου, Σήλα Στήβενσον, Τομ Μέρφυ, Φρανκ Μακγκίνις, Χάουαρντ Μπάρκερ, Κώστα Μουρσελά, Λωράν Μωβινιέ, Ρόναλντ Σίμμελπφένιχ, Χρύσας Σπηλιώτη, Τζένης Δάγλα κ.ά. Έχει διδάξει Σκηνοθεσία και Δραματουργική Ανάλυση Κειμένου στο Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, στο Θέατρο των Αλλαγών, στο Θέατρο-Εργαστήριο, σε σεμινάρια & workshops που οργανώνει η ίδια σε διάφορους χώρους. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και forum στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει άρθρα για το σύγχρονο θέατρο.