ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Έφη Βενιανάκη
Η Έφη Βενιανάκη γεννήθηκε στο Σίδνεϊ και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε θέατρο στη Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη και κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Έχει πάρει μέρος σε θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, δουλεύοντας σαν ηθοποιός, σκηνοθέτρια και διευθύντρια παραγωγής. Είναι στέλεχος στον εκδοτικό οίκο Αιγόκερως. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα: Τρεις ωκεανοί και μια θάλασσα (εκδ. Ψυχογιός 2010, τέταρτη ανατύπωση εκδ. Αιγόκερως 2018) και Σε ακανόνιστο ρεύμα (εκδ. Ψυχογιός 2016). Τα θεατρικά: Κραυγή (τρεις θεατρικές ιστορίες, εκδ. Αιγόκερως 2015), Ο ουράνιος κήπος του Καρυωτάκη, Γυναίκες στην άκρη της νύχτας και τη θεατρική διασκευή Η Μαντόνα με το γούνινο παλτό, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Σαμπαχατίν Αλί (εκδ. Αιγόκερως 2023). Το τελευταίο της θεατρικό έργο ΑΣΤΡΑ είναι σε εξέλιξη.
Μάργκαρετ Γουέσελινκ
Η Μάργκαρετ Γουέσελινκ είναι συγγραφέας, φιλόλογος, performer και μεταφράστρια. Έχει δύο παιδιά. Γεννήθηκε στις Η.Π.Α. και ζει στην Ελλάδα. Έχει πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας με βαθμό άριστα από το Harvard University. Παρακολούθησε σεμινάρια περφόρμανς με την Rachel Rosenthal και την Linda Sibio και σεμινάρια θεατρικής γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη. Έχει γράψει εννέα θεατρικά έργα και δύο ποιητικές συλλογές. Έργα και θεατρικά κείμενά της παρουσιάστηκαν στην Αθήνα, Γερμανία και Αμερική ενώ το πρώτο της έργο, Σπουργίτης στην στέγη, εκδόθηκε από τις εκδόσεις Αιγόκερως (Αθήνα 2019). Ποιήματα, άρθρα και περιλήψεις των θεατρικών της έργων βρίσκονται στον δικτυακό τόπο m2write.com.
Τζένη Δάγλα
Η Τζένη Δάγλα γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Αριστούχος Νομικής Σχολής Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάρια θεάτρου στη Δανία και Ιταλία με τον Eugenio Barba και το θέατρο Odin, επίσης στην Πολωνία, Γερμανία και Ελλάδα με Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες. Εργάστηκε δυόμισι χρόνια στο Τμήμα Δημοσίων σχέσεων του Antenna και στη συνέχεια άσκησε τα νομικά σε ελεύθερο επάγγελμα. Έχει γράψει έξι θεατρικά σχόλια. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 2020 με το βιβλίο ΣΟΝΟΡΧ, ένα υβριδικό κείμενο, καρπός δουλειάς δέκα χρόνων. Μιλά αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά και γαλλικά.
Σόνια Ζαχαράτου
Η Σόνια Ζαχαράτου έχει διανύσει μια μακρά πορεία στον χώρο της δημοσιογραφίας. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες και περιοδικά ως ρεπόρτερ, συντάκτης αλλά και σε επιτελικές θέσεις. Στη δημόσια τηλεόραση είχε σειρές πολιτιστικών και κοινωνικών εκπομπών. Είχε δικές της ραδιοφωνικές εκπομπές στον 98,4 και στην ΕΡΑ, καθώς και στο ελληνικό πρόγραμμα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας. Με τη λογοτεχνία ασχολήθηκε από την εφηβεία της. Τα πρώτα ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται σε Ανθολογίες νέων ποιητών. Έχει εκδώσει έντεκα βιβλία και έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις. Υπηρετεί το μυθιστόρημα, την ποίηση, το θέατρο. Έργα της έχουν ανέβει στην Αθήνα και σε περιφερειακά φεστιβάλ. Επίσης, στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2016.
Ναταλία Κατσού
Η Ναταλία Κατσού γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Νομική, Υποκριτική (Δήλος), και Θεατρικές Σπουδές στην Αθήνα, με μεταπτυχιακό στη Σκηνοθεσία Θεάτρου στο East 15 Acting School του Πανεπιστημίου του Essex ως υπότροφος «Μινωτή» του Μ.Ι.Ε.Τ. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθηνών. Έγραψε και σκηνοθέτησε το πρώτο της έργο Το Νυφικό για τον Άδειο Χώρο του Εθνικού Θεάτρου το 2006. Έχει εκδώσει τα θεατρικά έργα αγαθό (Βακχικόν 2017), βυθός (Βακχικόν 2017), σπαράγγια με φτερά (Βακχικόν 2014), ενώ το πιο πρόσφατο έργο της, Ασύρματη Σύνδεση, παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αναλόγιο για τα 200 χρόνια του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, με πιο πρόσφατη τους ειδωλολάτρες (Κάπα Εκδοτική, 2019). Έχει σκηνοθετήσει θέατρο και όπερα στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Ουγγαρία. Από το 2014-17 υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας Operaview. Διδάσκει στα Πανεπιστήμια Goldsmiths και London Metropolitan University. www.nataliekatsou.com
Μαρία Λαϊνά
Η Μαρία Λαϊνά γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Απόφοιτος της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, σε σχέση πάντα µε την τέχνη (μετάφραση δοκιμίων και λογοτεχνίας, επιμέλεια εικαστικών, φιλοσοφικών και λογοτεχνικών βιβλίων, εκπομπές και σενάρια στην κρατική ραδιοφωνία-τηλεόραση, διδασκαλία ελληνικής γλώσσας και ποίησης σε αγγλόφωνα κολέγια, διδασκαλία μετάφρασης, δημοσιογραφία σε λογοτεχνικά ένθετα εφημερίδων). Έχει εκδώσει δέκα ποιητικές συλλογές, έντεκα θεατρικά, πέντε πεζογραφήματα, τέσσερις τόμους με κριτικές και μελετήματα, ενώ έχει συντάξει ανθολογία ξένης ποίησης του 20ού αιώνα (επιλογή από ελληνικές μεταφράσεις). Στα θεατρικά της έργα περιλαμβάνονται: Ο κλόουν (πρωτοδιαβάστηκε από τον Δ. N. Μαρωνίτη στην Ελληνική Ραδιοφωνία, Δεκέμβριος 1983), Η πραγματικότητα είναι πάντα εδώ (Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, θεατρική περίοδος 1990- 1991), Ένα κλεφτό φιλί (Θέατρο Φούρνος, θ.π. 1996-1997), Οικογενειακή υπόθεση (1998), Το φαγητό (1998), Όταν ο λύκος δεν είναι εδώ (Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, 2005), Το νόημα (Κέντρο Λόγου & Τέχνης 104, Μάρτιος 2008), Είμαι εδώ (Θέατρο Σημείο, Δεκέμβριος 2010), Έδυσε η σελήνη (Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, 2010), Ένα δύο τρία (Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, 2011), Η πασιέντζα (Φεστιβάλ Αθηνών, 2015), Το δέντρο (Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, 2013). Τα θεατρικά της έργα μέχρι το 2009 έχουν συγκεντρωθεί στον τόμο Μαρία Λαϊνά Άπαντα τα θεατρικά (Αιγόκερως, Δραματουργία 2009). Έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες αυτοτελή και σε ανθολογίες. Το 2022 τιμήθηκε με Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1993), το Βραβείο Καβάφη (1996), το Βραβείο Μαρία Κάλλας του Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΤ (1998). Το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του ποιητικού της έργου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Ευγενία Μαραγκού
Η Ευγενία Μαραγκού γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου, της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Θεμέλιο, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών «Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση» του ίδιου τμήματος. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα ιδιωτικών και κρατικών θεατρικών οργανισμών ως ηθοποιός. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην έρευνα και συγγραφή σεναρίων για ταινίες ντοκιμαντέρ με προβολή στη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση και σε διεθνή φεστιβάλ. Θεατρικά της έργα έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες θεατρικές σκηνές. Έχει λάβει βραβείο από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών για το έργο της Όλα Πάνε Καλά και Κρατικό Έπαινο για το θεατρικό έργο για παιδιά Η Μάχη της Κασετίνας που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Σοκόλη, ενώ από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε πρόσφατα και η διασκευή της στο έργο Βάτραχοι του Αριστοφάνη.
Δανάη Παπουτσή
Η Δανάη Παπουτσή γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι ηθοποιός και συγγραφέας. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, εικαστικούς και φορείς (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου). Κυρίως όμως δραστηριοποιείται στο ελεύθερο θέατρο. Το 2015 ήταν υποψήφια στα Queer Theater Awards, για την ερμηνεία της στην παράσταση Σταγόνες πάνω σε καυτές πέτρες του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Το 2010 κέρδισε το πρώτο βραβείο για το διήγημά της Σταθμός, στον 3ο πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος, από τη συντακτική επιτροπή του Diavasame.gr. Το 2011 ακολούθησε η έκδοση του πρώτου της σπονδυλωτού μυθιστορήματος Σε αργή κίνηση. Η Παραφροσύνη – ένα μανιφέστο είναι το δεύτερο βιβλίο της. Ήταν υποψήφιο για τη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας. Τον Ιούνιο του 2023 παρουσιάστηκε στην Οξφόρδη σε μορφή αναλογίου από την ομάδα Praxis 8 των ακαδημαϊκών της Οξφόρδης, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Ρεβή (Theatre Lab Company).
Μαριτίνα Πάσσαρη
Η Μαριτίνα Πάσσαρη σπούδασε πολιτικός μηχανικός και ηθοποιός. Εργάστηκε ως ηθοποιός, σεναριογράφος, βοηθός σκηνοθέτη, παραγωγός ραδιοφώνου και σκηνοθέτης στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Έχει διδάξει υποκριτική και δημιουργική γραφή. Από το 2009 ως το 2013 ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια σπουδών στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Σκηνοθετεί στον κινηματογράφο από το 1994 και στο θέατρο από το 1999. Οι μικρού μήκους ταινίες της έχουν βραβευτεί και παιχτεί σε φεστιβάλ και στην τηλεόραση. Το θεατρικό της έργο Κομμώτριες έχει διακριθεί με το Eurodram 2022. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα και άρθρα σε περιοδικά. Έχει επίσης διασκευάσει λογοτεχνία για το θέατρο (Οι κόρες του ηφαιστείου του Χρ. Οικονόμου, Ο Καναδάς είναι ένα συναίσθημα που δεν μοιάζει με καλοκαίρι σε ελληνικό νησί, μια παράσταση εμπνευσμένη από το έργο της βραβευμένης με Νόμπελ Άλις Μονρό, κ.ά.).
Νίνα Ράπη
Η Νίνα Ράπη είναι θεατρική συγγραφέας, διηγηματογράφος και δοκιμιογράφος. Τα θεατρικά έργα της (Splinters, Angelstate, What Reality?, Α/βεβαιότητες, Άγριες Νότες, Kiss the Shadow, Reasons to Hide, Edgewise, το λιμπρέτο Raven Revisited, Ithaka) έχουν ανεβεί/παρουσιαστεί/εκδοθεί στο Λονδίνο, Αθήνα, Νέα Υόρκη, Σλοβακία, Ιταλία, Πολωνία, Ινδία. Δίδαξε Δημιουργική/Θεατρική Γραφή στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και Greenwich. Η νέα της συλλογή διηγημάτων Μαύρο Χαρτί Ασημί Μελάνι κυκλοφορεί το φθινόπωρο του 2023 από τον Μωβ Σκίουρο. Δοκίμιά της έχουν παρουσιαστεί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εκδοθεί από το Cambridge University Press, Routledge κ.α. Περισσότερες πληροφορίες: www.ninarapi.com