Φεστιβάλ «ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2017»
Explore the latest writings for the stage!

Viliam Klimáček
«Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ»

‘’Ίσως πρέπει να αγοράσω ένα μεγαλύτερο μπουκέτο λουλούδια
για τον Γκαγκάριν.”

To Φεστιβάλ «Αναλόγιο 2017» εστιάζει στη Σλοβάκικη Δραματουργία και συστήνει στο ελληνικό κοινό τρία σύγχρονα δείγματα γραφής της. Εκδίδει τα έργα σε κοινή έκδοση και διοργανώνει Στρογγυλό τραπέζι για την παρουσίαση της έκδοσης και των συγγραφέων.
Ο Viliam Klimáček συμμετέχει στο φετινό Αναλόγιο με το έργο «Η ημέρα που πέθανε ο Γκαγκάριν» που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά την Κυριακή, 17/9 και τη Δευτέρα, 18/9 στις 20.00.

Το έργο
Πρόκειται για ένα έργο σε τρεις χρόνους: το 1968, μετά από μία πυρηνική έκρηξη οι κάτοικοι της Σλοβακίας, που για λόγους προόδου και ευημερίας έχει γίνει μέλος της Ευρασιατικής Ένωσης, ζουν αποκλειστικά μέσα σε ουρανοξύστες. Το 1988, η επέτειος των 20 χρόνων από το θάνατο του Γκαγκάριν μνημονεύεται σε μια ρωσική στρατιωτική βάση στη Σλοβακία. Τέλος, το 2018, ο πρώτος Σλοβάκος αστροναύτης, που είναι μέλος του πληρώματος του Ευρωπαϊκού διαστημικού σταθμού, καλείται να θυσιαστεί για την πατρίδα του και την Ευρώπη.

Σημείωμα σκηνοθέτη
“Δύο ουτοπίες κι ανάμεσά τους λίγη δράση για τρεις άντρες και μία γυναίκα”, έτσι συνοψίζει το έργο του «Η ημέρα που πέθανε ο Γκαγκάριν» ο Viliam Klimáček. Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο βαθιά πολιτικό, στο οποίο ο Σλοβάκος συγγραφέας διατρέχει την ιστορία της χώρας του και ταυτόχρονα την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έντονη ειρωνεία, σκληρό κυνισμό και υψηλής ποιότητας χιούμορ σε τέτοιες αναλογίες ώστε το αποτέλεσμα να είναι σχεδόν σοκαριστικό για το θεατή που αντικρίζει επί σκηνής την ωμή πραγματικότητα της μεταπολεμικής Ευρώπης. Ένα έργο σε τρεις χρόνους, παρελθόν, παρόν και μέλλον, όπου φαίνονται το όνειρο και η ελπίδα να γεννιούνται και να πεθαίνουν μέσα από πολιτικο-στρατιωτικο-κοινωνικούς μηχανισμούς ενώ ταυτόχρονα ματαιώνεται και καταπνίγεται κάθε ανθρώπινη ατομική προσπάθεια.

Η παράσταση
Κείμενο: Viliam Klimáček
Μετάφραση: Γιώργος Παπαγιαννάκης
Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Μενέλαος Καραντζάς
Ερμηνεύουν: Γιώργος Γιαννακάκος, Μενέλαος Κυπαρίσσης, Νίκος Λεκάκης, Μαρία Πετεβή

Μοιραστείτε τη δημοσίευση