Η θεατρολόγος Ελένη Αναγνωστοπούλου στο tritokoudouni.gr γράφει για την παράσταση «Όταν ο Καραγκιόζης συνάντησε τη Μέρκελ στα Εξάρχεια», στο ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2017.


Στις 23/9/2017 παρακολούθησα μια εξαιρετική παράσταση στο θέατρο τέχνης Καρόλου Κουν. Εξαιρετική, διότι απαρτίζεται από άξιους συντελεστές. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η παράσταση αυτή ανήκει στο Φεστιβάλ Αναλόγιο 2017 που ξεκίνησε από τις 16/9 και ολοκληρώθηκε στις 24/9. Πιστό στο ραντεβού του με το θεατρόφιλο κοινό, παρουσίασε ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα δίνοντας έμφαση στη νέα καλλιτεχνική δημιουργία, με στόχο πάντα την ανάδειξη της ελληνικής δραματουργίας, του θεατρικού λόγου, της θεατρικής γραφής και της νεότερης πολιτιστικής δημιουργίας. Ο συγγραφέας, Γιάννης Σολδάτος εμπνεύστηκε και έγραψε ένα κείμενο το οποίο αξίζει να στεγαστεί σε μεγάλο θέατρο και να παρουσιαστεί μια ολόκληρη σεζόν. Άλλωστε, είναι μέλημα των εργατών του θεάτρου να προσπαθούν διαμέσου της τέχνης να περάσουν τα μηνύματα τους στον κόσμο, με τελικό στόχο τον προβληματισμό και την αφύπνιση του. Δεν ξέρω αν το καλεί η εποχή που ζουμε, όμως έχω την εντύπωση ότι η αφύπνιση γίνεται εφικτή με βήματα αργά και σταθερά. Ο κόσμος παρακολουθεί με αμέριστη προσοχή τα τεκταινόμενα που ξεδιπλώνονται επί σκηνής. Ψάχνει την ουσία εν τω βάθει της. Το έργο είναι βαθύτατα αλληγορικό με πολιτικές προεκτάσεις.

Συνεχίζει το αφιέρωμά της:

“Ο Δημήτρης Παντελιάς τοποθέτησε με σειρά τους ηθοποιούς επί σκηνής. Όποτε το καλούσε το κείμενο, ο κάθε ηθοποιός ενδυόταν το θεατρικό του ρόλο παίρνοντας ενεργά μέρος στο αναλόγιο. Όλο το κάστ έδωσε τον καλύτερο του εαυτό. Το εντυπωσιακό όλων: παρ’ όλο που διάβαζαν το κείμενο, εντούτοις έπαιζαν και ερμήνευαν με άνεση. Εκφράζονταν με πειστικότητα τόσο με το πρόσωπο όσο και με τις χειρονομίες. Η Ιωάννα Τσάμη έντυσε τους ηθοποιούς με ρούχα απόλυτα συμβατά με την ιστορία, την εποχή, τις επιταγές του κειμένου, συνδυασμένα με τη λαική παράδοση. Φλέγοντα ζητήματα όπως η ανεργία, η προσφυγιά, η πολιτική διαπλοκή, οι διακρατικές συμφωνίες ζωντάνεψαν με τις ερμηνείες των: Ευγενίας Αποστόλου, Ιωσήφ Ιωσηφίδη, Μαριάννας Λαμπίρη, Σπύρου Βάρελη, Ιωάννη Στρατάκη, Έλλης Μπόμπολη και Κλέαρχου Παπαγεωργίου, Αυγουστίνου Ρεμούνδου.

Ο Γεράσιμος Γεννατάς ξεχώρισε στο ρόλο του Καραγκιόζη. Υποδύθηκε έναν απλό άνθρωπο του λαού, πονηρό, προσδίδοντας του γλυκιά αφέλεια και χιουμοριστικές εκφράσεις. Η Τατιάνα Παπαμόσχου αν και είχε σύντομο ρόλο, στάθηκε επάξια στο ρόλο της Γερμανίδας καγκελάριου χαρίζοντας άφθονο γέλιο μα συνάμα και προσοχή.”

Πλήρες άρθρο: http://tritokoudouni.gr/vrethikame-sthn-parastasi-otan-o-karagkiozis-sinantise-thn-merkel-sta-exarheia/

Μοιραστείτε τη δημοσίευση