Στρογγυλή Τράπεζα «Μετάφραση, σκηνοθεσία, δραματουργία Αρχαίου Δράματος: Εστιάζοντας στην Αντιγόνη»
26/09/2019, Ώρα έναρξης: 14:00
Black Box του Ωδείου Αθηνών

Στρογγυλή Τράπεζα:
«Μετάφραση, σκηνοθεσία, δραματουργία αρχαίου δράματος: Εστιάζοντας στην Αντιγόνη»
Συντονίζει ο Καθηγητής Gad Kaynar-Kissinger

Συμμετέχουν:
Λέανδρος Πολενάκης, συγγραφέας, μεταφραστής, κριτικός θεάτρου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών,
Σμαρώ Κώτσια, κριτικός θεάτρου, μέλος της Ελληνικής Ένωσης κριτικών θεάτρου και παραστατικών τεχνών, Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Οεγανισμού «Αναλόγιο»,
οι σκηνοθέτες και συντελεστές των Workshops «Επαναπροσδιορίζοντας την Αντιγόνη» (Relocating Antigone):

Σκηνοθέτες: Matthias Gehrt, Yagil Eliraz, Γιώργος Ζαμπουλάκης.

Ηθοποιοί: Σπύρος- Ανδρέας Παπαδάτος, Λαρίσα Βέργου / Workshop Matthias Gehrt
Μενέλαος Κυπαρίσσης, Δάφνη Σκρουμπέλου / Workshop Yagil Eliraz
Συμεών Κωστάκογλου, Μαρία Μαντά, Κωνσταντίνα Σκανδάλη, Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος, Ειρήνη Χουρμούζη, Εύη Χρόνη / Workshop Γιώργου Ζαμπουλάκη, με τίτλο ANTIGONEmachine (μια χορική εκδοχή)

Λέανδρος ΠΟΛΕΝΑΚΗΣ
Κριτικός θεάτρου, συγγραφέας, μεταφραστής. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθήνας. Διατηρεί τη μόνιμη στήλη θεατρικής κριτικής της εφημερίδας Η Αυγή από το 1978. Έχει μεταφράσει κλασικούς και νεότερους συγγραφείς από τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ρωσικά), όπως επίσης, και αρχαίους Έλληνες συγγραφείς από το πρωτότυπο. Έχει συνεργαστεί με τα κυριότερα επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά και έχει εκδώσει δώδεκα βιβλία ποίησης, πεζογραφίας, μελετών και θεατρικών κριτικών. Δίδαξε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ενώ διδάσκει σε δραματικές σχολές.
Στο ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2012 συμμετείχε στην παράσταση του έργου Μακρινή άγνωστη χώρα του Σταμάτη Πολενάκη (παραγγελία του ΑΝΑΛΟΓΙΟΥ) σε σκηνοθεσία Σίσσυς Παπαθανασίου και στο ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2017 συμμετείχε στην παρουσίαση της έκδοσης «Σύγχρονη Σλοβάκικη Δραματουργία» στο Ζάππειο. Για το ΑΝΑΛΟΓΙΟ έχει γράψει και δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό κριτικών και θεωρητικών κειμένων.

Σμαρώ ΚΩΤΣΙΑ
Θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου. Μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, μέλος του Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων ( Π.Ε.Σ.Υ.Θ.), εκτελεστική διευθύντρια του Aναλογίου και μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Έχει συνεργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και δραματουργός με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
(Κ.Θ.Β.Ε.) και με το Εθνικό Θέατρο, όπως επίσης και με άλλες θεατρικές ομάδες.
Γράφει κριτική θεάτρου στον ιστότοπο www.theatrikaprogrammata.gr

Μοιραστείτε τη δημοσίευση