Φεστιβάλ «ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2017»
Explore the latest writings for the stage!

Zuzana Uličianska
«TAGEBUCH»

To Φεστιβάλ «Αναλόγιο 2017» εστιάζει στη Σλοβακική Δραματουργία και συστήνει στο ελληνικό κοινό τρία σύγχρονα δείγματα γραφής της. Εκδίδει τα έργα σε κοινή έκδοση και διοργανώνει Στρογγυλό τραπέζι για την παρουσίαση της έκδοσης και των συγγραφέων.
H Zuzana Uličianska συμμετέχει στο φετινό Αναλόγιο με το έργο της «Tagebuch» που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη το Σάββατο, 16/9 στις 20.00 και την Κυριακή, 17/9 στις 21.00. Θα συναντηθεί με το ελληνικό κοινό και θα υπογράψει την έκδοση στο «Στρογγυλό Τραπέζι» που θα γίνει την Κυριακή, 17/9 στις 12.00 στο Ζάππειο με αφορμή το «Αφιέρωμα στη Σλοβάκικη Δραματουργία».

Το έργο
Μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας, σε δυο κράτη, την Τσεχία και την Σλοβακία, και οι δύο χώρες αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στη γειτονική Αυστρία για να εργαστούν ως νοσοκόμες. Το έργο βασίζεται στα προσωπικά ημερολόγια δυο Σλοβάκων γυναικών, οι οποίες δεινοπαθούν, προσέχοντας εναλλάξ μια μεσόκοπη Αυστριακή με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Δεκαετία του ‘90 στη Σλοβακία: Η οικονομική κατάσταση ωθεί τις Σλοβάκες γυναίκες στη μετανάστευση. Μια ζωή γεμάτη άγχος, αγωνία και καχυποψία γι’ αυτές τις γυναίκες, αλλά και για τους εργοδότες που από τη μια φοβόντουσαν να βάλουν στα σπίτια τους αλλοδαπές και από την άλλη τους εξυπηρετούσε που ήταν φθηνές και χωρίς απαιτήσεις. Υπήρξε μια τεράστια δυσκολία αφομοίωσης των οικονομικών αυτών μεταναστριών, όπως ακριβώς περιγράφεται και στο έργο, στο οποίο φωτίζονται οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσω των ημερολογίων που κρατούσαν και των γραμμάτων που έστελναν.
Η συνθήκη του έργου παρουσιάζει ομοιότητες με την Ελλάδα των προηγούμενων κυρίως δεκαετιών, τότε που μετανάστριες από Αλβανία και Βουλγαρία περνούσαν στη χώρα μας.

Η παράσταση
Κείμενο: Zuzana Uličianska
Μετάφραση: Γιώργος Παπαγιαννάκης
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Ερμηνεύουν: Αλίκη Αλεξανδράκη (Ροζαλία), Νικολέττα Βλαβιανού (Λιούμπιτσα), Κατερίνα Μπιλάλη (Χάννε)

Μοιραστείτε τη δημοσίευση